Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Εκκαθάριση εισφορών ΕΦΚΑ 2020: Αυτά είναι τα ποσά που θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι


Τι θα πληρώσουν 196.296 ασφαλισμένοι που πήραν χρεωστικά ραβασάκια και αφορούν την εκκαθάριση εισφορών ΕΦΚΑ 2020 Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία.

Περίπου στα 795 ευρώ κατά μέσο όρο καλούνται να πληρώσουν 196.296 ασφαλισμένοι από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2020 σύμφωνα με πληροφορίες του «D News».
Ειδικότερα 196.296 ασφαλισμένοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, 23.591 ασφαλισμένοι θα πάρουν επιστροφές ύψους 11.715.994 ευρώ συνολικά και μόνο 45.222 θα έχουν μηδενικό υπόλοιπο.
Πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν μισθωτή εργασία και «μπλοκάκι» ή ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους με παράλληλη μισθωτή εργασία. Έτσι από τις 31 Αυγούστου ξεκινά η πληρωμή των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών για μερίδα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ που έχει από τις αρχές του 2020 παράλληλη απασχόληση (μισθωτή εργασία και μπλοκάκι).
Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 31/8/2021.
Κάθε επόμενη δόση καταβάλλεται, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως την 31.01.2022.
Στην εν λόγω εκκαθάριση εμπίπτουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020.
Από τη διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα, για τους οποίους εκκρεμεί, από τους Φορείς Δημοσίου, η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020. Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.
Τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί και είναι προσβάσιμα μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ» στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.
Όπως είναι γνωστό, με την εισαγωγή του νέου εισφοροδοτικού συστήματος από 01.01.2020, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών Ελ. Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών, προσδιορίζεται με βάση την επιλεχθείσα ασφαλιστική κατηγορία ή την υποχρεωτική κατηγορία κατάταξης, εφόσον δεν έχει επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία από τον ασφαλισμένο.
Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς μη μισθωτού λαμβάνονται - ανά κατηγορία - υπόψη τα εξής:
- Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης (2ης), ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.
- Για τους Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους (έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της πρώτης (1ης) ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.
- Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.
- Για τους ασφαλισμένους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) μέχρι και δύο εργοδότες (παρ. 9 άρθρ. 39 του ν.4387/2016 όπως ισχύει), το ποσό της εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.
Εφόσον, προκύψει διαφορά αυτή καταλογίζεται στον ασφαλισμένο για τον αντίστοιχο Κλάδο Ασφάλισης Μη Μισθωτού.
Διαδικασία εκκαθάρισης
Για την υλοποίηση της διαδικασίας ακολουθήθηκαν τα πιο κάτω βήματα:
- Προσδιορίστηκε το Μητρώο Μη Μισθωτών ενεργών ασφαλισμένων, κατά το έτος 2020.
- Το Μητρώο Μη Μισθωτών διασταυρώθηκε με τις υποβληθείσες κατά το έτος 2020 Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Κοινών Επιχειρήσεων ή Δημοσίου Τομέα και προσδιορίστηκαν περίοδοι παράλληλης ασφάλισης.
- Προσδιορίστηκε το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικές + ασφαλισμένου) ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή ασφάλιση.
Ποσά που αντιστοιχούν σε Δώρα Εορτών και Επίδομα Αδείας δεν συνυπολογίστηκαν κατά τον προσδιορισμό των μηνιαίων εισφορών.
- Προσδιορίστηκε το ύψος της ασφαλιστικής κατηγορίας Μη Μισθωτού
- Πραγματοποιήθηκε υπολογισμός, ανά μήνα, των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού, με βάση το σύνολο των εισφορών.
Από την προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω μηνιαία εισφορά μη μισθωτού αφαιρέθηκε, ανά κλάδο, το ποσό εισφοράς, από την έμμισθη εργασία.
- Αφαιρέθηκαν ανά μήνα ποσά που είχαν καταβληθεί προς εξόφληση εισφορών μη μισθωτής ασφάλισης έτους 2020, συμπεριλαμβανομένων των Γραμματίων Προείσπραξης των Δικηγορικών Συλλόγων.
- Προσδιορίστηκε το τελικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Ειδοποιητήριο
Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης γνωστοποιείται στους ασφαλισμένους με ανάρτηση «ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2020» στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
Παράλληλα ενημερώνεται η μηχανογραφική εφαρμογή «Ασφάλιση - Έσοδα Μη Μισθωτών ασφαλισμένων» e- ΕΦΚΑ. Για την παραμετροποίηση της μηχανογραφικής εφαρμογής έχει εκδοθεί σχετική οδηγία.
Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει πίνακες με τα πιο κάτω στοιχεία:
- Πίνακας Α': με την/τις ασφαλιστική/ές κατηγορίες Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής και Εφάπαξ Παροχών που έχουν ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση για τον προσδιορισμό των καταβλητέων εισφορών καθώς και το ποσό των εισφορών, ανά κλάδο.
- Πίνακας Β'
Μηνιαία Εισφορά Μη Μισθωτού:
Μήνας: Αναφέρονται οι μήνες ασφάλισης μη μισθωτού για το έτος 2020, ανεξαρτήτως αν συντρέχει παράλληλη ασφάλιση.
Μηνιαία εισφορά: το σύνολο της μηνιαίας εισφοράς μη μισθωτού, στην αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία.
Εισφορές από Μισθωτή Απασχόληση ανά Κλάδο: Περιλαμβάνονται τα μηνιαία ποσά ασφαλιστικών εισφορών από την παράλληλη μισθωτή απασχόληση και μέχρι του ύψους που καλύπτεται η μηνιαία εισφορά από τη μη μισθωτή δραστηριότητα, ανά κλάδο: α) Κλάδο Σύνταξης, β) Κλάδο Υγείας, γ) υπέρ Ανεργίας, δ) Στέγης υγειονομικών, ε) Επικουρικής Ασφάλισης και στ) Εφάπαξ παροχής.
Μειώσεις/Εκπτώσεις: Περιλαμβάνονται τα ποσά μειώσεων λόγω, α) covid-19 για τους μήνες 2ο - 5ο / 2020 (ΠΝΠ30/03/2020-Α'75 & τις διατάξεις του ν.4690/30.05.2020) και β) μητρότητας (άρθρο 141 ν.3655/2008).
Υπόλοιπο: Η τελική μηνιαία καταβλητέα εισφορά.
- Πίνακας Γ: περιλαμβάνει τις καταβληθείσες εισφορές δηλαδή, τα ποσά που είχαν καταβληθεί προς εξόφληση εισφορών μη μισθωτής ασφάλισης μηνών που εντάχθηκαν στην διαδικασία εκκαθάρισης, συμπεριλαμβανομένων των Γραμματίων Προείσπραξης των Δικηγορικών Συλλόγων έτους 2020.
- Πίνακας Δ': Δοσολόγιο με τα ποσά των δόσεων και τις ημερομηνίες εμπρόθεσμης πληρωμής.
- Μήνυμα προς τους ασφαλισμένους
- Στοιχεία πληρωμής: Απεικονίζεται ο κωδικός εντολής πληρωμής (RF) για την εξόφληση εισφορών.
Επισημαίνεται ότι, στο ειδοποιητήριο απεικονίζονται όλοι οι μήνες του έτους αλλά στη διαδικασία εκκαθάρισης συμμετέχουν μόνο οι μήνες για τους οποίους εμφανίζονται συμπληρωμένα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα