Στην Ελευθεροτυπία παραχώρησε συνέντευξη ο πρώην υπουργός και προλειφόμενος αρχηγός κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος όπου ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί ΔΝΤ, οι οποίες είχαν προκαλέσει την αντίδραση τόσο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρεου, όσο και άλλων πρώην συναδέλφων του.
Από τη δημόσια αντιπαράθεσή σας με τον Γ. Παπανδρέου προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν δημοσιοποιήσατε εγκαίρως τη διαφωνία σας με την έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και το κάνετε τώρα, έπειτα από πολύ καιρό και σε τελείως διαφορετικό πολιτικό κλίμα;«Κύριε Καμπουράκη, όλα ήταν γνωστά. Στους προσεκτικούς παρατηρητές από το 2010, αλλά και σε ακόμα περισσότερους έκτοτε. Και συγκεκριμένα: το ρεπορτάζ κάλυψε και τις δικές μου διαφωνίες, με συνέντευξή μου σε κυριακάτικη εφημερίδα, Χριστούγεννα του 2009, έλεγα πως πρέπει να κάνουμε μόνοι μας το καθήκον μας, για να μην καταλήξουμε στο ΔΝΤ, καθώς και τις διαφωνίες άλλων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Η διαφωνία μας δεν αφορούσε τον ίδιο το μηχανισμό, που τον στηρίξαμε ομόφωνα το Μάιο του 2010, αλλά τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτόν. Το Φεβρουάριο του 2012, όταν παρουσίασα τις πρώτες θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση, τις επανέλαβα. Και στις 3 Ιουνίου, πριν από τις δεύτερες εκλογές, πρότεινα με άρθρο μου στην κυριακάτικη "Καθημερινή" να απεμπλακούμε από το ΔΝΤ, με τριετή αποπληρωμή των όσων δισ. μας δάνεισαν. Οι λόγοι απεμπλοκής μάς από το ΔΝΤ είναι προφανείς, και από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς Ε.Ε. Ο μηχανισμός χρηματοδότησης της Ελλάδας πρέπει να είναι αμιγώς ευρωπαϊκός. Αυτά υποστήριξα και τότε, αυτά προτείνω και σήμερα. Ούτε χρήματα προσφέρει το ΔΝΤ, σε σχέση με αυτά που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί λαοί, ούτε στην παρακολούθηση του προγράμματος παίζει ενεργό ρόλο, ενώ δημιουργεί διαρκώς προβλήματα. Αλλά και στο βιβλίο μου περιλαμβάνονται αυτές οι σκέψεις, καθώς και σε μια συνέντευξή μου στην εφημερίδα "6 Ημέρες", το Δεκέμβριο. Σημειώσατε πως ουδέποτε μίλησα για προειλημμένη απόφαση και σχέδιο από την πλευρά του τότε πρωθυπουργού. Η συνέντευξή μου στη ΝΕΤ αποδεικνύει το αληθές των λόγων μου. Σημειώσατε, επίσης, πως η αντίδραση εναντίον μου έγινε με βάση όσα έγραψε ένα site πως είπα και όχι με βάση αυτά που είπα και για τα οποία σας καλώ να δείτε το σχετικό video στο site μου».
- Καταλαβαίνετε όμως ότι η κοινή γνώμη διαβλέπει σκοπιμότητα και αντιλαμβάνεται τις τελευταίες σας παρεμβάσεις ως προσπάθεια να αποκηρύξετε την πρώτη περίοδο που ήσασταν υπουργός του Μνημονίου και της κυβέρνησης Παπανδρέου, για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε ξανά με τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, στον οποίο και απευθύνεστε. Τι απαντάτε σε αυτό;
«Σας είπα ήδη πως δεν παρέχουμε, απλά, τεκμήρια για τη συγγραφή της ιστορίας αυτής της κρίσιμης περιόδου, αλλά διατυπώνω και προτάσεις που απευθύνονται στην κυβέρνηση και οι οποίες αφορούν το σήμερα. Να απεμπλακούμε από το ΔΝΤ, σε συνεργασία πάντα με την Ε.Ε., τα όργανά της δηλαδή, καθώς και τις κυρίαρχες δυνάμεις της. Οσο για τις πολιτικές εξελίξεις και τη συμμετοχή μου σε αυτές, ναι, ο καθένας μας συμμετέχει με τις απόψεις, τις προτάσεις, το έργο του και την ιστορία του. Οψιμα επιχειρήματα και υποκρισίες δεν έχουν θέση στη σημερινή πολύ δύσκολη εποχή. Ο καθείς και τα έργα του».
Με ποιους θα φτιάξετε το νέο κόμμα που έχετε προαναγγείλει; Μιλάτε με νυν και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή πρώην βουλευτές, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης; Είστε σε συνεννόηση με άλλες πολιτικές κινήσεις; Θα απευθυνθείτε και στο χώρο της Κεντροδεξιάς, για παράδειγμα;
«Αποφασίσαμε με τη Δυναμική Ελλάδα, του κ. Ηλία Μόσιαλου, να συναντηθούμε, οι διοικούσες επιτροπές των δύο κινήσεων, προκειμένου να καταγραφούν οι συμφωνίες μας για τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας. Εμείς θα τους προτείνουμε ένα πρόγραμμα άμεσης δράσης. Επίσης θα προτείνουμε και χρονοδιαγράμματα. Την άνοιξη όλες οι διαδικασίες πρέπει να καταλήξουν στην ίδρυση ενός νέου κόμματος. Οπως είδατε, μιλώ συγκεκριμένα. Με όλα τα στελέχη που κινούνται στον κοινό πολιτικό χώρο οπωσδήποτε συζητάμε. Οι παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και οι παρυφές της Ν.Δ. οριοθετούν το χώρο. Πρέπει να παλέψουμε για την επανασυγκρότηση μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιμένει ότι διαφώνησε στην εμπλοκή του ΔΝΤ και όχι του μηχανισμού στήριξης, ενώ γνωρίζει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Η Ευρώπη ήταν ανέτοιμη και εχθρική και δεν υποστήριζε πρόγραμμα χωρίς΄την παράλληλη στήριξη του ΔΝΤ. Ακόμα τώρα δεν συζητούν για αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε καμμία χώρα.
Βέβαια, αποκαλύπτει και την επόμενη κίνησή του να "συνενώσει" τις δυνάμεις του με τον άλλο "συναγωνιστή" του από τα παλιά, από την ΄'κίνηση" των τεσσάρων, Ηλ. Μόσιαλο.
Ο οπορτουνισμός του πάλαι ποτέ πρωτοκλασσάτου Λοβέρδου έχει χτυπήσει τα ορια συναγερμού, αλλά βέβαια, δεν είναι ο μόνος που λειτουργεί με τον τρόπο αυτό. Όλοι αυτοί οι πρώην... μας φέρνουν στο νου ένα απόσπασμα από τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ, του Νίκου Καζαντζάκη:
"Στράφηκε ὁ Ἰησοῦς ξαφνιασμένος· σὰ νά ’ταν ἡ ἴδια του ἡ φωνή, μὰ πιὸ βαριά, πιὸ χαρούμενη· εἶδε τὸν Ἰούδα πίσω του καὶ τρόμαξε· τὸ πρόσωπό του στραφτοβολοῦσε, σὰ νά ’πεφταν κιόλα ἀπάνω του καὶ τὸ περιλάμπαζαν οἱ μελλούμενες φλόγες· χύθηκε, ἅρπαξε τὸ χέρι τοῦ Ἰησοῦ:
— Ραβή, μουρμούρισε μὲ ἀναπάντεχη τρυφεράδα, ραβή μου...
Ποτὲ στὴ ζωή του ὁ Ἰούδας δὲ μίλησε ἀνθρώπου τόσο τρυφερά· ντράπηκε· ἔσκυψε κι ἔκαμε πὼς ζητοῦσε, δὲν κάτεχε κι αὐτὸς τί· βρῆκε μιὰ μικρὴ πρώιμη ἀνεμώνα καὶ τὴν ξερίζωσε."
Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΑΝΔΡΕΑ ΠΩΣ ΜΙΚΡΥΝΕΣ ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ; ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΟΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφή