Υπάρχουν σκέψεις και γίνονται συζητήσεις να αλλάξει από το Σεπτέμβριο το μοντέλο επιτήρησης της πανδημίας και να καταγράφονται μόνο τα κρούσματα με συμπτώματα, ενώ δεν θα γίνεται εκτεταμένο testing σε ασυμπτωματικούς, αναφέρει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο FM.
Το μέλος της Επιτροπής χαρακτηρίζει την παρούσα φάση σταθεροποιητική με αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες (θανάτους, διασωληνώσεις) και όπως λέει αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, εκτιμάται ότι από δω και στο εξής αναμένεται αποκλιμάκωση και στα κρούσματα.
Ο κ. Παρασκευής θεωρεί πρώιμη την απόφαση της Δανίας να άρει όλους τους περιορισμούς, αλλά και την απόφαση της Αγγλίας να καταργήσει την καραντίνα. Ερωτώμενος αν γίνονται σχετικές συζητήσεις για τη χώρα μας στην Επιτροπή, απαντά αρνητικά και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις για άρση μέτρων λαμβάνονται σταδιακά και αφού παράλληλα συμβαίνει αποκλιμάκωση όχι μόνο στα κρούσματα, αλλά και στους σκληρούς δείκτες. «Ακόμη έχουμε πολλά περιοριστικά μέτρα ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Δε νομίζω ότι θα ληφθεί μία απόφαση τόσο γενικευμένη που θα αφορά όλα τα περιοριστικά μέτρα, αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε σε μία κατάσταση που δεν εγκυμονεί κινδύνους».
Πόσο κοντά είμαστε στην επόμενη μέρα; Μία πανδημία λήγει όταν υπάρχει μηδέν κρούσμα. «Με τον συγκεκριμένο ιό δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο σύντομα. Το ζητούμενο με τον Sars-Cov2 είναι να μην προκαλείται κορεσμός στο σύστημα υγείας, να μην προκαλείται δηλαδή σε μεγάλο βαθμό σοβαρή νόσος, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμος», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός επιδημιολόγος. Όσον αφορά τη μάσκα εκτιμά ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα ΜΜΜ ενδεχομένως να παραμείνει για κάποιο διάστημα ως υποχρεωτική, σχολιάζοντας ότι είναι κάτι που επιβάλλεται.
Όσον αφορά τους άνω των 60, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι αν και έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης και έχει προσεγγίσει το 90%, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να έχουμε το απόλυτο ποσοστό, το 100%.
Ερ: Φαίνεται να επιβεβαιώνεστε τελικά, γιατί το Σεπτέμβριο του 2020 είχατε πει σε τούτην εδώ την εκπομπή ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και οι συνθήκες το επέτρεψαν, κύριε Παρασκευή.
Απ: Πράγματι οι συνθήκες επέτρεψαν την έλευση πολλών πανδημικών κυμάτων, γιατί αυτό αφορά την ισορροπία μεταξύ του τι προστασία έχει ένας πληθυσμός, ή το πόσο αποτελεσματικά είναι τα περιοριστικά μέτρα από τη μία, και από την άλλη πόσο μολυσματικός είναι ο ιός. Από δω και στο εξής εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.
Ερ: Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Και προς τα πού βαδίζουμε;
Απ: Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί σταθεροποιητική και αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά εκτιμάται ότι από δω και στο εξής θα αναμένουμε μία αποκλιμάκωση και στα κρούσματα. Και παρόλο που η κατάσταση παραμένει σταθεροποιητική, έχουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες (αριθμός θανάτων, αριθμός διασωληνωμένων).
Ερ: Πόσο κοντά είμαστε στην επόμενη μέρα; Μία πανδημία λήγει όταν υπάρχει μηδέν κρούσμα.
Απ: Με τον συγκεκριμένο ιό δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο σύντομα, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Για παράδειγμα και τον ιό της γρίπης δεν έχουμε πετύχει να τον εκριζώσουμε. Το ζητούμενο με τον Sars-Cov2 είναι να μην προκαλείται κορεσμός στο σύστημα υγείας, να μην προκαλείται δηλαδή σε μεγάλο βαθμό σοβαρή νόσος, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμος. Να μην χρειάζεται να υπάρχουν μέτρα που να περιορίζουν τις δραστηριότητες μας.
Ερ: Πόσο σας προβληματίζει η ενδεχόμενη εμφάνιση μιας πιο επιθετικής από την Όμικρον μετάλλαξης;
Απ: Είναι δεδομένο ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να διαφεύγει της προστασίας που μας παρέχει το εμβόλιο, ή εκείνης που αναπτύσσεται μετά από μόλυνση. Παρόλα αυτά η κυτταρική ανοσία, η ανοσία μνήμης, θα συνεχίσει να μας προστατεύει, να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Από δω και στο εξής ακόμη και αν έχουμε ένα νέο στέλεχος, το οποίο μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, νέες μεταλλάξεις, το πιο πιθανό σενάριο είναι να προκαλεί ήπια νόσο, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανοσίας που έχει ο πληθυσμός.
Ερ: Η Δανία έγινε πριν από μερικές ημέρες η πρώτη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρε όλους τους περιορισμούς. Το έπραξε, βασιζόμενη στην μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της Όμικρον. Όμως, η άρση των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων. Σας προβληματίζει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο Έλληνας υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους;
Απ: Θα έλεγα ότι η Δανία είναι μία χώρα που πρωτοπορεί στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων. Παρόμοια απόφαση είχε πάρει και στο παρελθόν. Τώρα θα τη θεωρούσα ελαφρώς πρώιμη, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει αποκλιμακωθεί το συγκεκριμένο πανδημικό κύμα και παρότι έχει πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, φαίνεται ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάποια έξαρση και στους σκληρούς δείκτες. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Στη δική μας χώρα σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άρση των μέτρων λαμβάνονται σταδιακά και αφού παράλληλα συμβαίνει αποκλιμάκωση όχι μόνο στα κρούσματα, αλλά και στους σκληρούς δείκτες. Ακόμη έχουμε πολλά περιοριστικά μέτρα, ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Δε νομίζω ότι θα ληφθεί μία απόφαση τόσο γενικευμένη που θα αφορά όλα τα περιοριστικά μέτρα, αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε σε μία κατάσταση που δεν εγκυμονεί κινδύνους.
Ερ: Για τους ανεμβολίαστους ενδέχεται να αρθούν μέτρα όταν ανοίξει ο καιρός, που περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους;
Απ: Για τους ανεμβολίαστους είναι πιθανόν να έχουμε ένα ανάλογο σενάριο με αυτό που ίσχυε πέρυσι, αλλά το λέω με επιφύλαξη, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή. Είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στο μέλλον.
Ερ: Στην Αγγλία καταργήθηκε η καραντίνα. Πώς το σχολιάζετε; Συζητάτε κάτι σχετικό στην Επιτροπή;
Απ: Επίσης δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Νομίζω ότι και αυτό το μέτρο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι λίγο πρώιμο, ωστόσο θα φανεί το αποτύπωμα αυτής της απόφασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και για την Ελλάδα, είναι πρώιμο δεδομένου ότι είμαστε στο χειμώνα, η μολυσματικότητα είναι αρκετά υψηλή και υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.
Ερ: Κάποιος που έχει στο σπίτι κρούσμα και ο ίδιος βγαίνει αρνητικός υποχρεούται να πάει στη δουλειά. Ωστόσο μπορεί το πρωί να είναι αρνητικός, να θετικοποιηθεί όμως κατά τη διάρκεια της εργασίας του και έτσι να κολλήσει και ολόκληρο το γραφείο πχ.
Απ: Όταν κάποιος έχει αρνητικό αντιγονικό τεστ θεωρείται μη μολυσματικός. Αν στη διάρκεια της ημέρας το ιικό φορτίο αυξηθεί και καταστεί με αυτό τον τρόπο μολυσματικός, όντως υπάρχει ο σχετικός κίνδυνος, αλλά αν τηρηθούν τα μέτρα, αυτός θα περιοριστεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος θα είναι σχετικά μικρός, γιατί θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι ανάλογος του χρόνου που κάποιος έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα. Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να μην αφορούν το 100% των περιστάσεων, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αλλά περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Ερ: Έχει ανοίξει ένας διάλογος για να υιοθετηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο επιτήρησης της πανδημίας. Ποιο είναι αυτό και πότε βλέπετε να εφαρμόζεται;
Απ: Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει αφορά στην καταγραφή μόνο των κρουσμάτων που έχουν συμπτώματα. Κάτι ανάλογο που κάνουμε και με τη γρίπη. Η διαφορετικότητα θα αφορά δηλαδή στο γεγονός ότι δεν θα καταγράφονται όλα τα κρούσματα. Δεν θα γίνεται εκτεταμένο testing σε ασυμπτωματικούς. Θα γίνονται έλεγχοι μόνο σε αυτούς που προσέρχονται με συμπτώματα στις μονάδες υγείας Και συνεπώς θα έχουμε μία εικόνα του ποσοστού των συμπτωματικών που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και σκέψεις. Αυτό είναι πιθανό να εφαρμοστεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή από την επόμενη περίοδο που εκτιμάται ότι θα έχουμε κάποια έξαρση.
Ερ: Στους άνω των 60 που υπήρχε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, αυξήθηκε ο εμβολιασμός;
Απ: Έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60, έχει προσεγγίσει τα ποσοστά του 90%. Αλλά σε κάθε περίπτωση σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να έχουμε το απόλυτο ποσοστό, δηλαδή το 100%. Νομίζω έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι άριστα οργανωμένο. Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον πληθυσμό, αν υπάρχουν επιφυλάξεις, απορίες, ερωτήματα, να απαντήσουμε. Και να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι προς όφελός τους και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου.
Ερ: Η μάσκα θα μείνει θεωρείτε;
Απ: Η μάσκα θα μείνει σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός.
Ερ: Ως σύσταση ή ως υποχρέωση;
Απ: Εκτιμώ ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενδεχομένως να παραμείνει για κάποιο διάστημα ως υποχρεωτική χρήση. Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται.
Ερ:: Δεν θα ήταν κακό να μείνει και γενικότερα. Έχουμε γλυτώσει τη γρίπη δύο χρόνια.
Απ: Ναι σίγουρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί και θα συμφωνήσω μαζί σας. Νομίζω είναι από τα θετικά διδάγματα που μας αφήνει αυτή η πανδημία. Γιατί όπως αναφέρετε και εσείς πολύ σωστά, μας προστατεύει γενικά από νοσήματα του αναπνευστικού.
Ερ: Το Super εμβόλιο στο οποίο έχει αναφερθεί και ο Δόκτωρ Φάουτσι που θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές πότε θα το έχουμε;
Απ: Νομίζω ότι για αυτό δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις. Είναι κάτι το οποίο αναμένουμε όλοι μας με αρκετή αγωνία. Ελπίζουμε να γίνει πράξη σχετικά σύντομα.
Ερ: Με αφορμή την τρέχουσα πανδημία υπάρχει θεωρείτε η ανάγκη για παγκόσμια λειτουργικά συστήματα ανίχνευσης αναδυόμενων παθογόνων;
Απ: Αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες που έχουν θέσει αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και ο ΠΟΥ. Θα πρέπει να έχουμε κάποια συστήματα που θα ανιχνεύουν αναδυόμενα παθογόνα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει παθογόνα για κινδύνους επιδημιών. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται εν μέρει, αλλά η πανδημία μας χτύπησε ένα ηχηρό καμπανάκι, έτσι ώστε αυτό να γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα