Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Φεύγουν από Μαριούπολη: Ξεκίνησε το κονβόι Ελλήνων ομογενών και δημοσιογράφων


Ξεκίνησε η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πομπή των αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη.
Στην περιοχή, όπως μεταδίδουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ακούγονται εκρήξεις, καθώς η πρώτη γραμμή των μαχών έρχεται όλο και πιο κοντά.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Σταύρο Ιωαννίδη, πρόκειται για ένα κονβόι 20 δημοσιογράφων και τεχνικών, όπως και ομογενών με πορεία προς τα δυτικά. Από νωρίς το πρωί τα τηλεοπτικά συνεργεία ετοιμάζονταν για την αναχώρηση.
Δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή αλλά και σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει σήμερα, 2 Μαρτίου, ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από την Μαριούπολη προς τα Ανατολικά.

 


Με τη φράση "σε λίγο ξεκινάμε", ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στη Μαριούπολη, Χρήστος Μαζανίτης, δημοσιεύει στο facebook μια φωτογραφία από το Προξενείο της Ελλάδας.


Επικοινωνία Σακελλαροπούλου με τον Γενικό Πρόξενο
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος συνοδεύει ομάδα Ελλήνων που αποχώρησαν σήμερα το πρωί από την Μαριούπολη, με στόχο να αφιχθούν σε ασφαλή περιοχή και να επαναπατρισθούν στην Ελλάδα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Κωστελλένο καλή επιτυχία σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.
Μαριούπολη: Πώς θα γίνει η εκκένωση με προορισμό τη Μολδαβία
Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο και η μετακίνησή τους σε ασφαλές σημείο γίνεται με ίδια μέσα.
Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.
Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί αρχικά προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.
Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα