Open Society: «Εάν ένα ακροδεξιό κόμμα με ακραία ατζέντα για το μακεδονικό ζήτημα συνεργαστεί κυβερνητικά με τη ΝΔ, δεν θα είναι μόνο κακά νέα για το μέλλον των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τους υπόλοιπους γείτονες της Ελλάδας στα Βαλκάνια»
Στην ανάγκη αποφυγής κυβερνητικού συνασπισμού της ΝΔ με ακροδεξιό κόμμα εστιάζει ο Οργανισμός Open Society, που ίδρυσε και χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος, σε έκθεσή του για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στην 28σελιδη έκθεση, που τιτλοφορείται «Βόρεια Μακεδονία: Τι έπεται;» η Open Society σημειώνει ότι ένας ενδεχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ – ΚΙΝΑΛ θα ήταν η βέλτιστη λύση για τη συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας της ΝΔ, καθώς ενδεχόμενη συνεργασία της με ακροδεξιό κόμμα θα αποτελέσει «κακά νέα για τα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με το Ίδρυμα, οι περισσότεροι παρατηρητές και σφυγμομετρήσεις συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα ισχυρό δεύτερο κόμμα (μετεκλογικά), και αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι δύο κύριοι πόλοι του πολιτικού συστήματος θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
Παράλληλα, η Open Society εκτιμά ότι «μικρά κόμματα» όπως οι ΑΝΕΛ δεν θα κατορθώσουν να επιτύχουν το όριο του 3% προκειμένου να εισέλθουν στην εθνική αντιπροσωπεία μετά τις εθνικές εκλογές.
Απόσπασμα της έκθεσης (σελίδα 18)
Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πιθανό να διεξαχθούν πριν, ή μαζί, με τις Ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2019. Είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία θα τα πάει καλύτερα• το προβάδισμά της συγκριτικά με το δεύτερο κόμμα θα μπορούσε να είναι από 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες. Οι περισσότεροι παρατηρητές και σφυγμομετρήσεις συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα ισχυρό δεύτερο κόμμα, και αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι δύο κύριοι πόλοι του πολιτικού συστήματος θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή θα επηρεάσει τις μετεκλογικές συμμαχίες και θα διαμορφώσει την πολιτική της Ελλάδας ενώ η συμφωνία των Πρεσπών υλοποιείται. Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή,
Το Κίνημα Αλλαγής και το Κομμουνιστικό Κόμμα αναμένεται να ενταχθούν στο κοινοβούλιο, έκαστο με 6 έως 8% των ψήφων. Διάφορα μικρά κόμματα εκπροσωπούμενα στο σημερινό κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν αναμένεται να παραμείνουν στη Βουλή.
Είναι ενδιαφέρον ότι νεοεισερχόμενο στη Βουλή μπορεί να είναι ένα νέο κόμμα της Ακροδεξιάς. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δύο – τρία μικρότερα ακροδεξιά (και σε διαφορετικό βαθμό, φιλορωσικά) κόμματα που κατατάσσονται κάτω από το όριο του 3%.
Αν αυτά τα κόμματα κατορθώσουν να συμφωνήσουν σε προεκλογικό συνασπισμό, πιθανώς να κερδίσουν εύκολα (κοινοβουλευτικές) έδρες.
Είναι επίσης πιθανό ότι ένα εξ αυτών – η Ελληνική Λύση, της οποίας ηγείται ο σκληρός εθνικιστής και πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Βελόπουλος, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία- θα επιτύχει να κερδίσει κοινοβουλευτικές έδρες από μόνο του.
Και στα δύο σενάρια, η ΝΔ θα χάσει έδρες. Επιπρόσθετα, δοθέντος ότι αυτά τα κόμματα εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στο μακεδονικό ζήτημα και ενισχύθηκαν εξαιτίας της συμφωνίας με τα Σκόπια, είναι πιθανό να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο αν εισέλθουν στο κοινοβούλιο, και διαμορφώσουν την ελληνική πολιτική εάν εισέλθουν στην κυβέρνηση.
Το κύριο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει η ΝΔ να επιτύχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή αν θα πρέπει να συνασπιστεί με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν το σενάριο για πεντακομματική Βουλή υλοποιηθεί, ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος θα είναι το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ. Αυτό θα αποτελέσει καλά νέα για τη συμφωνία των Πρεσπών αφού αυτά τα δύο κόμματα θα ήταν λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν μια ριζοσπαστική στάση έναντι της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Ωστόσο, εάν η NΔ αποτύχει να κερδίσει αυτοδυναμία και επίσης δεν συμφωνήσει σε συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ακροδεξιά κόμμα θα είναι η μόνη επιλογή που απομένει, δεδομένου ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν συμμετέχει ποτέ σε συνασπισμούς και η Χρυσή Αυγή de facto αποκλείεται από συνεργασίες στο κοινοβούλιο.
Εάν ένα ακροδεξιό κόμμα με ακραία ατζέντα για το μακεδονικό ζήτημα συνεργαστεί κυβερνητικά με τη ΝΔ, δεν θα είναι μόνο κακά νέα για το μέλλον των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τους υπόλοιπους γείτονες της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Η άμεση ερώτηση, φυσικά, είναι τι αναμένεται από μια μελλοντική κυβέρνηση κυριαρχούμενη από τη ΝΔ στην Αθήνα όσον αφορά τη Συμφωνία Πρεσπών; Θα υλοποιηθεί ομαλά ή όχι (η συμφωνία);
Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, ο Μητσοτάκης δήλωσε τον Ιούλιο του 2018: «Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν μού αρέσει αυτή η συμφωνία.. Ωστόσο, δηλώνω ακόμα ότι θα σεβαστώ (τη συμφωνία) ως δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». 29 παρατηρητές με καλή κατανόηση των εσωτερικών διεργασιών της ΝΔ επιμένουν ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά σε κάθε ανάλυση που αφορά την μελλοντική πολιτική του κόμματος.
Πηγή:skai
Δημοσκόπηση Pulse: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Πώς αξιολογούν την επιλογή
Τασούλα, πώς «βλέπουν» την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ
-
Ξεκάθαρο προβάδισμα 12,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία
έναντι του ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του
τηλεοπτικού σταθμ...
Πριν από 35 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα