Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Google: Σηκώνει "ασπίδα" στα ανώτερα στελέχη της

"Βράζει" η Google για τις αποζημιώσεις 135 εκατ. δολ. σε δύο κατηγορούμενους για σεξουαλική παρενόχληση
    "Βράζει" η Google για τις αποζημιώσεις 135 εκατ. δολ. σε δύο κατηγορούμενους για σεξουαλική παρενόχληση
Οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων στην Google έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, μετά την κινητοποίησή τους του περασμένου Νοεμβρίου, με αφορμή, όπως έγινε γνωστό από αγωγή μετόχου, το ποσό αποζημίωσης συνολικού ύψους 135 εκατ. δολαρίων, το οποίο έλαβαν δύο ανώτερα στελέχη προκειμένου να αποχωρήσουν από την εταιρεία, αφού κατηγορήθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση.
Τόσο η αγωγή όσο και η στάση εργασίας των εργαζόμενων στην Google του περασμένου Νοεμβρίου προέκυψαν μετά τη δημοσίευση άρθρου στους New York Times, το περασμένο φθινόπωρο, για το πώς η εταιρεία σηκώνει "ασπίδα" στα ανώτερα στελέχη της, όταν εκείνα κατηγορούνται για ζητήματα παρενόχλησης. Περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο είχαν αποχωρήσει από τα γραφεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ταυτόχρονα, προβάλλοντας πέντε αιτήματα προς τη διοίκηση της εταιρείας, μεταξύ αυτών η ισότιμη μεταχείριση των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου και η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο.
Μολονότι η Google ικανοποίησε ορισμένα από τα αιτήματα, αναθεωρώντας τη διαδικασία για την αναφορά πράξεων σεξουαλικής παρενόχλησης και διαφοροποιώντας τους όρους απασχόλησης των εξωτερικών συνεργατών τον Φεβρουάριο, απέφυγε να ασχοληθεί με άλλα. Τώρα, οι οργανωτές της τελευταίας κινητοποίησης, χρησιμοποιώντας υλικό από την αγωγή του μεριδιούχου, έχουν εισαγάγει το hashtag "GooglePayOutsForAll" ("ΑποζημιώσειςGoogleΓιαΌλους").
Στην αγωγή, στην οποία γίνεται χρήση εσωτερικών εγγράφων, φαίνεται ότι το δ.σ. της Alphabet συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση $90 εκατομμυρίων στον ιδρυτή της Android, Andy Rubin, και μεταξύ 35 και 45 εκατ. δολαρίων στον πρώην επικεφαλής Έρευνας Amit Singhal, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες εναντίον τους για σεξουαλική παρενόχληση κρίθηκαν βάσιμες.
Ο Singhal δεν έλαβε το σύνολο της αποζημίωσης την οποία τού είχε εγκρίνει το συμβούλιο, καθώς μεταπήδησε στην Uber, ανταγωνίστρια της Google, η οποία τελικώς τού ζήτησε να αποχωρήσει, μετά τις κατηγορίες για παρενόχληση. Ο ίδιος δεν ήταν προσβάσιμος για κάποιο σχόλιο. Ο Rubin έχει αρνηθεί, μέσω εκπροσώπου του, κάθε κατηγορία, ενώ μετά το ρεπορτάζ των New York Times είχε κάνει το ίδιο και μέσω Twitter, με τον δικηγόρο του επίσης να μην είναι προσβάσιμος για κάποιο νέο σχόλιο.
Η Meredith Whittaker, εκ των εκπροσώπων των εργαζόμενων της Google και συνιδρύτρια της AI Now Institute, σημείωσε στο Forbes ότι η καμπάνια "GooglePayOutsForAll" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ως στόχο να καταγγείλει την προτεραιότητα που δόθηκε από την Google στην καταβολή παχυλών πακέτων στους Singhal και Rubin.  
"Φανταστείτε έναν κόσμο που δεν θα πληρώνουμε ενόχους για σεξουαλικού χαρακτήρα αδικήματα πάνω από 100 εκατ. δολάρια", αναφέρει. "Πού αλλού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι;".
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο Twitter για το πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν οι συγκεκριμένοι πόροι ήταν το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου αναρρωτικές άδειες, καθώς και να κλείσει το χάσμα των διακρίσεων εντός του εργατικού δυναμικού της Google για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες.
"Βλέπουμε ότι έχουν τα χρήματα για να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, απλώς επιλέγουν να τα χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο", δηλώνει η Whittaker. "Μπορούν να τα κάνουν, όπως αποδεικνύεται".
Το συγκεκριμένο hashtag έγινε viral τόσο από τους Googlers, όσο και από τους εργαζόμενους άλλων εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας.
Στις ΗΠΑ, δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες στα δ.σ. των εταιρειών να περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των εργαζομένων, ωστόσο στην Ευρώπη κάτι τέτοιο ενθαρρύνεται ή πολλές φορές είναι και νομικά επιβεβλημένο.
"Πρέπει να αμφισβητήσουμε το καθεστώς διαχείρισης της Google από μια τόσο κλειστή και τόσο αυτοαναφορική ομάδα ανθρώπων", ανέφερε η Whittaker. "Και πρέπει να ανακαλύψουμε δικλείδες ελέγχου αυτής της εξουσίας, ώστε οι πόροι να κατευθύνονται σε πραγματικές προτεραιότητες, που θα βελτιώνουν τη ζωή πολύ περισσότερων ανθρώπων".
Στην αγωγή του μετόχου, το δ.σ. της Alphabet καταγγέλλεται ως άμεσα εμπλεκόμενο σε απόπειρες συγκάλυψης μιας κουλτούρας σεξουαλικής παρενόχλησης και διακρίσεων στο πλαίσιο της εταιρείας. 
Η Google αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο, τόσο για την αγωγή όσο και για το hashtag, περιοριζόμενη στην εξής δήλωση:
"Υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για όποιον συμπεριφέρεται με ακατάλληλο τρόπο στην Google. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στους χώρους εργασίας της εταιρείας μας και έχουμε σκληρύνει την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ειδικά σε ό,τι αφορά ανθρώπους με θέσεις εξουσίας στην εταιρεία"
Jillian D'Onfro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα