Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία στη Βουλή για το φορολογικό

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην ολομέλεια της Bουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι: «πρέπει να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές, διότι πιστεύω ότι έτσι θα υπάρξει αναπτυξιακή λογική και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε φως στους ανέργους». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «πρέπει να ρίξουμε τις αντικειμενικές αξίες, να φορολογήσουμε λιγότερο τα ακίνητα, διότι θα εισπράξει το κράτος περισσότερα, από την ώρα που θα κινηθεί η αγορά ακινήτων», ενώ τόνισε ότι δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν το ΕΤΑΚ τεσσάρων χρόνων μέσα στο 2013.
Ακολουθεί η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Η κυβέρνηση καταβάλει μια πολύ επίμονη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που ψηφίσαμε έναν περίπου μήνα πριν. Θετικά αποτελέσματα αναμφισβήτητα υπάρχουν. Και η αξιοπιστία της χώρας αναβαθμίζεται και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν την αποφασιστικότητα μας να πορευθούμε στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα επικροτούν τα βήματα προόδου που έχουμε κάνει. Το κράτος αρχίζει σταδιακά, έστω και με το σταγονόμετρο να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, κυρίως όμως φαίνεται ότι δημιουργούνται τα πρώτα δείγματα ρευστότητας στην αγορά.
Παρά τις θετικές όμως αυτές εξελίξεις, δυστυχώς συνεχίζουμε να είμαστε δέσμιοι αντιαναπτυξιακών πρακτικών. Δυστυχώς συζητούμε ένα νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης, ξέρουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το ψηφίσουμε σήμερα, ξέρουμε ότι το  ζητάει το διεθνές νομισματικό ταμείο, αλλά το νομοσχέδιο αυτό είναι άθροισμα αποσπασματικών φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων. Δεν συζητάμε δηλαδή όπως επιβάλλεται και όπως τουλάχιστον εγώ θα ήλπιζα, μια συνολική, βαθειά φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Συνεχίζεται δηλαδή η πρακτική που συντηρεί ένα θολό και ασταθές φορολογικό τοπίο. Το αποτέλεσμα, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, ο προγραμματισμός  των επιχειρήσεων ακυρώνεται, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω βαθειά στην πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τη στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, γι αυτό και αντιδρώ στην συνεχή αύξηση φορολογικών συντελεστών, στην επιβολή νέων φόρων αιφνιδιαστικών έκτακτων εισφορών, χαρατσιών και ούτω καθεξής, δηλαδή στην υπέρμετρη φορολόγηση των φορολογουμένων και δη των συνεπών φορολογουμένων, χωρίς κεντρικό στόχο.

Άκουσα με προσοχή χθες -και τον ακούω πάντα με προσοχή- τον κύριο Τσακαλώτο. Έχει κάνει πολλές φορές στην επιτροπή πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις. Υπάρχει μια κεντρική διαφωνία κ. Τσακαλώτο μεταξύ ημών. Ποια είναι αυτή; Εγώ βαθύτατα πιστεύω ότι η κατάρα αυτού του τόπου σήμερα είναι η ανεργία. Ότι οι πιο αδικημένοι Έλληνες είναι οι άνεργοι. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι υποφέρουν αλλά εν πάση περίπτωση έχουν μισθό. Η μεγαλύτερη αδικία είναι αυτά τα παιδιά που υποχρεώνονται να φύγουν σήμερα από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό ή τα οποία κάθονται στο σπίτι τους και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να βγάλουνε ένα στοιχειώδη μισθό. Πως θα αντιμετωπιστεί λοιπόν αυτή η ανεργία; Και εδώ είναι ιδεολογικό το θέμα μας. Βαθύτατα πιστεύω ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο με νέες επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους διορίσετε, όσες φορές και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνετε εκατό χιλιάδες διορισμούς. Το ξέρετε, το ξέρουμε, το ξέρουν όλοι. Και δεν αρκούν οι μεγάλες επενδύσεις, γιατί πέστε πως θα φέρουμε δέκα μεγάλες επενδύσεις. Οι δέκα μεγάλες επενδύσεις θα πάρουν δέκα χιλιάδες ανθρώπους;

Έχουμε 1,5 εκατομμύριο άνεργους. Η μικρομεσαία επιχείρηση σήμερα πρέπει να στηριχτεί. Αυτή λοιπόν πρέπει να στηριχθεί με πολλούς τρόπους, παραδείγματος χάριν, το ζήτημα βιβλίων και στοιχείων σας το είπανε πολλοί συνάδελφοι, δεν λύνεται με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Και εν πάση περιπτώσει θα στηριχτεί και με την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και με την χαμηλή φορολογία.

Πιστεύω ότι πρέπει να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Το πιστεύω βαθύτατα και πιστεύω ότι από κει θα προέρθει πραγματικά αναπτυξιακή λογική και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε φως στο βάθος του τούνελ  σε όλους αυτούς τους ανέργους.
Και πάω σε δύο παραδείγματα, τα έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές, αλλά με απασχολούν πάρα πολύ.

Πρώτον αγορά ακινήτων. Την τελειώσαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι την αγορά ακινήτων, την τελειώσαμε μεγαλοπρεπώς. Πρώτον, οι πολίτες που  έχουν 110 τετραγωνικά μέτρα ή έχει δώσει ο μπαμπάς στην κόρη 110 τετραγωνικά μέτρα πρέπει να πληρώσει 4 ΕΤΑΚ του ’10, του ’11, του ’12 και του ’13, με εισοδήματα του ’13. Δεν γίνεται αυτό κύριε υπουργέ δεν βγαίνει. Διότι δεν μπορούν να πληρωθούν τέσσερα ΕΤΑΚ μαζί. Και εκεί πρέπει να δείτε πολύ σοβαρά πως θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το θέμα. Το δεύτερο, δεν πουλιέται τίποτα. Και να θες να πουλήσεις δεν υπάρχει καμία ελπίδα να πουλήσεις. Άρα, από την ώρα που δεν πουλιέται πρέπει να ρίξουμε τις αντικειμενικές αξίες, να φορολογήσουμε λιγότερο τα ακίνητα, διότι θα εισπράξει το κράτος περισσότερα, από την ώρα που θα κινηθεί η αγορά ακινήτων.

Δεν θα εισπράξετε  και σας το λέω σκεπτόμενη τη θέση του υπουργού. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είσαι υπουργός Οικονομίας σήμερα και να προσπαθείς να κάνεις το σωστό και το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πραγματικά καλή δουλειά το τελευταίο εξάμηνο. Κι εγώ δεν θα είμαι αυτή η οποία δεν θα πω, δεν θα αναγνωρίσω το μέγεθος της προσπάθειας, αλλά εδώ πέρα θέλει προσοχή. Πρέπει να την κινήσουμε την αγορά για να πάρουμε χρήματα. Εάν δεν την κινήσουμε δεν θα πάρετε χρήματα.

Φτάνω στο τελευταίο-δεν μπόρεσε να μου απαντήσει ο υπουργός στο ερώτημα το οποίο είχα κάνει για το πετρέλαιο θέρμανσης, σας το έχουν πει όλοι. Θα προσθέσω ένα άλλο επιχείρημα. Κάθισα και μέτρησα, εντάξει τα έσοδα είναι ίσα βάρκα ίσα νερά, όπως είπατε επισήμως, εξαπλασιάστηκε ο φόρος, τα έσοδα είναι ίδια. Δεν θα σας πω ότι οι Έλληνες έχουν παγώσει, ένα εκατομμύριο κυβικά λιγότερο πετρέλαιο έχει καταναλωθεί. Θα σας πω όμως κάτι άλλο. Θα πληρώσουμε και πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα πληρώσουμε λόγο περιβαλλοντικής ρύπανσης. Και δεν την γλιτώνουμε, διότι αυτοί μετράνε και θα έρθουνε και θα μας πούνε ότι τι κάνετε εδώ πέρα εδώ ο άλλος καίει λάστιχα, ή καίει πόρτες.  Άρα αν τα υπολογίσετε, τις επιστροφές που υποχρεωτικά πρέπει να δώσετε, συν τα πρόστιμα, τελικώς η σούμα για το κράτος θα είναι αρνητική κύριε Υπουργέ. Λοιπόν εδώ που όλες οι πτέρυγες της Βουλής το ζητούν, μπορούμε να βρούμε μια λύση, που να καλύψει τον επόμενο Φλεβάρη-Μάρτη, που θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες και σας μιλάω ως τέως βουλευτής Ευρυτανίας, που ξέρω τι σημαίνει να έχει -7 βαθμούς, όπως είχαμε προχθές στο Καρπενήσι, και ο κόσμος να μην έχει τρόπο να λύσει το πρόβλημα της θέρμανσης του.

Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδεολογικά εγώ πιστεύω πως μικρότεροι φόροι φέρνουν περισσότερα έσοδα. Είναι μια βασική διαφωνία μας με την αριστερά και το πιστεύω διότι, απλούστατα ο ΦΠΑ ανέβηκε και μειώθηκαν 15% τα έσοδα. Ανέβηκε η φορολογία στο σύνολο, περιμέναμε στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα αυξημένα μέτρα έπρεπε να αποδώσουν 4 δισ. και απέδωσαν 2. Πρακτικά δηλαδή πιστεύω ότι η μικρότερη φορολογία οδηγεί τελικώς το κράτος σε περισσότερα έσοδα.

Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να κλείσω με μια παρατήρηση, άκουσα χθες, λυπάμαι που δεν είναι μέσα στην αίθουσα, τον κύριο Λαφαζάνη να κάνει κριτική στον κύριο Στουρνάρα χρησιμοποιώντας ορισμένες λέξεις. Το ελληνικό λεξιλόγιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ πλούσιο, αλλά τα ελληνικά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Αναφερόταν στην ιστορία των καθαριστριών. Συμφωνώ με όποιον μέσα σε αυτή την αίθουσα πει ότι η πολιτική αυτή είναι ανάλγητη, η πολιτική αυτή είναι άδικη, χαρακτηρίζεται από απονιά, ότι οι καθαρίστριες αυτές έπαιρναν 350 ευρώ και πρέπει να βρούμε μια λύση. Διαφωνώ ριζικά με το να λέει ότι αυτό είναι βία και τρομοκρατία. Διότι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βία και τρομοκρατία είναι τα τρία παιδιά που χάσανε την ζωή τους στην Marfin. Βία και τρομοκρατία είναι το 45αρι. Βία και τρομοκρατία είναι τα γκαζάκια. Βία και τρομοκρατία είναι ότι σήμερα οι καθηγητές της ΑΣΟΕΕ  φοβούνται να μπούνε στη σχολή διότι φοβούνται για τη ζωή τους. Βία και τρομοκρατία είναι να δέρνουν τον εργάτη τον Αιγύπτιο μέσα στο σπίτι του και να τον στέλνουνε στο νοσοκομείο, διότι είναι Αιγύπτιος. Αυτό είναι βία και τρομοκρατία. Και αν θέλουμε σε αυτή την αίθουσα και σε αυτή την χώρα, θα πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε στις έννοιες που χρησιμοποιούμε. Και οι έννοιες αυτές είναι σημαντικές για τον πολιτικό και τον κοινωνικό διάλογο. Διότι εμείς θέλουμε να πετύχει αυτή η χώρα. Θέλουμε η Ελλάδα να ξανασηκώσει ανάστημα. Θέλουμε να μπορέσουν οι άνεργοι να βρουν δουλειά. Θέλουμε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά απαιτείται πρωτίστως ένας πολιτικός πολιτισμός που πρέπει να τον επιβάλλουμε σε αυτή την Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα