Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Ξένια Στρατικοπούλου: Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας – Ελλείψεις και αιτήματα για την καλή υγεία των πολιτών


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει υγειονομικά την ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.
Τόσο η Δυτική Μεσσηνία (Δήμοι Πυλίας, Τριφυλίας και τμήμα της Οιχαλίας) όσο και η Νότια Ηλεία (Περιοχή Κρεστένων και Ολυμπίας) εξυπηρετούνται από το ΓΝ Κυπαρισσίας, μια ακτίνα από βορρά προς νότο τουλάχιστον 150 χλμ.
Η Δυναμικότητα του Νοσοκομείου είναι εβδομήντα (70) κλινών, με σαράντα δύο (42) κλίνες Παθολογικού Τομέα και είκοσι οκτώ (28) κλίνες Χειρουργικού Τομέα.
Διαθέτει επίσης Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποτελούμενη από 14 μηχανήματα.
Στην κάλυψη όλων αυτών, τροχοπέδη είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αφορούν:
- Το Νοσοκομείο μας εφημερεύει όλο το εικοσιτετράωρο, τριάντα μέρες τον μήνα.
-Με την αλλαγή του οργανισμού το 2012 στο παλιό οργανόγραμμα οι οργανικές θέσεις των ιατρών ήταν 45, ενώ στο καινούργιο οργανόγραμμα τις μειώνει στις 28 θέσεις. Η νομική, διοικητική και λειτουργική συγχώνευση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας καθώς και η αποψίλωση στις οργανικές θέσεις του προσωπικού στο οργανόγραμμα του νέου ΓΝ Μεσσηνίας, αποτελούμενο πλέον από τη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας και τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, επέφερε την σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση τα τελευταία 12 χρόνια.
Ενδεικτικά: από αυτές τις θέσεις ιατρών, σήμερα είναι καλυμμένες οι 16 θέσεις, και περιλαμβάνουν: 1) 2 Παθολόγους, 2) 2 Καρδιολόγους, 3) 2 Ορθοπεδικούς, 4) 2 Μικροβιολόγους, 5) 2 Παιδίατρους, 6) 2 Αναισθησιολόγους, 7) 1 Οφθαλμίατρο, 8) 1 Γυναικολόγο, 9) 1 Ακτινολόγο, 10) 1 Χειρουργό. Οι άλλες 12 είναι κενές. Επίσης συμπεριλαμβάνει: 1 Χειρουργό σε προσωποπαγή θέση, 1 Νεφρολόγο σε προσωποπαγή θέση, 1 Επικουρικό Παιδίατρο, 1 Επικουρικό Χειρουργό αποσπασμένο από την Νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας στην δική μας Μονάδα, 1 Επικουρικό Παθολόγο και 1 Επικουρικό Αιματολόγο αποσπασμένο από το Νοσοκομείο του Πύργου. Επίσης είναι αποσπασμένοι από το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών: 1 Νευρολόγος, 1 Γυναικολόγος και 1 Οδοντίατρος.
-Είναι αναγκαίες οι προσλήψεις ιατρών. Για να μην μένουν άγονες οι θέσεις των ιατρών να δοθούν κίνητρα ( όπως οικονομικά, στέγαση κ.α.).
-Να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο άγονο. Έτσι ώστε για 5 χρόνια όποιος δεχτεί την θέση να μην μπορεί να φύγει.
-Να σταματήσουν οι μετακινήσεις των ιατρών μας σε άλλα Νοσοκομεία. Διότι αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο μας. Με αποτέλεσμα οι καθημερινές εφημερίες μας να μην είναι ασφαλείς.
-Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως ο πυλώνας του δικού μας Νοσοκομείου είναι ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός Τομέας, χωρίς βέβαια να υποτιμάμε και τις άλλες ειδικότητες. Στο χειρουργικό Τομέα διενεργούνται επεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία. Ο παθολογικός Τομέας καλύπτει παθολογικά περιστατικά, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, κάνοντας διαφοροδιαγνώσεις που πηγάζουν εκτός από τις γνώσεις και στην εμπειρία χρόνων. Επίσης, πρέπει όλοι να αποδεχτούν ότι: είμαστε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο και ως έχουμε μπορούμε, χάρη στο ειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά επείγοντα για την ζωή περιστατικά, όπως το έμφραγμα, το τροχαίο, οξείες δηλητηριάσεις-αντίδοτα που σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν 45 λεπτά προς Καλαμάτα ή Πύργο, καθώς ένα κέντρο υγείας δεν δύναται να αντιμετωπίσει αυτής της κατηγορίας τα περιστατικά.
-Τώρα όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό: όπως νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό, καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου, γιατί στελεχώνεται από πολλούς συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν εντός του έτους. Επομένως η ανάγκη για την μονιμοποίηση τους, είναι επιτακτική!
-Οι διακομιδές έχουν αυξηθεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, είτε για νοσηλεία είτε για διαγνωστικές εξετάσεις. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν είναι αρκετά, εφόσον έχουν καταντήσει ταξί. Υπάρχουν στιγμές που η Τριφυλία είναι τελείως ακάλυπτη από ασθενοφόρο, αφού έχουν πάει διακομιδές…. Φανταστείτε να συμβεί κάτι επείγον και το ασθενοφόρο να έχει πάει κάποιο περιστατικό στην Καλαμάτα, π.χ. για έναν υπέρηχο, όταν δεν εφημέρευε Ακτινολόγος. Επίσης πρέπει να αναφερθούμε στον ελλιπή εξοπλισμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Οι ελλείψεις σε μηχανήματα είναι μεγάλη. Ενδεικτικά καλούμε το ΕΚΑΒ να έρθει να πάρει καρδιολογικό περιστατικό για διακομιδή και ζητάει μόνιτορ από εμάς για να το συνδέσει στον ασθενή ώστε να το συνοδεύσει γιατρός, το ίδιο συμβαίνει και με περιστατικά που τα διασωληνώνουμε και ζητούν αναπνευστήρα από εμάς!!
-Τα ασθενοφόρα που έχει παραχωρήσει η Περιφέρεια στην Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, που είναι πλήρως εξοπλισμένα, να τα αποδεσμεύσει έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, πέρα από τους οδηγούς της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, που κάνει μόνο πρωινή και απογευματινή βάρδια και όχι πάντα. Να διακοπεί η μετακίνηση του πληρώματος, καθώς μετακινείται με ένα από τα ασθενοφόρα που μας έδωσε η Περιφέρεια, καθημερινά, ώστε να κάνουν τα εξιτήρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας.
ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΑΥΞΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ –ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ- ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ Η ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΑΓΟΝΟ Α
Η γεωγραφική θέση της περιοχής, το εδαφικό ανάγλυφο, το άσχημο οδικό δίκτυο, η ανεπαρκής συγκοινωνία και η μεγάλη απόσταση από γειτονικά Νοσοκομεία καθιστούν το Νοσοκομείο απαραίτητο για την καλή υγεία των πολιτών της περιοχής.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ: 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΗΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΟΥΣ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα