Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Σαν σήμερα, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Εννιά σφαίρες τον οδηγούν στην όχθη της αθανασίας


Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο αντάρτης - θρύλος συλλαμβάνεται εκτελείται με 9 σφαίρες και περνάει στη σφαίρα του μύθου και της αθανασίας
Ήταν 8 Οκτωβρίου, δηλαδή μια μέρα σαν σήμερα, του 1967, όταν κοντά στους 2000 στρατιώτες της Βολιβίας είχαν περικυκλώσει τους αντάρτες στη χαράδρα του Γιούρο.
Από την προηγούμενη ημέρα ένας πληροφοριοδότης είχε υποδείξει στους κυβερνητικούς την τοποθεσία των ανταρτών, επισημαίνοντάς τους με δέος: «… ανάμεσά τους είναι και ο Γκεβάρα!»… Και πραγματικά ανάμεσα στους αντάρτες ήταν και ο θρύλος Τσε.
Ο Γκεβάρα τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε. Σύμφωνα με την αναφορά του βολιβιανού λοχία Μπερναρντίνο Χουάνκα, που καταγράφηκε από τον βιογράφο του Τσε Γκεβάρα, Τζον Λι Άντερσον, ο Γκεβάρα πυροβολήθηκε δύο φορές προτού φωνάξει: «...μην πυροβολείς! Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο για σένα ζωντανός παρά νεκρός».
Το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, ο Γκεβάρα μεταφέρθηκε σε ένα παλιό σχολείο στο χωριό Λα Χιγουέρα. Αργότερα, οι στρατιώτες θα περιέγραφαν τον Γκεβάρα και τη συμπεριφορά του ως «ήσυχη», το βλέμμα του ως «τρομερό» και ότι αρνήθηκε να ανακριθεί από βολιβιανούς αξιωματικούς. Ζήτησε μόνο κάτι για να καπνίσει, κι έτσι ένας από τους στρατιώτες, ένας πιλότος ελικοπτέρου ονόματι Χάιμε Νίνιο ντε Γουσμάν, τον «λυπήθηκε» και του πρόσφερε ένα σακουλάκι με καπνό για την πίπα του.
Το επόμενο πρωί, ο Γκεβάρα ρώτησε τους αστυνομικούς αν μπορούσε να συναντήσει τη «μαέστρα» του χωριού (δασκάλα) και του επέτρεψαν να μιλήσει με την 22χρονη Τζούλια Κορτέζ. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις της, «…δεν μπορούσα να τον κοιτάξω στα μάτια. Το βλέμμα του ήταν αφόρητα διαπεραστικό και τόσο ήρεμο». Της εξήγησε με τι αγωνιζόταν η ομάδα του, επισημαίνοντας την κακή κατάσταση του σχολείου όπου δίδασκε. Το θεώρησε αντιπαιδαγωγικό και άδικο, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να οδηγούν αυτοκίνητα Mercedes ενώ η εκπαίδευση ήταν τόσο παραμελημένη.
Αργότερα την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Βολιβίας Ρενέ Μπαριέντος διέταξε να εκτελεστεί ο Γκεβάρα. Ο Μάριο Τεράν, ένας λοχίας του βολιβιανού στρατού, είχε ζητήσει να είναι ο δήμιος, καθώς οι αντάρτες είχαν σκοτώσει τρεις από τους φίλους του στη μάχη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέταξαν να πυροβοληθεί ο Γκεβάρα οπουδήποτε αλλού εκτός από το κεφάλι, έτσι ώστε οι φωτογραφίες που θα κυκλοφορούσαν να υποδηλώνουν ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης με τον βολιβιανό στρατό.

Ο νεκρός του Τσε Γκεβάρα. 

Πριν τον εκτελέσει, ο Τεράν ρώτησε τον Γκεβάρα αν σκεφτόταν την αθανασία. Ο αρχηγός των ανταρτών απάντησε: «όχι, σκέφτομαι την αθανασία της επανάστασης». Σύμφωνα με την αναφορά του Τεράν, ενώ στεκόταν μόνος του με τον άνθρωπο που έπρεπε να σκοτώσει, δίστασε, κάτι στο οποίο ο Γκεβάρα αντέδρασε φτύνοντας στο πρόσωπο του λέγοντας: «πυροβόλησε, δειλέ! Θα σκοτώσεις μόνο έναν άνθρωπο!». Ο λοχίας τον πυροβόλησε στα χέρια και στα πόδια πολλές φορές πριν τον τραυματίσει θανάσιμα στο στήθος. Ο Γκεβάρα πυροβολήθηκε εννέα φορές.
Μετά την εκτέλεσή του, η σορός του Γκεβάρα μεταφέρθηκε στην κοντινή πόλη Βαγιεγράντε με ελικόπτερο, όπου τραβήχτηκαν φωτογραφίες του και αρκετοί μάρτυρες κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του. Ένας στρατιωτικός γιατρός ακρωτηρίασε τα χέρια του, τα οποία στάλθηκαν στο Μπουένος Άιρες για αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το υπόλοιπο σώμα του στάλθηκε σε άγνωστη τοποθεσία και ο βολιβιανός στρατός αρνήθηκε να αποκαλύψει αν τα λείψανα είχαν αποτεφρωθεί ή ταφεί.
Και τι σημασία είχε πια; Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είχε γεννηθεί το 1928. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν πια αθάνατος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα