Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δήμος Τριφυλίας: Κώλυμα εκλογιμότητας Π. Κατσίβελα και Αλ. Τζωρτζίνη;

Το αν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, τόσο για τον επιτυχόντα υποψήφιο Παναγιώτη Κατσίβελα όσο και για τον εκλεγέντα σύμβουλο Αλέξανδρο Τζωρτζίνη, θα απασχολήσει τους δικαστές του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, οι οποίοι χθες άκουσαν τους δικηγόρους των δύο πλευρών και θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα.
Ζήτημα εκλογιμότητας αμφοτέρων έχει θέσει δημότης της περιοχής, με ένστασή του μετά την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης χθες στο Εκλογοδικείο παρευρέθη ο κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.
 
Κώλυμα εκλογιμότητας
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα των νομικών του ενιστάμενου δημότη, ο κ. Κατσίβελας ως διοικητής της 6ης ΥΠΕ μπορούσε να επηρεάσει ψηφοφόρους και αυτό συνιστά κώλυμα εκλογιμότητας. Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, κατάγεται από την περιοχή όπου η υπηρεσία του εποπτεύει τις μονάδες υγείας που υπάρχουν και ασκεί ουσιαστική εξουσία, έχοντας αρμοδιότητες εποπτείας, πειθαρχικών διώξεων κ.λπ.
Κατά την πλευρά του δημότη, ο κ. Κατσίβελας κακώς ανακηρύχθηκε και συμμετείχε στις εκλογές.Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Τζωρτζίνη, σημειώθηκε ότι σκόπιμα έγινε επιλογή του ως υποψηφίου, καθώς ως γιατρός είχε ορισθεί υπεύθυνος για το συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων και, άρα, σε μια κλειστή κοινωνία επηρεάζει τους ψηφοφόρους, γι’ αυτό και εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών θέτει κώλυμα εκλογιμότητας.
 
Τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς
Υποστηρίζοντας την άλλη άποψη ο νομικός σύμβουλος του κ. Κατσίβελα, Φώτης Λεπίδας, μίλησε για εσφαλμένες παραδοχές. Υποστήριξε ότι ο κ. Κατσίβελας δεν είναι υπάλληλος με την έννοια του δημοσίου υπαλλήλου, καθώς η τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ είναι πολιτική απόφαση. Για να προσθέσει αμέσως ότι η διαφορά είναι ότι έναν δημόσιο υπάλληλο δεν μπορεί να τον τοποθετήσει πουθενά κανένας εξωγενής παράγοντας.
Υπογραμμίσθηκε δε ότι ο νόμος θεωρεί μόνιμους υπαλλήλους επί θητεία τους διοικητές νοσοκομείου, αλλά δεν είναι το ίδιο με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι με το σκεπτικό της ένστασης δεν μπορεί ένας υπουργός να είναι υποψήφιος δήμαρχος, διότι έχει πειθαρχικές αρμοδιότητες επί των υπαλλήλων, κι αυτό δεν ευσταθεί.
Για το ζήτημα του κ. Τζωρτζίνη, ο κ. Λεπίδας είπε πως στην περίπτωση αυτή το θέμα είναι αν ασκεί εξουσία. Όπως κατέληξε, δεν έχει κώλυμα εκλογιμότητας, καθώς δεν εκδίδει εκτελεστικές πράξεις και δε λαμβάνει αποφάσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη
tharrosnews.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΩΛΥΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα