Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Στο αέρα η μείωση προκαταβολής φόρου για φέτος, τι θα κρίνει την εφαρμογή του μέτρου


Μάχη με το χρόνο και τα δημοσιονομικά περιθώρια δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκτιμήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης σειράς φορολογικών ελαφρύνσεων που θα δώσει ανάσα σε μισθωτούς, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η παράταση του τρίτου lockdown, σε συνδυασμό με την μακρά αναστολή λειτουργίας της αγοράς προκαλεί έντονο προβληματισμό αναφορικά με τα επόμενα βήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι υπάρχουν όλα τα σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και τον περιορισμό ή την καθυστέρηση στην εφαρμογή ορισμένων μέτρων ελάφρυνσης που είχαν σχεδιαστεί να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.
Ψηλά στη λίστα με τα μέτρα που βρίσκονται σε κίνδυνο να παραμείνουν στα χαρτιά είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν αδύνατο να εφαρμοστεί το μέτρο και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Υποχώρηση κερδων
Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν, τουλάχιστον αυτή την εποχή, να προχωρήσει ο σχεδιασμός για επέκταση του μέτρου και στη φετινή χρονιά, καθώς θα στερήσει κρίσιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία. Η απόφαση για τη μη μείωση της προκαταβολής φόρους, φαίνεται πως θα προχωρήσει ακόμα και αν το δημοσιονομικό κόστος φέτος θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό καθώς εξαιτίας της πανδημίας τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει δραματικά.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, την ταχύτητα των εμβολιασμών και βέβαια την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας. Ειδικά ο παράγοντας του τουρισμού θα κρίνουν πολλά σε σχέση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση μιας σειράς μέτρων ελάφρυνσης.
Πάντως, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες θα πιεστούν εξαιτίας της επαναφοράς της προκαταβολής φόρου, οι απώλειες θα περιοριστούν εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου επιδότησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως και η συνέχιση της παροχής ρευστότητας μέσω του και του έβδομου κύκλου των επιστρεπτέτων προκαταβολών.
Μείωση φόρου
Να θυμίσουμε ότι ο τελικός φόρος που πλήρωσαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της μειωμένης προκαταβολής ήταν μικρότερος κατά 56,7% (κύριος φόρος και προκαταβολή φόρου) για τα κέρδη του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι 188.651 επιχειρήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη του 2019 κατέβαλαν 2,39 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν κληθεί να πληρώσουν φόρο 4,2 δισ. ευρώ. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης προκαταβολής από 30% έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχε κάθε εταιρεία, αλλά και του μειωμένου συντελεστή φορολόγησης των κερδών από το 28% στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) μειώθηκε από 35,2% στο 27,8%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα