Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Προσεχώς «μεγάλη» επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών


Την μεταφορά του νυχτερινού και φθηνότερου ρεύματος το μεσημέρι σκέφτεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παράλληλα όμως με μία μεγάλη επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών συσκευών.
Μαζί με το νυχτερινό ρεύμα το μεσημέρι εξετάζεται να έρθει και επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο η επιδότηση αυτή να αφορά έξυπνες συσκευές. Συσκευές τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να τις διαχειρίζονται απομακρυσμένα.
Και το νέο πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή θα πρέπει να είναι ακολούθημα της μετατόπισης του νυχτερινού ρεύματος το μεσημέρι, καθώς δημιουργούνται νέες απαιτήσεις.
Για παράδειγμα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι το μεσημέρι βρίσκονται στη δουλειά τους, με μια νέα επιδότηση θα αποκτήσουν την δυνατότητα να αλλάξουν τις συσκευές τους με νέες πιο σύγχρονες, τις λεγόμενες «έξυπνες συσκευές», τις οποίες και θα χειρίζονται από απόσταση μέσω WiFi. Η συγκεκριμένη επιλογή θα είναι μία ακόμη που θα προστεθεί στα κριτήρια αγοράς της εκάστοτε συσκευής.
Νυχτερινό ρευμα και το... μέσημερι
Πιο αναλυτικά - όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΕΝ - οι παρεμβάσεις προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο και αφορούν δύο κατηγορίες καταναλωτών:
Περί το 1,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές που έχουν διζωνικό μετρητή κατανάλωσης - το γνωστό ως «νυχτερινό» μετρητή - που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από ετών κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και εποχιακά το μεσημέρι.
Με τα μέτρα που προωθούνται η χαμηλή χρέωση θα εφαρμόζεται τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ (π.χ. τα μεσημέρια όταν μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.
Πολυζωνικά τιμολόγια με έξυπνους μετρητές
Το μέτρο αυτό αφορά μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης οι οποίοι επιτρέπουν την εφαρμογή περισσότερων τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου, δυναμικών ή πολυζωνικών.
Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά.
Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πρόκειται για τα τιμολόγια που θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, στο πλαίσιο της χρωματικής σήμανσης που εφαρμόζεται από φέτος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα