Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Πανελλήνιες 2021: Πότε ξεκινούν, τι ισχύει για Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, προαγωγικές εξετάσεις και παράταση σχολικής χρονιάς


Για όλα τα θέματα που απασχολούν μαθητές και φοιτητές, μίλησε η Υπουργός Παιδείας σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην αγωνία τους. Μίλησε για το ενδεχόμενο παράταση της σχολικής χρονιάς, για τις βάσεις εισαγωγής, τις προαγωγικές εξετάσεις βάζοντας τέλος στα σενάρια.
Παράταση σχολικής χρονιάς
Όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι οικογένειες των μαθητών και των μαθητριών της χώρας θα πρέπει να αναμένουν παράταση της σχολικής χρονιάς, με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις να ξεκινούν φέτος κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Ιουνίου.
«Η πιθανότητα παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου βρίσκεται μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουμε. Η τηλεκπαίδευση προχωρά, ωστόσο είναι σαφές και ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση» τόνισε για να προσθέσει.
«Συνιστά λύση ανάγκης όταν για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι εφικτή η διά ζώσης εκπαίδευση. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις μας, που θα ανακοινωθούν, όπως και πέρυσι, αργότερα μέσα στο σχολικό έτος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προαγωγικές εξετάσεις και περικοπή της ύλης
«Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρειαστεί προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας, είτε πρόκειται για τυχόν τροποποιήσεις στις προαγωγικές εξετάσεις είτε για την παράταση του έτους είτε για την περικοπή της ύλης – στην οποία, όσον αφορά τις Πανελλαδικές, έχουμε ήδη προβεί, προκειμένου να στηρίξουμε τους υποψηφίους μας που δοκιμάζονται διπλά εξαιτίας του κορονοϊού, είπε η Υπουργός Παιδείας.
Ημερομηνία έναρξης πανελλαδικών
Σε σχέση με τις Πανελλαδικές η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως προγραμματίζεται να ξεκινήσουν κανονικά τον Ιούνιο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας καθώς και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, όπως και πέρυσι.
Τράπεζα θεμάτων
Σχετικά με την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας: έχουν ήδη αναρτηθεί εκατοντάδες θέματα από πέρυσι για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α’ Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, τα οποία είναι διαθέσιμα στην εκπαιδευτική κοινότητα και διδάσκονται ήδη, ενώ το ΙΕΠ σχεδιάζει να προχωρήσει σύντομα σε νέα ανάρτηση θεμάτων».
Τι ισχύει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Νέες αλλαγές, δεν αναμένονται στη φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΑΕΙ ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προβλέπει ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όταν επιτρέπουμε να εισάγεται κάποιος με βαθμό 1/20 στο Πανεπιστήμιο, κοροϊδεύουμε πρώτα τον ίδιο τον φοιτητή γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει είναι πολύ χαμηλές. Κοροϊδεύουμε, όμως, και τους άλλους φοιτητές που πάσχισαν να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους στο ίδιο τμήμα, αλλά και τον Έλληνα φορολογούμενο που καταβάλλει φόρους για φοιτητές που πιθανότατα δεν θα αποφοιτήσουν», αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Νίκη Κεραμέως.
«Παρατηρείται στη χώρα μας το παράδοξο να έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εισακτέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα – με απόσταση – τον χαμηλότερο δείκτη αποφοίτησης. Κάθε χρονιά που περνάει με αυτό το σύστημα, αφήνουμε τμήμα μιας γενιάς να χαραμίζεται, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η αλλαγή αυτή να εφαρμοστεί κανονικά από φέτος. Η κοινωνία απαιτεί λύση σε αυτή την παθογένει», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα