Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Το φιάσκο της επιστολικής ψήφου


Γιατί η ομογένεια έμεινε παγερά αδιάφορη- Γιατί πρέπει η Αθήνα να δημιουργήσει στρατηγική για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Εθνικό το αληθές έλεγε ο Διονύσης Σολωμός - και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να πούμε ορισμένες αλήθειες για την επιστολική ψήφο και τους ομογενείς μας.
-Η ΝΔ πίστεψε ότι με την ψήφο των ομογενών θα αντιμετωπίσει κάπως το θέμα της συμμετοχής των ευρωεκλογών, κυρίως όμως ότι θα αυξήσει το ποσοστό της τον προσεχή Ιούνιο και θα δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων για τις επόμενες εθνικές αναμετρήσεις. Το Μαξίμου πείστηκε ότι οι ομογενείς είναι μια συντηρητική μάζα, μακριά από τις διεργασίες της σύγχρονης Ελλάδας, που θα άγονται και θα φέρονται από τις κατά τόπους Αρχιεπισκοπές και τα διάφορα (συνήθως περίεργα) λόμπι που έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλες πρωτεύουσες.
-Κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πίστεψαν ότι οι ομογενείς πέραν της Ευρώπης θα ψηφίσουν ΝΔ και ακροδεξιά και με διάφορα προσχήματα επιχείρησαν να μην επιτρέψουν σε μεγάλα τμήματά τους να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Βεβαίως υπάρχουν υπαρκτές ενστάσεις, όπως η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και την ταυτοπροσωπία όσων ψηφίσουν, αλλά και ότι δεν μπορούν όλοι οι ομογενείς να αποφασίζουν για όλα, κυρίως για εκείνα που δεν επηρεάζουν τη δική τους ζωή.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση διαψεύστηκαν. Τι λόγο έχουν πχ οι Έλληνες της Αυστραλίας να ψηφίσουν για το ...Ευρωκοινοβούλιο;- Η πλειοψηφία τους είχε μεταναστεύσει πριν η Ελλάδα μπει στην ...ΕΟΚ. Η μαμά πατρίδα έδιωξε τα παιδιά της στις φάμπρικες της Γερμανίας και στη μισή Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ακόμα και στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Και τα νέα παιδιά είχαν διέξοδο τα καράβια. Και από την καιρό της κρίσης και μετά δημιούργησε τη γενιά του brain drain. Αυτή τη φορά, μάλιστα, έφυγε -και συνεχίζει να φεύγει- η πιο μορφωμένη γενιά της χώρας!
Αλήθεια, πότε η επίσημη πολιτεία βρέθηκε συμπαραστάτης στην ομογένεια; Ούτε καν πόσοι είναι δεν ξέρουμε! Τι έχει να πει στη γενιά της κρίσης, πέρα από παράτες, όπου γιος μεγαλοβιομήχανου δηλώνει πως επέστρεψε στη χώρα επειδή έχει τον καλύτερο πρωθυπουργό που μπορούσε να έχει. Πότε ενδιαφέρθηκε για την ενσωμάτωση της δεύτερης, τρίτης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τέταρτης γενιάς μεταναστών;
Γι΄ αυτό και εκείνοι που κυρίως συμμετέχουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, είναι οι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών. Αυτοί που θα μπορούσαν να ψηφίσουν στα προξενεία. Και η ψήφος της θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον. Αλλά επί του θέματος θα επανέλθουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα