Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Ευρωεκλογές: Από το κέντρο «ψαρεύουν» όλοι για τα ψηφοδέλτια

Η επίσημη προσχώρηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στη Νέα Δημοκρατία, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» μιας εντατικής προσπάθειας και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) να δείξουν το κεντρώο πρόσωπό τους, με την προσέλκυση προσώπων που είναι, ή συμβολίζουν, ή παραπέμπουν στο Κέντρο.
Το πολιτικό φλερτ της Εύης Χριστοφιλοπούλου με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη χρονολογείται από την περίοδο που οι δυο πολιτικοί βρέθηκαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ περίμενε να δει πώς θα εξελιχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ.
Μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία το 2019 οι επαφές τους πύκνωσαν με αποτέλεσμα στα μέσα του 2022 ο πρωθυπουργός να προτείνει την Εύη Χριστοφιλοπούλου ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, κάτι που είχε εκληφθεί, δικαίως, ως το πρώτο βήμα για ένταξη της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Δημοκρατία.
Οι μετεγγραφές
Όπως έγινε γνωστό, στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, εκτός από τη νέα «μεταγραφή», θα βρίσκεται ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο προερχόμενος από το χώρο του Κέντρου, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και δεύτερο πρόσωπο που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, την επίσης κεντρογενή Βούλα Πατουλίδου.
Οι αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ
Αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζει για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουμε στα χέρια μας τον Ιούνιο, τον Νικόλα Φαραντούρη, μετριοπαθή κεντροαριστερό, τη Διάνα Βουτυράκου, διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό από το Πολυτεχνείο της Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Υπολογιστική Βιοϊατρική από το Πολυτεχνείο του Μονάχου.
Δηλαδή διακεκριμένη επιστήμονα με προδιαγραφές προσέλκυσης μετριοπαθών κεντρώων εκλογέων που ασχολούνται με αυτή την επιστήμη. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και το πρόσωπο του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά ο οποίος επίσης θεωρείται άτομο που μπορεί να ελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Τα φαβορί στο ΠΑΣΟΚ
Παρόμοια είναι η τακτική και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να γεμίσει το ψηφοδέλτιό του με πρόσωπα όχι απαραίτητα κεντρογενή, αλλά πάντως ηπίων τόνων, κατά το δυνατόν χωρίς «γωνίες» και χωρίς προκλητικές συμπεριφορές προς πολιτικούς αντιπάλους.
Η Ελένη Χρονοπούλου, ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο Νίκος Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουντής και Σάκης Αρναούτογλου είναι οι επικρατέστεροι.
Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να ιδρύσει δικό του κόμμα, το οποίο θα κινείται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και με αυτό να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.
Η κυριαρχία Μητσοτάκη
Αυτός ο «Αγώνας δρόμου» για την μετατροπή των ευρωψηφοδελτίων σε χώρους φιλοξενίας κεντρώων πολιτικών ή προσώπων που γενικά θα μπορούσαν να επιλεγούν από πολίτες χωρίς κομματικές ταυτίσεις ή και χωρίς πολιτική ενασχόληση, προκύπτει από τα ευρήματα όλων σχεδόν των δημοσκοπήσεων, που περιγράφουν αυτά τα χαρακτηριστικά για υποψηφίους οι οποίοι θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολίτες που είτε δεν ψηφίζουν καθόλου τα τελευταία χρόνια, είτε επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία που έχει «καταλάβει», όπως όλες οι μετρήσεις δείχνουν, το χώρο του Κέντρου.
Πηγές από το κυβερνών κόμμα αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, δικαιολογούν αυτή την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί ο πρωθυπουργός είχε από το 2019 την ευκαιρία να πείσει τους πολίτες ψηφίζοντας σειρά νομοσχεδίων που πολύ δύσκολα θα ψήφιζε ένα δεξιό ή έστω κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα.
Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες του σημερινού πρωθυπουργού, όπως η παροχή επιδομάτων ανακούφισης των πληγέντων είτε από φυσικές καταστροφές είτε από την οικονομική κρίση, είτε από την ακρίβεια.
«Εμείς δείχνουμε εμπράκτως ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε όποιο μέτρο θεωρούμε χρήσιμο, ακόμα κι αν αυτό θεωρείται ‘αριστερό’ μέτρο. Το δείχνουμε στην πράξη, όχι με λόγια. Αντίθετα τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακριβώς επειδή δεν κυβερνούν, προσπαθούν να δείξουν την προσήλωσή τους στο Κέντρο με επιλεγμένες υποψηφιότητες προσώπων που μπορούν να σηματοδοτήσουν τις επιδιώξεις των δυο κομμάτων» λέει στην «Η» στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα