Ένα μοντέλο κατά τα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις επιχειρήσεις θα αναζητήσουν κυβέρνηση και τράπεζες για τα χρέη των νοικοκυριών.
Τούτο προκύπτει έπειτα από ερμηνεία των διμερών συζητήσεων που είχαν στο Μαξίμου τραπεζίτες με το κυβερνητικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την προστασία των φτωχών νοικοκυριών. Βεβαίως το καταρχήν αντικείμενο ήταν και παραμένουν τα στεγαστικά δάνεια, όμως σε έναν δεύτερο χρόνο ενδέχεται μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, αναφέρουν στη «Ναυτεμπορική» έγκυρες πηγές.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα
Και ενώ ακόμη πρακτικά αδιευκρίνιστη παραμένει η παράταση του νόμου Κατσέλη, οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης καταλήγουν, μεταξύ άλλων, στη
δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα χρησιμεύει στην επιλεξιμότητα οφειλετών οι οποίοι μπορούν και πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας και επομένως ευεργετικής ρύθμισης. Δεν είναι ακόμη διευκρινισμένο, έχουν ωστόσο υπάρξει σχετικές συζητήσεις γύρω από το θέμα, αν θα αντιμετωπιστεί συνολικά το χρέος των νοικοκυριών προς όλους τους φορείς (τράπεζες και Δημόσιο) μέσα από την πλατφόρμα αυτήν ή αν τελικώς η πλατφόρμα θα λειτουργήσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση για την επιλεξιμότητα των οφειλετών των τραπεζών και μάλιστα μόνον σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά τους δάνεια, κάτι που θεωρείται και πιθανότερο.
Επίσης αδιευκρίνιστο, προς το παρόν τουλάχιστον, παραμένει και το κατά πόσον η χρήση της πλατφόρμας θα αποσυνδέεται από τυχόν νομική διευθέτηση της οφειλής ή θα υπάρχει συνδυασμός της δικαστικής και της εξωδικαστικής οδού μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια.
Οι τράπεζες και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα συστήσουν μια επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ένταξη οφειλετών σε ένα καθεστώς προστασίας σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι απολύτως αξιόπιστες. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών θα αποφασιστούν οι παράμετροι και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας των οφειλετών, αλλά και το πόσο θα είναι δυνατό οι τράπεζες να προχωρούν ακόμη και σε γενναίο κούρεμα των ιδιωτικών οφειλών σε ειδικές περιπτώσεις.
Τα αποτελέσματα των εργασιών αναμένονται εντός του Ιανουαρίου. Τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αποφασισμένα το νέο έτος να εντάξουν τα δάνεια ιδιωτών, και κυρίως τα στεγαστικά, σε πακέτα προς πώληση, τιτλοποίηση κ.λπ. και για τον λόγο αυτό έχουν ανάγκη το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προωθεί το μοντέλο επιδότησης των φτωχών δανειοληπτών, κάτι το οποίο α) δεν βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες και β) πρέπει να υπάρξει αυστηρός καθορισμός του τι σημαίνει φτωχός σε ό,τι αφορά έναν ιδιώτη.
Πρόταση ρύθμισης συμψηφισμού φόρων
Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης κατέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του θέματος που ανέκυψε ως προς την πάγια πρακτική προπληρωμής φόρων, μέσω της παρακράτησης φόρων από τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Αποφάσεις που εξέδωσε το ΣτΕ ανέτρεψαν τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιτρέποντας μόνον τον συμψηφισμό με τον φόρο του εισοδήματος. Τούτο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών και απαιτείται αναδρομική αναμόρφωση. Το θέμα αυτό τελικώς δε συζητήθηκε στη συνάντηση μεταξύ ΕΕΤ και τραπεζιτών.
Τι συζήτησαν κυβέρνηση – τραπεζίτες
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «νάρκη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος» τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ. Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
Ο νόμος Κατσέλη
Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες, ανέφερε ότι «θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό» (σ.σ. Αργότερα χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη). «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Στη συνάντηση, πέρα από τους προέδρους των τραπεζών συμμετείχαν και οι κ.κ. Θ. Καλαντώνης, με την ιδιότητα του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Αρώνης, με την ιδιότητα του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και Χ. Απαλαγάκη, με τη ιδιότητα της γ.γ. της Ένωσης.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης, ώστε πριν από τη νομοθέτηση να φανούν οι πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για ένταξη σε ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας των νοικοκυριών βάσει των δεδομένων των τραπεζών, που αποτελούν και τα μόνα πραγματικά δεδομένα.
Τα αποτελέσματα αυτά θα κρίνουν και τα όρια των επιλογών σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες οφειλέτες. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών απέφυγε να απαντήσει για την παράταση του νόμου Κατσέλη, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί αποκλειστικά μέλημα της κυβέρνησης. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση επεδίωξε και επιδιώκει μια συναίνεση των τραπεζιτών στην παράταση, ώστε εν συνεχεία να διασφαλίσει και την αντίστοιχη συναίνεση των θεσμών. Επίσης δεν αποκλείεται να επιζητεί μια άτυπη συναίνεση συνέχισης του ίδιου καθεστώτος προστασίας έως ότου θεσμοθετηθεί το νέο καθεστώς. Από την απάντηση ωστόσο της Ένωσης οι τράπεζες δύσκολα θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, με βάση τους περιορισμούς που οι θεσμοί τούς έχουν θέσει.
Πηγή: «Ναυτεμπορική» – Ειρήνη Σακελλάρη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα