Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 26/3, Τελειώνει η Μάχη της Ίβο Τζίμα: αν άπλωνες τους νεκρούς στο νησί δεν θα μπορούσες να περπατήσεις!


Μια μέρα σαν σήμερα, 26 Μαρτίου του 1945, κλείνει ο κύκλος της Μάχης της Ίβο Τζίμα αφού πλέον το νησί του Ειρηνικού έχει καταληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Οι Αμερικανοί μέτρησαν 6.800 νεκρούς και οι Γιαπωνέζοι 21.844! Από τους περίπου 22.000 υπερασπιστές του νησιού μόνο 214 αιχμαλωτίστηκαν· οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους. Αν άπλωνες όλους τους νεκρούς πάνω στο νησί των 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν θα μπορούσες να πατήσεις!
Η Ίβο Τζίμα είναι νησί ηφαιστειογενές του Ειρηνικού Ωκεανού, 1.200 χιλιόμετρα μακριά από το Τόκιο. Η Ίβο Τζίμα, που σημαίνει το Νησί από θειάφι, είχε στρατηγική σημασία για θα χρησίμευε στους Αμερικανούς στο να χρησιμοποιηθεί ως αεροπορική βάση για αεροπλάνα συνοδούς μαχητικών.
Έχει έκταση 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λίγο πιο μεγάλη από τη Μακρόνησο) και αν εξαιρέσεις τον λόφο- ύψος 169 μέτρων- Σουριμπάτσι το υπόλοιπο νησί είναι επίπεδο. Το νησί, που αν ο καιρός κυλούσε φυσιολογικά θα έμενε στα ψιλά γράμματα της παγκόσμιας Γεωγραφίας, έκανε ένα άλμα το 1945 και μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας! Γιατί; Στην Ίβο Τζίμα έγινε μια από τις φονικότερες μάχες στον Ειρηνικό, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κι αυτή η μάχη ίσως να είχε σκεπαστεί από της λήθης το πέπλο - άλλωστε πόσες φονικές συγκρούσεις χάθηκαν στην ομίχλη του χρόνου; - όμως μια φωτογραφία, μια από τις εμβληματικότερες απεικονίσεις του ολέθριου Πολέμου του Ειρηνικού, της χάρισε την αθανασία. Τι ειρωνεία: Η μάχη έμεινε αθάνατη πλάι σε 28.644 νεκρούς.

Η θρυλική φωτογραφία. 

Η διάσημη φωτογραφία του πολεμικού ρεπόρτερ Τζο Ρόζενταλ, που την τράβηξε για το Associated Press απεικονίζει έξι πεζοναύτες να καρφώνουν την αμερικανική σημαία στην κορυφή του Σουριμπάτσι, στις 23 Φεβρουαρίου του 1945.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε και προκάλεσε δέος, με τον καιρό έγινε και επιβλητικό χάλκινο άγαλμα (Στο Πολεμικό Μνημείο του Σώματος Πεζοναυτών στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια) και επίσης προκάλεσε δέος, αλλά οι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι δεν ήταν μια αυθόρμητη «αιχμαλωσία της στιγμής». Η φωτογραφία ήταν σκηνοθετημένη! Η σημαία μπορεί να υψώθηκε και να φαινόταν μέχρι το Τόκιο (που λέει ο λόγος), αλλά οι Γιαπωνέζοι δεν παραδόθηκαν και τις επόμενες εβδομάδες προκάλεσαν τραγικές απώλειες στους αμερικανούς πεζοναύτες!
Το γεγονός πέρασε στον κινηματογράφο υπό την μαγική σκηνοθετική μπαγκέτα του Κλιντ Ίστγουντ. Γυρίστηκαν δύο ταινίες: «Οι Σημαίες των Προγόνων» και «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα