Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Κολύμπι: Αυτοί είναι οι κανόνες που θα σας σώσουν τη ζωή!


Καθημερινά είναι τα περιστατικά θανάτων λουoμένων και φέτος το καλοκαίρι. Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε ένα ασφαλές μπάνιο στη θάλασσα.
Τα ατυχήματα στο νερό, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο θάνατο, συνιστούν μια θλιβερή επικαιρότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ένα διαχρονικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε λουόμενος ώστε να αποφύγει να εκθέσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του σε κίνδυνο;
- Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Καλό είναι να κολυμπάτε με παρέα.
- Έχετε φάει; Περιμένετε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγετε να μπαίνετε τελείως νηστικοί στο νερό.
- Έχετε πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχετε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
- Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
- Μην σπρώχντε και μην βυθίζετε άλλους στη θάλασσα.
- Μην κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
- Μην κολυμπάτε, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
- Μην κολυμπάτε μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.
- Αν αισθάνεστε ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
- Καθώς κολυμπάτε παρατηρείτε ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεστε. Δείτε από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψτε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθήστε απλώς να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Παρατηρείτε μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολυμπήστε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
- Αισθάνεστε κίνδυνο; Καλέστε βοήθεια.
- Κουραστήκατε κολυμπώντας; Μην σας πιάνει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεετε ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείτε
- Πάθατε «κράμπα»; Μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.
- Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πέρα απ’ αυτές.
- Μην κολυμπάτε στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
- Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγείτε γρήγορα έξω απ’ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
- Αντιληφθήκατε κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρείτε ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξτε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει.
πηγή: keelpno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα