Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΟΣΑ: Η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για όσο διάστημα χρειαστεί

Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή του για την περιοχή, αλλά τονίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από αβεβαιότητα.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί σταδιακά στο 1,5% το 2024 από 0,9% το 2023, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% το 2023 και το 3,2% το 2024.
Αν και η ιδιωτική κατανάλωση στηρίζεται από τις ανθεκτικές αγορές εργασίας, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν από την αυξημένη αβεβαιότητα και τις ελλείψεις εισροών.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά ο πυρήνας του παραμένει υψηλός και παράλληλα επιταχύνεται η αύξηση των μισθών. Για να αποφευχθεί ένα σπιράλ αυξήσεων τιμών και μισθών συνιστά στην ΕΚΤ να διατηρήσει περιοριστική τη νομισματική πολιτική, με αυξήσεις επιτοκίων, έως ότου ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχωρήσει με διαρκή τρόπο.
«Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο έγκαιρα για να αποτρέψει τον σημερινό πληθωρισμό να εμπεδωθεί στις προσδοκίες... Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται να για να επανέλθει ο πληθωρισμός με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο του 2%», σημειώνει η έκθεση.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ο ΟΟΣΑ ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα εντείνουν τις χρηματοπιστωτικές αδυναμίες, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και υψηλό επίπεδο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκια.



Υγιείς οι τράπεζες
Για τις τράπεζες σημειώνει ότι αν και είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και οι ισολογισμοί τους είναι υγιείς, οι Αρχές πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εποπτικές πολιτικές και άλλα στοχευμένα μέσα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.
Μεσοπρόθεσμα, οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου, όπως το πολύ μεγάλο δίκτυο και τη χαμηλή κερδοφορία, θα πρέπει να συνεχισθούν, όπως και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αναφέρει η έκθεση.
Περιοριστική δημοσιονομική πολιτική
Για τη μείωση του πληθωρισμού, ο ΟΟΣΑ συνιστά να γίνει επαρκώς περιοριστική και η δημοσιονομική πολιτική. Σημειώνει ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχουν αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος και πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα και τελικά να αποσυρθούν, ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας δεν μειωθούν περαιτέρω.
Παράλληλα, τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά για να ελαχιστοποιηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να βοηθηθεί η δυνητική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Συμφωνεί με τις προτάσεις της Κομισιόν για τους δημοσιονομικούς κανόνες
Ο ΟΟΣΑ συμφωνεί με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, σημειώνοντας ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση καθώς η τήρησή τους στο παρελθόν ήταν μερική, καταλήγοντας σε ανεπαρκή αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική και ανεπαρκή μείωση του δημόσιου χρέους.
Ορισμένες πολιτικές της ΕΕ, όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δεν ήταν καλά στοχευμένες και περιόρισαν τα κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα