Αναδρομικά στις συντάξεις με δόσεις και επαναφορά δώρων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και με τη μορφή επιδόματος των 300 ευρώ ετησίως, είναι μερικές από τις εκδοχές που εξετάζει και έχει να επιλέξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο θέμα των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Η «ώρα μηδέν» για το πώς, πότε σε ποιους και πόσα θα επιστραφούν σήμανε με τις παροτρύνσεις της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών να βρουν λύση που να είναι συμβατή με τις δικαστικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να βρεθούν ισοδύναμα που θα αποσοβήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το θέμα συζητήθηκε στις συναντήσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια για το αν το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα είναι μόνιμο ή εφάπαξ και το αν θα είναι μικρό ή μεγάλο. «Είναι διαφορετικό να χρωστάς κάτι σε αναδρομικά,
δηλαδή να πρέπει να δώσεις σε κάποιους π.χ. 100 εκατ. ευρώ και άλλο να πρέπει να καταβάλλεις ένα ποσό για πάντα από εδώ και πέρα», ανέφερε την Παρασκευή αρμόδια πηγή που συμμετείχε στην αξιολόγηση με τους δανειστές.
Μένει να φανεί από τις οριστικές αποφάσεις που έχει ετοιμάσει και πρόκειται να εκδώσει το ΣτΕ, αν οι συνταξιούχοι θα πάρουν επιστροφές για σχεδόν ένα χρόνο ή για μεγαλύτερο διάστημα.
Το κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ως και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν με δόσεις τα αναδρομικά ενός έτους που αντιστοιχούν στις περικοπές Δώρων κύριων και επικουρικών συντάξεων και στις μειώσεις από τους νόμους 4051, 4093 καθώς και από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Από εκεί και πέρα όσοι δικαιώνονται δικαστικά θα έχουν περισσότερα αναδρομικά.
Η κυβέρνηση θεωρεί το κόστος υψηλό -ακόμη και με δόσεις- και δεν αποκλείεται να περιοριστεί μόνο στην επαναφορά των Δώρων σε συντάξεις και μισθούς, αλλά με πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που καταργήθηκαν, γιατί το μόνο που τη δεσμεύει από τις δικαστικές αποφάσεις είναι να επαναφέρει τα Δώρα, όχι όμως κατ’ ανάγκη στα 800 ευρώ για τους συνταξιούχους και στα 1.000 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μπορεί να τα νομοθετήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, όπως λένε έγκριτοι νομικοί.
Τι ποσά θα πάρουν οι συνταξιούχοι
Για παράδειγμα:
Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους του ΙΚΑ με κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.250 ευρώ μικτά δικαιούται να πάρει αναδρομικά από Δώρα κύριας και επικουρικής και από τις περικοπές του νόμου 4093 σε κύρια και επικουρική.
Με δόσεις αναδρομικών σε 2 έτη θα έχει κατά μέσο όρο 33 ευρώ το μήνα από το Δώρο κύριας σύνταξης, 21 ευρώ από το Δώρο επικουρικής, 35 ευρώ από την επιστροφή της μείωσης του ν. 4093 στην κύρια και 13 ευρώ από την επιστροφή του ν. 4093 στην επικουρική. Συνολικά μαζεύει 102 ευρώ αναδρομικών κάθε μήνα για 24 μήνες.
Αν όμως τα αναδρομικά αποφασιστεί να δοθούν σε 4 χρόνια, τότε το μηνιαίο ποσό που παίρνει θα είναι 51 ευρώ το μήνα.
Και αν πάει σε δόσεις 7ετίας, θα παίρνει 30 ευρώ από όλες τις επιστροφές.
Συνταξιούχος του Δημοσίου, τώρα, με κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.800 ευρώ μικτά δικαιούται να πάρει αναδρομικά από Δώρα κύριας και επικουρικής και από τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051 καθώς και από την ΕΑΣ, που βγήκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου (απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου 244/2017).
Με δόσεις αναδρομικών σε 2 έτη, μαζεύει κατά μέσο όρο 161 ευρώ αναδρομικών κάθε μήνα για 24 μήνες.
Με αναδρομικά σε μία 4ετία θα παίρνει 81 ευρώ κάθε μήνα για 48 μήνες, ενώ με δόσεις αναδρομικών σε μία 6ετία θα παίρνει 64 ευρώ το μήνα και με αναδρομικά σε μία 7ετία θα παίρνει 45 ευρώ κάθε μήνα . Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
ΧΑΜΕΝΟΙ οι αγρότες ως μετά το 2027, η ΚΑΠ θα εξανεμίσει το εισόδημά τους
-
*Όλα θα εξαρτηθούν από τα κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα για την ΚΑΠ μετά
το 2027 και αυτό είναι μια πολιτική απόφασ*η, τόνισε ο κ. Πέτρος
Αγγελόπουλ...
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα