Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ε1: Μπλόκο στις υποβολές δηλώσεων χωρίς ΙΒΑΝ

Δύο καινούργια στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι, περιλαμβάνει η φετινή διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος. 
Καμία δήλωση Ε1 δεν θα μπορέσει να αποσταλεί στην ΑΑΔΕ, εάν πρώτα δεν έχει δηλώσει ο φορολογούμενος και τον αριθμό ΙΒΑΝ από ένα τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα επιλέξει και τηρεί έχει στο όνομά του.
Επιπλέον όμως, στις περιπτώσεις όπου δηλωθεί κοινός λογαριασμός, δεν θα πρέπει αυτός να έχει πάνω από δύο συνδικαιούχους. Κατά συνέπεια, αν σε κοινό λογαριασμοί έχει κάποιος περισσότερους συνδικαιούχους (πχ και τα παιδιά ή τους γονείς του) δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ορθά η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Αυτό σημαίνει πάντως, ότι ειδικά αν υπάρχουν και ανήλικα τέκνα που τυχόν δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ή να ανοίξουν και ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο δικαιούχος να είναι το παιδί μαζί με τον έναν -το πολύ- και όχι και τους δύο γονείς του, ώστε να μην εμφανίζονται τρεις ή περισσότεροι συνδικαιούχοι στον ίδιο λογαριασμό.
Πώς δηλώνεται το ΙΒΑΝ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023 (Α.1061/2024):
– Εάν κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας δεν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στη Φορολογική Διοίκηση τραπεζικός λογαριασμός (αριθμός ΙΒΑΝ), εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησής του.
– Η γνωστοποίηση του αριθμού ΙΒΑΝ πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην ψηφιακή πύλη myAADE στην καρτέλα «Μητρώο και Επικοινωνία» της ΑΑΔΕ.
– Ειδικά για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής αλλά και για τους ανηλίκους, η υποχρέωση γνωστοποίησης αριθμού ΙΒΑΝ υφίσταται, μόνο στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και εκδίδεται πράξη με την οποία συνιστάται και βεβαιώνεται απαίτηση για επιστροφή φόρου.
– Κατά την υποβολή της δήλωσης, δίνεται η δυνατότητα μέσω υπερσύνδεσμου στον υπόχρεο να μεταβεί στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή «Μητρώο και Επικοινωνία» της ΑΑΔΕ. Στην συνέχεια ο/η σύζυγος ή το Μέλος Συμβίωσης θα εισέλθει σε αυτήν, με τους δικούς του/της κωδικούς πρόσβασης.
Προσοχή στη δήλωση
Η υποχρέωση αναγραφής των πλήρων στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού επιβάλλεται για να μπορέσει να κατατεθεί από τη Φορολογική Αρχή τυχόν επιστρεφόμενο ποσό που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Όπως τονίζεται όμως στις ίδιες οδηγίες, κοινός λογαριασμός δε δύναται να δηλώνεται από περισσότερους από δύο δικαιούχους.
Στις κοινές δηλώσεις εγγάμων θα πρέπει να συμπληρωθούν δύο λογαριασμοί ΙΒΑΝ, τόσο για τον υπόχρεο όσο και για τη σύζυγο αντίστοιχα.
Στη περίπτωση που ο λογαριασμός είναι κοινός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος λογαριασμός IBAN, με τον όρο ότι δεν θα υπάρχει τρίτος ή επιπρόσθετος συνδικαιούχος.
Με τα δεδομένα αυτά, δεν ορίζεται πουθενά ότι ο φορολογούμενος που δικαιούται την επιστροφή, θα πρέπει να εμφανίζεται και ως πρώτος δικαιούχος στον λογαριασμό αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα