Την «ιδέα» ότι κάτι συμβαίνει με τα κλειστά ακίνητα, την έδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία ζήτησε φοροαπαλλαγές και κίνητρα, ώστε να βγουν ξανά στην αγορά τα συγκεκριμένα ακίνητα και να περιοριστεί το πρόβλημα στέγασης, που διαπιστώνεται σήμερα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δέχτηκε να μελετήσει το ζήτημα, αλλά το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δρομολογώντας δύο κινήσεις σχετικά με τα κλειστά ακίνητα:
α) την καταγραφή τους και
β) τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις, για να διαπιστωθεί γιατί είναι κλειστά.
Επειδή είναι μια περίοδος που υπάρχει τεράστια ζήτηση κατοικιών προς μακροχρόνιες ή βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Εφορία θεωρεί λιγάκι ύποπτο να υπάρχουν διαμερίσματα που δηλώνονται ως κλειστά, ή ενοικιάζονται κρυφά.
Έτσι το ΥΠΕΘΟ και κυρίως η ΑΑΔΕ, πρώτα θα διαπιστώσει τι συμβαίνει με τα κλειστά ακίνητα και μετά θα αποφασίσει τα όποια μέτρα για την ενίσχυσή τους.
Με τις διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ θα επιδιώξει να εντοπίσει κάποια από τις ακόλουθες παραβάσεις:
- Ενοικιάζουν την κατοικία, δηλώνοντας όμως χαμηλό ενοίκιο και όχι το πραγματικό για να αποφύγουν τη φορολογική επιβάρυνση. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκριθεί το ενοίκιο που δηλώνεται με τα μισθώματα αντίστοιχων ακινήτων της ίδιας περιοχής, ενώ θα ελεγχθούν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ιδιοκτήτη και των συγγενικών του προσώπων για «ύποπτες» πιστώσεις.
- Ενοικιάζεται η κατοικία αλλά δηλώνεται στην Εφορία. ως «κλειστή» Για τις περιπτώσεις αυτές διεξάγονται ειδικές διασταυρώσεις εντοπισμού.
- Ενοικιάζεται η κατοικία με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά δεν δηλώνονται όλες τις εισπράξεις. Το ακίνητο είναι στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά δεν π.χ. Airbnb. Δηλώνεται ότι ενοικιάζεται μια ή δύο φορές στη σεζόν, αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζεται περισσότερες.
Ιδιαίτερες υποψίες κινούν όσοι είχαν ένα καλό διάστημα ενοικίασης από βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά μετά διαπιστώθηκε απότομη πτώση των εισπράξεων, όταν η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γίνεται έλεγχος των καταθέσεων και των πιστωτικών τους καρτών.
Τα ρολόγια της ΔΕΗ
Όμως η Εφορία έχει και ένα άλλο τρόπο για να ελέγξει αν ένα ακίνητο είναι κλειστό ή είναι κρυφά νοικιασμένο. Ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2019 κοινοποιεί στην Εφορία τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος όλων των ακινήτων της χώρας.
Ήδη εστάλησαν τα στοιχεία των ακινήτων, των καταναλώσεων και των ιδιοκτητών, αναδρομικά από το 2013, έτος κατά το οποίο νομοθετήθηκε η σχετική υποχρέωση, ενώ από το 2020 αποστέλλονται κάθε χρόνο.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ διαβιβάζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):
- Αριθμό Παροχής,
- ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
- Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),
- Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού),
- Ημερολογιακό έτος αναφοράς,
Δηλαδή η Εφορία διαθέτει τα στοιχεία καταναλώσεων ρεύματος όλων των ακινήτων της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τσεκάρει τις καταναλώσεις ώστε να διαπιστώσει εάν η κατοικία κατοικείται ή κατοικήθηκε κάποια περίοδο στο παρελθόν χωρίς να δηλωθούν ενοίκια στην Εφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα