Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Η παρέμβαση Δούκα δρομολογεί εξελίξεις - «Ζυγίζει» τις επιλογές του ο Ανδρουλάκης


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δέχεται εισηγήσεις και πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής προέδρου και προσφυγής στη βάση του κόμματος. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμα ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις αλλά ζυγίζει τις επιλογές του.
Ειναι όμως βέβαιο ότι καταλυτικά για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ λειτουργούν οι δημόσιες παρεμβάσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος, πολλά εκ των οποίων είχαν επιλεγεί από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη για να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους στη Χαριλάου Τρικούπη. Όλα δείχνουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι δελφίνοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν θέσεις μάχης.
Ο Δούκας ζητεί προσφυγή στη βάση
Πάντως το νεότερο ουσιαστικό στοιχείο είναι η παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, ο οποίος αποτελεί οποσδήποτε ένα πρόσωπο που είχε εκφράσει τη νικηφόρα συνταγή που αυτή τη στιγμή αναζητεί η κεντροαριστερά καθώς υλοποίησε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και έτσι κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη της ΝΔ, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα (όπου το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πολύ χαμηλές πτήσεις στις Ευρωεκλογές).


Ο Χάρης Δούκας ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα δηλώσει «παρών» ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν αποφασίσει να το κάνει, οι συσχετισμοί θα αλλάξουν ριζικά καθώς θεωρείται ένα από τα ισχυρά χαρτιά του κόμματος. Πάντως με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Χάρης Δούκας, ζητά ξεκάθαρα να δοθεί ο λόγος στην βάση του κόμματος, υπογραμμίζοντας την την ανάγκη ενός συμμετοχικού σοκ.
«Χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος. Η μίνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε το λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηνών στη συνέντευξή του ενώ όταν ερωτάται αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος απαντά: «Αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν».
Το κομβικό Πολιτικό Συμβούλιο
Κομβικό θα είναι το Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο οποίος παραμένει σιωπηλός το τελευταίο διάστημα) θα δώσει το στίγμα ανακοινώνοντας κατά πάσα πιθανότητα τον οδικό χάρτη για την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέσα στον Ιούλιο, μια άσκηση που βέβαια μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά έχει ένα συν: θα ολοκληρωθεί άμεσα μια περίοδος εσωκομματικής περιδίνησης, που ως θύμα έχει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.


Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση (δεν υπάρχει και άλλο… περιθώριο) πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παραμείνει σ’ αυτή τη θέση για μακρά περίοδο, αφού δεν υπάρχουν επιστροφή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του αναμένεται στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης να μιλήσει για όλα: την κεντροαριστερά, των ευρωεκλογών, την αμεσότητα που οι επικριτές του βγήκαν στο αντάρτικο, αλλά και το μέλλον του ιδίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει υποψηφιότητα απέναντι σε όποιον ενδιαφερθεί, αφού ακόμα θεωρεί πως οι συσχετισμοί είναι υπερ του. Δηλαδή πήρε ένα κόμμα που ήταν σε μονοψήφια ποσοστά και πλέον «κοντράρεται» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση, κι αυτό -όπως αναρωτιούνται ορισμένοι – θεωρείται αποτυχία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα