Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Ακόμη πιο χαμηλά τα «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια του Απριλίου


Κάτω και από τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα κινούνται πλέον τα τιμολόγια ρεύματος με τις εκτιμήσεις για τις τιμές τους τον Απρίλιο να δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση. Η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ πιέζει προς τα κάτω τις τιμές, ενώ ο ήπιος χειμώνας κράτησε χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου, απομακρύνοντας κάθε φόβο για ενδεχόμενη αύξηση τιμών.
Παρά τη μικρή άνοδο του φυσικού αερίου - που από τα χαμηλά των 23,066 ευρώ/MWh στις 23 Φεβρουαρίου πλέον η τιμή του είναι λίγο πάνω από τα 27 ευρώ/MWh (τιμή Τετάρτης) - οι τιμές ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά τον Μάρτιο δείχνουν ακόμη πιο χαμηλά τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Συγκεκριμένα στην αγορά μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όταν οι τιμές είχαν κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με το Φεβρουάριο, πλέον τα κόστη έχουν εξομαλυνθεί, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης αλλά και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ.
Συνολικά για το μήνα Μάρτιο μέχρι σήμερα, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς διαμορφώνεται στα 70,78 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν στα 73,84 ευρώ/MWh, δηλαδή έχει υποχωρήσει πάνω από 3 ευρώ/MWh, στο δεύτερο μισό του μήνα.
Πτώση τιμών
Παράλληλα η τρέχουσα μέση τιμή είναι χαμηλότερη από την τιμή του Φεβρουαρίου η οποία ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh και φυσικά αισθητά χαμηλότερη από την τιμή του Ιανουαρίου στα 93,02 ευρώ/MWh.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για τα τιμολόγια του Απριλίου φαίνεται ότι οι τιμές θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα σε σχέση με το Μάρτιο όταν η μέση τιμή ήταν στα 10,6 λεπτά/KWh.
Πλέον, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στα 71 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ένα μήνα πριν ήταν αυξημένη κατά 3,5%.
Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι την Κυριακή, όταν θα ανακοινωθούν τα πράσινα τιμολόγια του μήνα Απριλίου μπορεί να δούμε τις τιμές τους ακόμη πιο χαμηλά.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι με τη μέση τιμή των 70,78 ευρώ/MWh η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού κατατάσσεται στην 10η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, με την πιο ακριβή αγορά να παραμένει η Ιταλία ακολουθούμενη από τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ελβετία.
Στον αντίποδα η πιο φθηνή αγορά της Ευρώπης παραμένει η Ισπανία ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Σουηδία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.
Τα πολύχρωμα τιμολόγια
Το ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) για τον μήνα Μάρτιο κυμαινόταν από 9 μέχρι 11 λεπτά, ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα) σε αρκετούς παρόχους ήταν πιο φθηνά από τα ειδικά τιμολόγια, καθώς τα κίτρινα αποκρυσταλλώνουν τις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του μήνα.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων τον Μάρτιο ήταν μειωμένες κατά περίπου 4%, ενώ η τιμή τους τον Απρίλιο θα είναι ακόμα πιο χαμηλή σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα