Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Στο ταμείο νωρίτερα από τον ΟΠΕΚΑ για τα επιδόματα λόγω Πάσχα


Νωρίτερα πληρώνονται οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ λόγω του Πάσχα. Ειδικότερα χιλιάδες δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα πληρωθούν τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου και όχι την Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου λόγω της αργίας.
Ειδικότερα ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει το επίδομα γέννησης, το Επίδομα Ενοικίου, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων υπερηλίκων, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (π. ΚΕΑ), τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Επίδομα Ομογενών, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και η “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982” την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.
Αναλυτικότερα πληρώνονται:-Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα περίπου 169.720 δικαιούχοι
-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα περίπου 269.948 δικαιούχοι
-Επίδομα Στέγασης περίπου 271.644 δικαιούχοι
-Επίδομα Γέννησης περίπου 12.529 δικαιούχοι
-Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων περίπου 35.203 δικαιούχοι (εκ των οποίων) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων 14.821 δικαιούχοι
-Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής περίπου 903 δικαιούχοι
-Επίδομα Ομογενών Προσφύγων περίπου 6.777 δικαιούχοι
Επίδομα γέννησης
Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Έτσι όσοι πληρωθούν στις 29 Απριλίου την πρώτη δόση θα πληρωθούν την δεύτερη δόση στις 31 Αυγούστου 2021.
Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.
Το παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2021, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τη υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.
Επίδομα ενοικίου - Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Στις 29 Απριλίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ενώ στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού έχει παραταθεί αυτοδίκαια για τρεις μήνες η καταβολή του Επιδόματος Στέγασης. Ειδικότερα παρατείνεται κατά τρεις μήνες η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του επιδόματος οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να υποβληθούν κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού παρατείνεται για τρεις μήνες η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία των δικαιούχων στους Δήμους ή στα κέντρα κοινότητας. Η τρίμηνη παράταση που δίνεται αφορά το «επίδομα στέγασης» στις περιπτώσεις που, λόγω λήξης της ισχύος τους, απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης των δικαιούχων κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021.
Διευκρινίζονται τα εξής:
α) Σε περίπτωση που υποβληθεί νέα αίτηση, τότε αυτή η εγκεκριμένη αίτηση θα ισχύσει κανονικά.
Β) Εάν ο δικαιούχος έχει ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης, η οποία όμως παραμένει σε κατάσταση «ΝΕΑ» χωρίς να γίνει οριστική υποβολή αυτής, τότε θα ανανεωθεί αυτόματα η ισχύς της προηγούμενης εγκεκριμένης αίτησης.
γ) Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτό μήνυμα στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει στην αίτηση, για την αυτόματη παράταση της ισχύος των αιτήσεών τους.
Προνοιακά επιδόματα
Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:
α) Επίδομα κίνησης
β) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
γ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία
δ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
ε) Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου
στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
ζ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων
η) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης
θ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
ι) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
Γενικά, για την χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρούνται, ανάλογα με το επίδομα, τόσο διοικητικής όσο και ιατρικής φύσης προϋποθέσεις, π.χ για την χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας, ο αιτών δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άμεσο δικαίωμα, από φορέα κοινωνικής ασφάλισης( ημεδαπό ή αλλοδαπό) και συγχρόνως να κριθεί ότι πάσχει από ορισμένη πάθηση η οποία τον καθιστά ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό ( περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opeka.gr/atoma-me-anapiria/atoma-me-anapiria-paroches/
Για την επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι. Επίσης τα δικαιολογητικά που εμπίπτουν στις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αναζητούνται υπηρεσιακά και δεν χρειάζεται δική σας ενέργεια, εκτός αν τα έχετε ήδη στην κατοχή σας και τα προσκομίσετε οικειοθελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα