Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Μέτρα για την αντιμετώπιση των ζημιών από την επέλαση του «Ζόρμπα»

Άμεση αναμένεται να είναι η κινητοποίηση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των ζημιών από την επέλαση του κυκλώνα το Σαββατοκύριακο. Στο επίκεντρο οι ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας.
Άμεση αναμένεται να είναι η κινητοποίηση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας σε περιοχές της χώρας.
Οι πρώτες κινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες κυβερνητικά κλιμάκια, βουλευτές και κρατικοί λειτουργοί αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των κυβερνητικών κλιμακίων θα πραγματοποιούνται ευρείες συσκέψεις κατά τόπους, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών παραγόντων, προκειμένου να

συλλεχθούν στοιχεία για τις ζημιές που έχει υποστεί κάθε τόπος.

Η ετοιμότητα της αυτοδιοίκησης

Κομβικό ρόλο στην γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν υποστεί οι περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα ,θα παίξει η ταχύτητα, με την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι και περιφέρειες) θα καταμετρήσει τις απώλειες και θα παρουσιάσει ένα οργανωμένο και ρεαλιστικά κοστολογημένο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.

Ο αγροτικός τομέας



Κρίσιμος τομέας, όπου τελικά θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, είναι η αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που υπάρχουν τουλάχιστον στη Μεσσηνία, ο συγκεκριμένος τομέας φαίνεται ότι έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από το πέρασμα του «Ζορμπά». Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι μεγάλες στην ελαιοπαραγωγή, τόσο στη φετινή σοδειά (ιδίως στην ποικιλία της μαυρολιάς), όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς πολλά ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν. Παράλληλα, σύμφωνα με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στο αγροτικό δίκτυο του νομού και ως εκ τούτου, εν όψει της ελαιοσυγκομιδής, απαιτούνται άμεσες και εκτεταμένες παρεμβάσεις.

Υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης

Το μεγαλύτερο βάρος για την επούλωση των πληγών που άνοιξε ο κυκλώνας θα το σηκώσει το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΥΠΕΣ καλείται να χρηματοδοτήσει άμεσα τους δήμους, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές των υποδομών και κυρίως του αγροτικού δικτύου. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να βρει λύση στο ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις της διαδικασίας των αποζημιώσεων, που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ, αρκετές φορές είναι μεγάλες και οδηγούν τους αγρότες σε αδιέξοδο.  messiniapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα