Σοκ και δέος προκαλούν οι χρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ενδεικτική είναι η χρέωση της ΔΕΗ, η οποία, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, για τον επόμενο μήνα ξεκινά από τα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης, , που έκανε λόγο για τιμή κοντά στα 0,80 λεπτά. Η χρέωση της ΔΕΗ «οδηγεί» σε υψηλότερες τιμές από τους άλλους παρόχους.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τη μικρότερη χρέωση της αγοράς, η οποία για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
ΔΕΗ - Οικιακό τιμολόγιο Σεπτεμβρίου:
Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.
Η Ηρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.
Η Elpedison έχει το φθηνότερό της τιμολόγιο στα 1,0864 ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ, όπως σε όλα τα προγράμματα της εταιρείας.
Η χρέωση της ΖeniΘ για τον επόμενο μήνα ανέρχεται σε 0,687 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ της ΕΛΙΝ σε 0,699 €.
Ωστόσο, οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, αλλά όσο ανεβαίνουν οι ονομαστικές τιμές των προμηθευτών, τόσο αυξάνεται η διαφορά που πρέπει να καλύψουν οι κρατικές επιδοτήσεις.
Δηλαδή, αν τον προηγούμενο μήνα η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν διπλάσιες επιδοτήσεις για να πετύχει η κυβέρνηση το ίδιο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.
Οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη 23/8, το αργότερο την Τετάρτη 24/8.
Κρατική επιδότηση
Τον Αύγουστο, η συνολική επιδότηση από την κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.
Σημειώνεται πάντως ότι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο, αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.
Αστρονομικές τιμές ηλεκτρισμού προ των πυλών
Νέα σημαντική άνοδο καταγράφουν οι προθεσμιακές τιμές ηλεκτρισμού για την επόμενη εβδομάδα, στο χρηματιστήριο EEX. Όλα αυτά ενώ η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για λόγους συντήρησης ο αγωγός Nord Stream 1 για τρεις ημέρες στα τέλη του μήνα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη Δευτέρα η Γαλλία βρίσκεται στα 653 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Γερμανία στα 520 και η Ιταλία στα 611.
Μια μέρα αργότερα, την Τρίτη, οι αντίστοιχες τιμές που δείχνει το ΕΕΧ είναι 694, 589 και 630 ευρώ.
Οπως είναι φυσικό, οι τιμές αυτές δεν προεξοφλούν 100% τι θα γίνει στην πράξη, αποτελούν όμως μια σαφή ένδειξη για το που κινείται η αγορά εν μέσω αυξημένων τιμών αερίου (έφτασαν έως τα 261 ευρώ την Παρασκευή) και ταυτόχρονα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (στα 97,8 ευρώ).
Ηδη οι τιμές του Σαββατοκύριακου δείχνουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού για παράδειγμα στην Ελλάδα βρίσκονται για το Σάββατο στα 391 ευρώ, δηλαδή πολύ ψηλά για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γαλλία δείχνει να συμπαρασύρει σταθερά τις υπόλοιπες χώρες προς τα επάνω, δεδομένων των διαρκών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τον πυρηνικό της στόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα