Το βάρος σε αυτή την συγκυρία πέφτει στην υλοποίηση όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσει από την Βουλή ένα νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει κυρίως φορολογικές ρυθμίσεις. Επίσης από την Βουλή θα περάσουν ασφαλιστικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα ο «κόφτης» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα το 2025 των ασφαλιστικών εισφορών, η εφάπαξ ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά κ.α.
Χωριστό νομοσχέδιο θα έρθει από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο οποίο θα προβλέπονται αυξημένα ποσά για μια σειρά προνοιακών επιδομάτων αλλά και νέος τρόπος υπολογισμού τους από το 2025. Μεταξύ άλλων αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
Στη Βουλή έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων. Όσον αφορά στον προγραμματισμό για το 2025 προβλέπονται 19.181 προσλήψεις, δίνοντας βαρύτητα -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας, των σωμάτων ασφαλείας, της αυτοδιοίκησης κ.α.
Από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα σε μεγάλες ομάδες
Με βάση τον σχεδιασμό το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο « Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις». Επίσης αναμένεται νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων και σειρά άλλων διατάξεων
Από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα σε μεγάλες ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι (μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση συντάξεων κοντά στο 2.5%), οι μισθωτοί (προβλέπονται αυξήσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα), οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος), οι αγρότες (μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο µε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025) και οι νέοι (έμφαση δίνεται σε ένα ευρύ στεγαστικό πακέτο).
Αναφερόμενος στις προωθούμενες ρυθμίσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε «κάθε παρέμβαση που κάνουμε έχει δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να φτάνει στους πολίτες, δηλαδή να έχει μια θετική επίδραση στον κόσμο και η δεύτερη είναι να την αντέχει ο προϋπολογισμός μας». Να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο- λίγο πριν τις γιορτές - θα γίνει και η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό (το προσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή).
«Ψήνονται» νέα ραντεβού υπουργών με βουλευτές
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα έρθουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα θα συμβάλλουν στον περιορισμό του κλίματος εσωστρέφειας. Παράλληλα στα σκαριά είναι και νέες συναντήσεις υπουργών με βουλευτές στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για καλύτερη ενημέρωση των «γαλάζιων» για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει το ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους βουλευτές της Ν.Δ. και θα ακολουθήσει στις αρχές Νοεμβρίου ανάλογη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη προηγηθεί τετ α τετ με βουλευτές των ηγεσιών του υπουργείου Εργασίας και Υγείας.
Πάντως στα πηγαδάκια της Βουλής υπάρχουν πληροφορίες πως έπεται και συνέχεια στις ερωτήσεις «γαλάζιων» βουλευτών προς υπουργούς. Και θα έχει ενδιαφέρον αν σχετικές πρωτοβουλίες θα πάρουν το επόμενο διάστημα βουλευτές που είναι κοντά στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμάρα, μετά την ηχηρή απουσία των πρώην πρωθυπουργών από τα γενέθλια της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα