Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Σε... δόσεις τα νέα μέτρα στήριξης: Οι ανακοινώσεις των επόμενων ημερών και το "μόνιμο πλάνο"


Η χορήγηση της κάρτας καυσίμων πριν από την πασχαλινή έξοδο δεν κατέστη εφικτή και πλέον το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να συρρικνωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στην υποβολή της αίτησης από τους περίπου 3 εκατομμύρια οδηγούς και τη στιγμή της πίστωσης του ποσού, ώστε τα περίπου 130 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί να πέσουν στην αγορά.
Η πλατφόρμα για την κάρτα καυσίμων ενεργοποιείται σήμερα και οι οδηγοί θα πρέπει να κάνουν δύο πράγματα:
Πρώτον να δώσουν και πάλι στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αν θέλουν αριθμό κινητού τηλεφώνου) και
Δεύτερον να επιλέξουν αν τα χρήματα θα κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό για πάσα χρήση ή αν θα εκδοθεί στο όνομά τους ψηφιακή κάρτα προκειμένου να εξαργυρωθεί στο πρατήριο και για την αγορά οποιουδήποτε καυσίμου.
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει τα χρήματα να πάνε για τα καύσιμα και γι’ αυτό δίνει και μια έξτρα επιδότηση πέντε ευρώ σε όσους επιλέξουν τη συγκεκριμένη λύση.
Η επόμενη… δόση ανακοινώσεων
Με την υλοποίηση και του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται η επόμενη… δόση ανακοινώσεων. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και για τον μήνα Μάιο.
Μπορεί ανήμερα το Πάσχα και χθες να καταγράφηκε μια αποκλιμάκωση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, όμως για σήμερα έχουν ήδη ανακτηθεί τα επίπεδα των 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα οποία και διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Απριλίου. Είναι μια χαμηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή του Μαρτίου (σ.σ ο προηγούμενος μήνας είχε κλείσει στα 272 ευρώ) ωστόσο δεν παύει να είναι μια εξαιρετικά υψηλή τιμή που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια σκέψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η επιδότηση και για τις καταναλώσεις του τρέχοντος μηνός θα είναι της τάξεως των 65-70 ευρώ, θα αφορά και πάλι τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και τις κύριες κατοικίες. Αντίστοιχα, παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί και για το καθεστώς επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των επιδοτήσεων καθώς με το που θα αλλάζει ο μήνας, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει νέα "κακά νέα" όσον αφορά στο ύψος του πληθωρισμού.
Το "μικρό πακέτο" στις αρχές Μαϊου αναμένεται να συμπληρωθεί με την ανακοίνωση της παράτασης της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης. Το μέτρο θεωρείται επιτυχημένο καθώς με σχετικά περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος (της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ) έδωσε μια σημαντική ανάσα ειδικά στους επαγγελματίες οδηγούς καθώς η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο ή περίπου στα 7-8% της τιμής επιτρέποντας σε ταξί, φορτηγά αλλά και ιδιωτικά πετρελαιοκίνητα οχήματα να φουλάρουν με λιγότερα από 1,7 ευρώ ανά λίτρο.
Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τελική μορφή που θα λάβει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, μια παρέμβαση για την απορρόφηση των μεγάλων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου και με προοπτική να επεκταθεί και το 2023 εφόσον χρειαστεί. H λογική είναι να υπάρξει παρέμβαση στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να πέσει συνολικά και να μαζευτεί για όλους (και ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης) η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Επειδή πρόκειται για μια πολύ δαπανηρή παρέμβαση –κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι εύκολο να επιστρέψει η τιμή στα επίπεδα του Μαίου του 2021- είναι πολύ πιθανό το τελικό σχέδιο να αποτελέσει ένα συνδυασμό οριζόντιας παρέμβασης στην τιμή χονδρικής και επιδοτήσεων ώστε να προστατευτούν τα φτωχότερα νοικοκυριά και οι βασικές καταναλώσεις στις κύριες κατοικίες.
Ο νέος μηχανισμός θα πρέπει να είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, ώστε να προλάβουν τα νοικοκυριά την νέα υπερχρέωση από τους λογαριασμούς του Ιουλίου και του Αυγούστου, μήνες κατά τους οποίους η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγαλύτερη συγκριτικά με κάθε άλλο μήνα του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα