Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Πότε και πώς θα εκμηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις


Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη
"Ανάσα" για τους συνταξιούχους αλλά και συνολικά για την οικονομία έχει φέρει η δραστική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης, όπως τονίζουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη των Ταμείων.
Και αυτό γιατί μέσω της καταβολής-ρεκόρ νέων συντάξεων μαζί και των αναδρομικών τους ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, έχει πέσει στην πραγματική οικονομία το ποσό των 525 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του e-EΦΚΑ προς τους συνταξιούχους έπεσαν από από τα 693 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2020 στα μόλις 168 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε 2 χρόνια, μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 75%. Όσον αφορά τις εναπομείνασες αυτές οφειλές (168 εκατ. ευρώ) θα εξοφληθούν έως το τέλος Αυγούστου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά το Υπουργικό Συμβούλιο της προπερασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων, επιτυγχάνοντας απανωτά ιστορικά ρεκόρ.Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση, βάσει της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες, έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν νέα δέσμευση για εκμηδενισμό των ληξιπροθέσμων (δηλαδή εκείνων που μετρούν πάνω από 3 μήνες αναμονή) αιτήσεων για κύριες συντάξεις (από ένα Ταμείο ή διαδοχική ασφάλιση) σε λίγο πάνω από έναν μήνα από σήμερα. Σημειώνεται, μάλιστα, πως η υλοποίηση της εν λόγω κυβερνητικής δέσμευσης αποτελεί προαπαιτούμενο της λήξης της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αυτή τη στιγμή εκκρεμούν μόλις 67.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ έως τέλος του τρέχοντος μηνός θα δοθούν επιπλέον 30.000-35.000 νέες οριστικές συντάξεις.

Συνολικά, για όλο το έτος, αναμένεται να δοθούν 300.000 νέες κύριες συντάξεις, κάτι που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τα Ταμεία. Ήδη το α’ πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019. Σημειώνεται πως το 2021 δόθηκαν 225.000 νέες συντάξεις, το 2020 καταβλήθηκαν 163.000 και το 2019 δόθηκαν 123.000.

Πλέον δεν υπάρχει καμία εκκρεμής αίτηση για την περίοδο 2016-2018.

Μόλις το 1,5% των εκκρεμών αιτήσεων για το 2019 έχει μείνει και αυτό θα εξοφληθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Επίσης έχει μείνει το 9% των αιτήσεων του 2020 και το 22% των εκκρεμών συντάξεων του 2021.

Αυτές οι αιτήσεις θα εξοφληθούν εντός του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τον Ιούνιο-Ιούλιο θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ σε αναδρομικά και επιπλέον 68 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.
Παράλληλες συντάξεις

Την ίδια ώρα που ο e-ΕΦΚΑ πατά "γκάζι" για την εξόφληση όλων των ληξιπροθέσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη (από ένα Ταμείο ή διαδοχική ασφάλιση), "τρέχει" και το μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων παράλληλης ασφάλισης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Κ" από αρμόδια στελέχη του ασφαλιστικού υπερ-φορέα, τέλη του τρέχοντος μηνός-αρχές του επομένου θα είναι έτοιμο το λογισμικό με το οποίο θα υπολογιστούν κοντά στις 55.000 εκκρεμείς συντάξεις παράλληλης ασφάλισης.

Έτσι θα προσαυξηθούν, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου, οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που προέρχονται από το πρώτο ταμείο ασφάλισης.

Οι συγκεκριμένες προσαυξήσεις εκκρεμούν από το Μάιο του 2016, έτσι θα προκύψουν αναδρομικά για τους δικαιούχους τα οποία ξεπερνούν ακόμα και τα 6 χρόνια.

Η καταβολή των προσαυξήσεων μαζί με τα αναδρομικά αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ξεκινήσει ακόμα και από τον ερχόμενο μήνα, τον Ιούλιο.

Ωστόσο, υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων αναφέρουν στο "Κ" πως οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά τους δεν θα δοθούν μόνο κατά σειρά προτεραιότητας, δηλαδή ξεκινώντας από τις αιτήσεις του Μαΐου 2016, του Ιουνίου 2016, του Ιουλίου 2016 κ.λπ.

Εκείνο το οποίο εξετάζεται να συμβεί είναι να τρέχουν παράλληλα, οι εκκαθαρίσεις των εκκρεμών αιτήσεων με κριτήριο την "παλαιότητά" τους μαζί με τις εκκαθαρίσεις των πιο πρόσφατων και συγκεκριμένα, εκείνων των αιτήσεων οι οποίες θα κατατεθούν αφού εγκατασταθεί το κατάλληλο λογισμικό από τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Σειρά παίρνουν και οι επικουρικές

Αμέσως μόλις κλείσει αποφασιστικά, το μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (ενός ταμείου, διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης), ο e-ΕΦΚΑ δώσει έμφαση στη δραστική μείωση και των εκκρεμών επικουρικής ασφάλισης. Καταρχάς και μόνο ο εκμηδενισμός των 90.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων δίνει ώθηση στην έκδοση των επικουρικών, καθώς ανελαστική προϋπόθεση για την έκδοσης της επικουρικής ενός συνταξιούχου αποτελεί η έκδοση της κύριας σύνταξης του.

Παραπέρα, όμως, ο e-ΕΦΚΑ, θα "τρέξει" διαδικασία fast track (δηλαδή όπως με τις κύριες συντάξεις) από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με αυτή για τις αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί έως 31 Μαρτίου 2022 θα μπορεί να εκδοθεί αμέσως εγκριτική συνταξιοδοτική απόφαση με βάση το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου. Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Απριλίου 2022 εάν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης, μετά την πάροδο του τριμήνου οι εισηγητές διακόπτουν κάθε αλληλογραφία για επαλήθευση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο αιτών και η πράξη απονομής σύνταξης ή η απορριπτική απόφαση εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα "ΑΤΛΑΣ" ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ).

Επίσης επίκειται μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Έτσι, γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων (έναντι 100 που απασχολούνται σήμερα) και γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με τις κύριες συντάξεις (έναντι 500 που είναι σήμερα).

Τέλος, προβλέπεται η ενασχόληση των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων, και με την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως ψηφιακά, δηλαδή μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, μπορούν να γίνουν όλες οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα