“Στην Ελλάδα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 590.000 μονάδες αίματος και επειδή δεν είναι συστηματοποιημένη και οργανωμένη η αιμοδοσία, εξαρτιόμαστε από τις 25.000 μονάδες αίματος της Ελβετίας”.
Τη… θλιβερή αυτή διαπίστωση επανέλαβε χθες κατά τη διάρκεια του καλέσματος στην εθελοντική αιμοδοσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας.
Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ είχε αναφερθεί σχετικά και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην “Ε”, όπου επίσης είχε αναγγείλει και την εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που στόχο έχει να ενημερώνει τους συστηματικούς αιμοδότες για τη διοργάνωση τέτοιων πρωτοβουλιών όπως αυτή του ΕΕΣ Καλαμάτας. Μια δράση αξιέπαινη, καθώς ο κ. Κατσίβελας παρατήρησε ότι είναι σημαντικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε αυξάνονται οι ανάγκες μαζί με τον πληθυσμό, να κινητοποιεί κανείς τους αιμοδότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν λίγο πιο χαλαρά την εθελοντική τους
ιδιότητα. “Η επιλογή να γίνει αυτή η αιμοδοσία μέσα στον Αύγουστο είναι κάτι που μας δίνει δυνατότητες και ελπίδα για να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες ό,τι κι αν προκύψει”, παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι “ένα από τα πιο σημαντικά στη ζωή είναι να μπορεί ο άνθρωπος να προσφέρει, και σκέφτομαι τι σημαντικότερο πράγμα είναι στη ζωή, από το να σώσεις μια ζωή…”.
ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΑ 45 ΕΤΗ
Ο Παν. Κατσίβελας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο απασχολεί τους ανθρώπους του ΕΚΕΑ και το οποίο σκοπεύουν να αναστρέψουν: Τη μέση ηλικία των αιμοδοτών, που είναι μεγάλη συγκριτικά με άλλες κοινωνίες. Ο μέσος όρος του Ελληνα αιμοδότη είναι τα 45 έτη. Ετσι “το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας παίρνει μια πρωτοβουλία -και ήδη έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή στο κινητό-, που οι αιμοδότες μας θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτή τη λίστα του εθνικού μητρώου. Θα διοργανώνει π.χ. η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας ή κάποιος άλλος φορέας αιμοδοσία και θα το ανακοινώνει μέσα σε αυτή την εφαρμογή. Οι αιμοδότες θα παίρνουν την πληροφορία και θα έχουν την άνεση μέσα από το κινητό τους να κλείνουν ραντεβού”, εξήγησε για το πώς θα λειτουργεί. Με στόχο όπως είπε “να ελαττώσουμε το χρόνο που θα χρειάζεται να χάσει ένας πολίτης για να συμμετέχει σε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια”. Επιπλέον, “θα είναι μια πολύ εύκολη εφαρμογή που θα φέρει πιο κοντά τους νέους ανθρώπους, προκειμένου να δώσουμε μια καινούργια ζωντάνια και μια καινούργια αφετηρία στην αιμοδοσία”.
7-8.000 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Καταλήγοντας ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε και στον άρτιο εξοπλισμό αλλά και το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και το έργο που προσφέρει στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ανέφερε λοιπόν ότι έχουν καταφέρει σε δύο βάρδιες να φέρνουν εις πέρας 7-8.000 εξετάσεις μοριακού ελέγχου ανά ημέρα, χωρίς να χρειαστεί μια τρίτη βάρδια. Ν.Κ. eleftheriaonline
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα