Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ -Νέα επιτροπή


Στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι το νομοθετικό κενό που υπάρχει σήμερα, προκαλεί τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές χιλιάδων φορολογουμένων, που έχουν επενδύσει σε αυτά.
Η έλλειψη νομοθετικού καθεστώτος οδηγεί και σε τραγελαφικά περιστατικά όπως η άρνηση φορολόγησης από την εφορία, των κερδών από κρυπτονομίσματα που αποκόμισε φορολογούμενος, ο οποίος υπέβαλε από μόνος του δήλωση, η επιβολή ΦΠΑ και το μπλέξιμο με το πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα, στο Συνέδριο «Δίκαιο & Φορολογία», σύντομα το υπουργείο Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα συγκροτήσει νέα επιτροπή, η οποία θα μελετήσει το ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισης των κρυπτονομισμάτων και θα προτείνει λύσεις.
Η προηγούμενη προσπάθεια του ΥΠΕΘΟ για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων απέτυχε, καθώς ενώ είχε συγκροτηθεί επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο, πριν υποβάλει το πόρισμά της, διαλύθηκε στις 8 Αυγούστου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τη συγκρότηση της επιτροπής, «το έργο της Ομάδας Εργασίας συνίσταται στον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».
Τώρα, η κ. Ψύλλα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη συγκρότηση νέας επιτροπής.
Πρόστιμα και άρνηση φορολόγησης
Μέχρι και σήμερα, τα κρυπτονομίσματα, είναι σαν να μην υπάρχουν για την Εφορία, καθώς δεν τα αναγνωρίζει, αλλά οι συναλλασσόμενοι με αυτά, ενίοτε μπλέκουν σε περιπέτειες.
Πόθεν έσχες
Σύμφωνα με υποθέσεις που έχουν καταγραφεί μετά από προσφυγές φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα περιστατικά:
Σε ζευγάρι φορολογουμένων επιβλήθηκε τεράστιο πρόστιμο, πάνω από 96.000 ευρώ, επειδή η Εφορία δεν αναγνώρισε την υπεραξία από τα κρυπτονομίσματα που επικαλέστηκαν προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόκτηση ακινήτου.
Ειδικότερα, το ζευγάρι απέκτησε ακίνητο το 2021, αξίας 183.273,56 ευρώ δηλώνοντας δαπάνη ύψους 91.636,78 έκαστος. Για να δικαιολογήσουν τη δαπάνη αγοράς επικαλέστηκαν κέρδη από κρυπτονομίσματα ύψους 182.500.000 ευρώ.
Όμως, η Εφορία απέρριψε το κέρδος από τα κρυπτονομίσματα και το ζευγάρι έπεσε στην απόχη των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να φορολογηθεί με βάση το πόθεν έσχες και να επιβληθούν φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου και εισφορά αλληλεγγύης.
ΦΠΑ επί των crypto
Σε άλλη περίπτωση ΑΑΔΕ επέβαλε ΦΠΑ σε ανταλλακτήριο νομισμάτων στις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.
Ο φορολογικός έλεγχος καταλόγισε στην εν λόγω εταιρεία ΦΠΑ 24% σε προμήθειες από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ύψους 52.728,56 ευρώ ήτοι ποσό ύψους 12.654,88 ευρώ.
Eνώ στις ανταλλαγές ευρώ με άλλα νομίσματα (π.χ. δολάριο, στερλίνα κ.λπ.) δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, ο φορολογικός έλεγχος επέβαλε ΦΠΑ 24% στις ανταλλαγές με crypto.
Δεν υπάρχουν!
Σε άλλη περίπτωση, φορολογούμενος δήλωσε εισόδημα 1,7 εκατ. από πώληση Bitcoin, αλλά η δήλωση δεν έγινε δεκτή και η εφορία αρνήθηκε να τον φορολογήσει! Προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία απέρριψε το αίτημά του.
Ειδικότερα, στη φορολογική του δήλωση, ανέγραψε ότι απέκτησε εισόδημα 1,7 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες Bitcoin, αλλά η ΑΑΔΕ δεν το αναγνώρισε και δεν τον φορολόγησε για τα συγκεκριμένα εισοδήματα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, η φορολόγηση των κερδών από τις επενδύσεις σε crypto, οδηγεί και στη νομιμοποίηση των συγκεκριμένων χρημάτων.
Εάν δεν φορολογηθούν και δεν δικαιολογούνται και από άλλα εισοδήματα του κατόχου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, καθώς θα μπλέξει με το πόθεν έσχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα