Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

37ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι ήθελαν να γίνει, αλλά τελικά δεν άρχισε ποτέ…

Χθες ήταν προγραμματισμένη η δεύτερη μέρα εργασιών του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ωστόσο δεν άρχισαν ξανά, κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα, που τυπικά είναι η τελευταία μέρα.
Το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε είναι ένα ερώτημα που δύσκολα βρίσκει απάντηση, αφού η μεν ΓΣΕΕ κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι εμπόδισε την έναρξη του συνεδρίου, το δε ΠΑΜΕ κατηγορεί τη ΓΣΕΕ ότι από την πλευρά του ήθελε να πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό δεν ξεκίνησε επειδή δεν ήθελε η ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί ότι στην πόλη χθες βρέθηκαν εκατοντάδες μέλη του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία που είχε οργανωθεί έξω από το ξενοδοχείο Elite, η οποία κύλησε χωρίς εντάσεις, ενώ η αίθουσα του συνεδριακού κέντρου δεν άνοιξε ποτέ.
 

Γιώργος Πέρρος
Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, δήλωσε ότι «τρεις μέρες αυτά που γίνονται δείχνουν ότι είναι μέθοδοι συνδικαλιστικής μαφίας», αφού, όπως είπε, «μια χούφτα εργατοπατέρων, κυρίως καλοπληρωμένων, που μένουν σε ξενοδοχεία με πισίνες, τρωγοπίνουν, που ποτέ δε θα πλησίαζε ποτέ κανένας εργαζόμενος, δείχνουν πλήρη απάθεια».
Πρόσθεσε δε ότι «έχουν αμολήσει διάφορα παπαγαλάκια να λένε εναντίον των αντιπροσώπων και των συνδικάτων ότι το ΠΑΜΕ δε θέλει να γίνει το συνέδριο», κάτι που, όπως είπε, είναι ένα μεγάλο ψέμα.
«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και πείρα έχουν. Ακόμα ξέρουν τι κάνει κάθε μέρα αυτή η χούφτα των εργατοπατέρων. Έτσι το ΠΑΜΕ πριν από λίγο (σ.σ. χθες το μεσημέρι) έστειλε εξώδικο προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, με το οποίο απαιτεί εδώ και τώρα να αρχίσει το συνέδριο, όμως να γίνει συνεδρίαση των οργάνων, να επιστραφούν όλες οι κάρτες που κυκλοφορούν διπλές και τριπλές, να τηρηθούν όλες οι δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της ΓΣΕΕ και, βεβαίως, να φύγουν από το συνέδριο οι εργοδότες, οι νόθοι, που δεν εκπροσωπούν εργαζομένους» υποστήριξε.
Θέλοντας να απαντήσει σε όσους διέδιδαν ότι η χθεσινή συγκέντρωση έγινε για να ακυρωθεί το συνέδριο, ανέφερε πως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Αυτό που θέλει το ΠΑΜΕ, επανάλαβε, «είναι ό,τι ζητούν επιμόνως από τη διοίκηση και ηγεσία της ΓΣΕΕ: να τηρήσουν τη νομιμότητα, κάτι που δε θέλουν να κάνουν και έτσι το βράδυ θα στενάξουν τα μπαρ, οι καφετέριες, όπως έγινε και το προηγούμενο βράδυ, κάτι που δεν είναι Συνέδριο Εργατικής Οργάνωσης».
Όσο για το αν πρακτικά θα μπορούσε να ξεκινήσει το συνέδριο, έστω και εκείνη τη στιγμή (χθες το μεσημέρι), ο κ. Πέρρος απάντησε ότι «βεβαίως και θα μπορούσε, αρκεί να συνεδριάσει η διοίκηση, να συνέλθει η τεχνική γραμματεία, να παραδώσει καινούργιες κάρτες, να βγουν έξω οι νόθοι και οι εργοδότες και το συνέδριο να ξεκινήσει με τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστών οργανώσεων».
Για το τι περίμενε ο ίδιος να γίνει, απάντησε ότι αυτό δεν αφορά στο ΠΑΜΕ, αφού ήταν εκεί και θα παρέμεναν ώστε το συνέδριο να διεξαχθεί, με την ευθύνη του ότι δεν ξεκίνησε να ανήκει στις άλλες δυνάμεις.
Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι έφεραν στο σημείο εισαγγελέα, ώστε να κάνει προσπάθεια να γίνει το συνέδριο παρουσία εισαγγελέα και δυνάμεων καταστολής. «Αν το επιχειρήσουν αυτό, να ξέρουν πως αυτά δεν περνάνε στους πραγματικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, των αντιπροσώπων που εκπροσωπούν γνήσιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες», σχολίασε
Όσον αφορά στην απόφαση να είναι κλειστό το συνεδριακό κέντρο, είπε ότι είναι των άλλων δυνάμεων, ώστε να δείξουν ότι με ευθύνη του ΠΑΜΕ και των οργανώσεών του δε γίνεται το συνέδριο.
 

Βαγγέλης Μουτάφης
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, μιλώντας για τα χθεσινά γεγονότα δήλωσε ότι «10 χρόνια μνημόνια δεν κατόρθωσαν να διαλύσουν τα συνδικάτα ούτε κυβερνήσεις, ούτε δανειστές, ούτε τα μεγάλα συμφέροντα. Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΜΕ με την τακτική και πρακτική του οδηγεί το 37ο Συνέδριο σε αδιέξοδο και στην ουσία επιτυγχάνει να διοριστεί διοίκηση στη ΓΣΕΕ».
Οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, εκλέγουν τους αντιπροσώπους και δε δέχονται αυτοί να διορίζονται, ενώ κάλεσε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Για το τι γίνεται από εδώ και πέρα, ο κ. Μουτάφης απάντησε: «Για να ξεκινήσει το συνέδριο, έγιναν πολλές προσπάθειες. Δυστυχώς, το ΠΑΜΕ με εξωσχολικούς, με ανθρώπους που δεν είχαν την ιδιότητα του αντιπροσώπου, δεν επέτρεψε, παρόλο που μπήκαν όλοι στη συνεδριακή αίθουσα, να διεξαχθεί το συνέδριο».
Μάλιστα, όπως παρατήρησε, ήταν τέτοια η ένταση των ανθρώπων του ΠΑΜΕ, που κατέλαβαν- προφανώς για συμβολικούς λόγους- και τις καρέκλες του προεδρείου και του συνεδρίου, όπως και της εκτελεστικής επιτροπής.
Τυπικά πλέον, συμπλήρωσε, το συνέδριο λήγει αύριο (σ.σ. σήμερα), οι άνθρωποι της ΓΣΕΕ εξαντλούν κάθε προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθεί, όχι με όρους κατοχής αλλά με όρους εργατιάς, με όρους τέτοιους που οι εργαζόμενοι θα βγάλουν αντιπροσώπους.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα