Τι λέει ο σεισμολόγος Γκανάς για το χορό των ρίχτερ στην Κεφαλλονιά
Αυτό διότι το ρήγμα που εκδηλώνεται η σεισμική δραστηριότητα δεν είναι μεγάλου μεγέθους και βρίσκεται κάθετα στο μεγάλο ρήγμα της περιοχής της Κεφαλλονιάς.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos ο διευθυντής Μελετών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει δώσει ιστορικά ποτέ μεγαλύτερο σεισμό από 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός καταγράφηκε σχετικά πρόσφατα, το 2014.
«Στην περιοχή καταγράφεται μία σμηνοσειρά μικροσεισμών, σε ένα χώρο υποθαλάσσια της Κεφαλλονιάς, σε ρήγμα που βρίσκεται κάθετα στο μεγάλο ρήγμα της περιοχής. Δεν πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ρήγμα θα δώσει μεγάλο σεισμό. Από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν καταγραφεί 275 σεισμοί. Είναι μεγάλος ο αριθμός για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο, ο μεγαλύτερος ήταν 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σμηνοσειρά αποτελεί μία έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας και μετά ακολουθεί ύφεση. Συνήθως οι σμηνοσειρές μικροσεισμών διαρκούν μερικές εβδομάδες. Δεν πρόκειται για συχνό φαινόμενο ένας τόσο μεγάλος αριθμός σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο, έχουν καταγραφεί σμηνοσειρές περιοδικά σε κάποιες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Μία τέτοια ιδιαίτερα χαρακτηριστική περιοχή είναι ο Κορινθιακός κόλπος», λέει στο ethnos.gr o κ. Γκανάς.
Ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το πόσο θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση, διότι επιστήμονες του κλάδου υποστηρίζουν ότι έχει να γίνει πολλά χρόνια ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, μία ούτως ή άλλως σεισμογενής περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί πολύ ενέργεια, η οποία πιθανότατα θα ξεσπάσει.
«Ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, στην Κωνσταντινούπολη θεωρώ δεδομένο ότι θα επηρεάσει το Βόρειο Αιγαίο. Για άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τίποτα, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από μία ευρύτερη διαδικασία», σημειώνει ο κ. Γκανάς.
Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο σεισμός που έγινε τον Αύγουστο του 1999 στη Νικομήδεια της βορειοδυτικής Τουρκίας, με περισσότερους από 17.000 νεκρούς, είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν ρήγματα στην Αττική, με αποτέλεσμα να γίνει ο σεισμός της Πάρνηθας των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και να αφήσει πίσω του 152 νεκρούς.
«Αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός υπάρχουν δύο επιστημονικές απόψεις. Η μία τάση υποστηρίζει ότι ο σεισμός της Αθήνας το 1999 σχετίζεται με το σεισμό της Νικομήδειας λίγες ημέρες νωρίτερα. Η δεύτερη τάση υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση οι δύο σεισμοί και ότι ήταν ώριμο να δώσει σεισμό το ρήγμα της Φυλής. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της δεύτερης άποψης», τονίζει στο ethnos ο κ. Γκανάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα