Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 15/6, Η Χρονιά των Τριών Αυτοκρατόρων: Πώς η μοίρα οδήγησε τη Γερμανία σε έναν ολέθριο πόλεμο

Ήταν η Χρονιά των Τριών Αυτοκρατόρων, ή των Τριών Κάιζερ, αφού αφορούσε την Γερμανική Αυτοκρατορία. Μ’ αυτόν τον τίτλο η Ιστορία καταχώρησε το 1888, έτος που θεωρείται κομβικό αφού τότε πέθαναν δυο Αυτοκράτορες και ένας τρίτος ανέβηκε στον θρόνο. Ακόμα και σήμερα, οι μαθητές στη Γερμανία για να θυμούνται τη χρονιά λένε τη φράση: «drei Achten, drei Kaiser » (τρεις οκτώ, τρεις αυτοκράτορες): 1888.
Και μια μέρα σαν σήμερα ο Γουλιέλμος γίνεται ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας, λόγω του θανάτου των προκατόχων του: Γουλιέλμου Α΄ και Φρειδερίκου Γ΄. Ο Γουλιέλμος Β’ έμελλε να είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας!
Και η ιστορία, στα γρήγορα κυλάει κάπως έτσι: μετά τον θάνατο του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Δ' το 1861, ο Γουλιέλμος Α' έγινε βασιλιάς της Πρωσίας και κατόπιν της ενωμένης Γερμανίας. Ο Γουλιέλμος Α' κυβέρνησε τη Γερμανική Αυτοκρατορία μέχρι τον θάνατό του στα 91 του χρόνια το 1888· τον διαδέχτηκε ο γιός του Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ’ (για τους δικούς του, ο «Φριτς») που ούτε 100 ημέρες μετά την ενθρόνισή του (99 για την ακρίβεια), πέθανε από καρκίνο του λάρυγγα σε ηλικία μόλις 56 χρονών. Ο Φρειδερίκος δεν μπορούσε καν να μιλήσει στους περίπου τρεις μήνες που κάθισε στον θρόνο και επικοινωνούσε γραπτώς! Ο πρόωρος χαμός του θεωρείται κομβικό σημείο για τη γερμανική ιστορία. Οι ιστορικοί διατείνονται πως «αν» ζούσε ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ’ ακόμα 26 χρόνια ίσως και να μην ξεσπούσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος… «Αν»…


Και μετά τον θάνατο του Αυτοκράτορα, ζήτω ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β’, ετών 29, γιός του Φρειδερίκου Γουλιέλμου. Στα κεφάλαια της Ιστορίας εισβάλλει ένας συμπλεγματικός 29χρονος που προσπαθούσε να κρύψει επιμελώς το αριστερό άχρηστο χέρι του (είχε κοπεί το βραχιόνιο πλέγμα κατά τον τοκετό), που λάτρευε τα όπλα, το κυνήγι και τις μάχες και που οδήγησε τη Γερμανία στον καταστροφικό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γουλιέλμος Β’ κυβέρνησε μέχρι την παραίτησή του και την πτώση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1918 στο τέλος του πολέμου. Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας πέθανε εξόριστος στην Ολλανδία, σχεδόν ξεχασμένος, το 1941 πριν προλάβει να δει μια ακόμα συντριπτική ήττα της αγαπημένης του Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα