Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Τέλος το νεο-οθωμανικό όνειρο Ερντογάν – Οι Κούρδοι πέρασαν τον Ευφράτη (χάρτες)

Τέλος το νεο-οθωμανικό όνειρο Ερντογάν – Οι Κούρδοι πέρασαν τον Ευφράτη (χάρτες)Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξαπέλυσαν επίθεση για να απελευθερώσουν την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει βέτο στους Αμερικανούς ώστε να μην καταλάβουν οι Κούρδοι τη Μανμπίτζ.
Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσιες δηλώσεις του είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προέλαση των κουρδικών δυνάμεων δυτικά του Ευφράτη δεν θα γινόταν ανεκτή από την Τουρκία, απειλώντας και με τουρκική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία.
Ωστόσο, στις 19 Μαΐου –όπως σας είχε μεταδώσει μόνο το TRIBUNE– οι Αμερικανοί έδωσαν την έγκρισή τους για κουρδική προέλαση προς τη Μανμπίτζ, αδιαφορώντας πλήρως για το τι λέει, προειδοποιεί ή απειλεί η Τουρκία.
Στη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοδυτική Συρία συμμετέχουν χιλιάδες Κούρδοι μαχητές με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters η επιχείρηση προετοιμάστηκε μυστικά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις άρχισαν το πρωί της Τετάρτης κι έχουν στόχο τον έλεγχο περιοχής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Είναι η ίδια περιοχή που ο Ερντογάν δεν ήθελε με τίποτα να πέσει σε κουρδικά χέρια, γιατί έτσι φοβάται ότι θα δημιουργηθεί ενιαία κουρδική επικράτεια κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας, το λεγόμενο και μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, που θα αποτελέσει και την αρχή της διχοτόμησης του τουρκικού κράτους.
Η περιοχή αυτή, έχει στρατηγική σημασία καθώς εξασφαλίζει τα δίκτυα ανεφοδιασμού και τις ροές εθελοντών τζιχαντιστών.
Η κουρδική επίθεση έχει ξεκινήσει από το υπό κουρδικό έλεγχο προγεφύρωμα του Φράγματος Τισχρίν στον ποταμό Ευφράτη, ωστόσο, φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Twitter δείχνουν κουρδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα περνάνε τον Ευφράτη και από άλλα σημεία πάνω σε σχεδίες.

ypg_eufatis Κούρδοι μαχητές περνάνε τον Ευφράτη με τη συνεργασία Αμερικανών κομάντος.

Τους Κούρδους στη μεγάλη αυτή επίθεση βοηθούν και Αμερικανοί κομάντος, οι οποίοι πλέον μάχονται κανονικά στην πρώτη γραμμή φορώντας στις στολές τους τα σήματα του κουρδικού YPG/YPJ.
map_1_manbij
Σύμφωνα με τον επόμενο χάρτη, που έχει αναρτηθεί στο Twitter, οι κουρδικές δυνάμεις (με μωβ χρώμα) τις βλέπουμε να προελαύνουν δυτικά του Ευφράτη από δύο σημεία, ενώ τέσσερα συνολικά μέτωπα έχουν ανοίξει ανατολικά του Ευφράτη προς την «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών, πόλη Ράκα.
Ο χάρτης μας ενημερώνει ότι στις 31 Μαΐου οι κουρδικές δυνάμεις επιτέθηκαν από το Φράγμα Τισχρίν και κατέλαβαν τις θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ την ίδια ώρα οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν τα περίχωρα της Μανμπίτζ.
Την 1η Ιουνίου οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τη γέφυρα Αούν Νταλάτ, μεταξύ της Μανμπίτζ και της πόλης Τζαραμπλούς (στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας), που επίσης ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, ώστε η Μανμπίτζ να αποκοπεί από παντού.
kourdoi_manbij
Η κουρδική επίθεση είναι ταχύτατη και το Ισλαμικό Κράτος δείχνει να αδυνατεί να τους συγκρατήσει. Οι Κούρδοι κατέλαβαν και το κάστρο Νατζμ, στις όχθες του Ευφράτη.
najm_castle
Ο επόμενος χάρτης είναι άκρως σημαντικός για να καταλάβετε τη σημασία της μάχης.

map_3_manbij Κούρδοι κίτρινο χρώμα, Ισλαμικό Κράτος μαύρο χρώμα, τουρκόφιλοι ισλαμιστές και Αλ Κάιντα πράσινο χρώμα, κυβέρνηση κόκκινο χρώμα.

Ο Ερντογάν δεν ήθελε με τίποτα το κουρδικό καντόνι της Εφρίν (βορειοδυτικά ή πάνω αριστερά) να ενωθεί με τα κουρδικά εδάφη που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη. Θεωρεί ότι εάν οι Κούρδοι ελέγξουν κατά μήκος τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, αυτό θα σημάνει ένα κουρδικό κράτος στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας που στο τέλος θα τη διχοτομήσει.
Για αυτό τον λόγο επέμενε να του δοθεί η άδεια από τους Αμερικανούς να εισβάλει στη Συρία και να καταλάβει η Τουρκία τα εδάφη που κατέχει κατά μήκος των συνόρων το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να δημιουργήσει εκεί μια -υποτίθεται- ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες. Μια ζώνη ασφαλείας υπό τουρκικό έλεγχο που στην πραγματικότητα δεν θα επέτρεπε ποτέ στους Κούρδους να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία.
Οι Αμερικανοί, όμως, που δεν ήθελαν με τίποτα να ισχυροποιήσουν τον Ερντογάν στο νεο-οθωμανικό του όνειρο, του αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή (2014) να εισέλθει στη Συρία για να δημιουργήσει αυτή τη ζώνη, πράγμα που δεν του επιτρέπουν πλέον και οι Ρώσοι, οι οποίοι μάλιστα μίλησαν για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο εάν η Τουρκία εισβάλει στη Συρία.
Ο Ερντογάν δεν πτοήθηκε. Έβαλε τους μισθοφόρους της Άγκυρας (πράσινο χρώμα) στις αρχές Απριλίου, δηλαδή τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και την Αλ Κάιντα να επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος κατά μήκος των συνόρων και να καταλάβουν εκείνοι για λογαριασμό του τα εδάφη που επιθυμεί ώστε να μην επιτρέψει στους Κούρδους να ενωθούν.
Όμως, παρά την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού και της πολεμικής αεροπορίας Τουρκίας και Συμμάχων, οι μισθοφόροι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές της Άγκυρας ηττήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, υποχώρησαν και τώρα βρίσκονται να πολιορκούνται από το Ισλαμικό Κράτος στις πόλεις Αζάζ και Μαρέα ανατολικά της Εφρίν.
MAP_AZAZ
Μετά την ήττα των τουρκόφιλων ισλαμιστών (ανάμεσά τους και τουρκικών στρατευμάτων που είχαν μασκαρευτεί «αντάρτες») στη βορειοδυτική Συρία, οι Αμερικανοί έδωσαν το πράσινο φως στους Κούρδους να επιτεθούν και να καταλάβουν εκείνοι την περιοχή που δεν μπορεί ο Ερντογάν.
Αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο άδειασμα των ΗΠΑ στην Τουρκία τα τελευταία 60 χρόνια. Οι ΗΠΑ λένε ευθέως στην κυβέρνηση της Άγκυρας ότι «δεν μας αφορούν οι δικές σας ανησυχίες για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, εμείς έχουμε συμμάχους τους Κούρδους και με αυτούς πολεμάμε στη Συρία».
Το όνειρο του Ερντογάν για αναβίωση του νεο-οθωμανικού χαλιφάτου έχει τελειώσει. Κι εάν τολμήσει να πάει τα πράγματα στα άκρα, δηλαδή είτε να εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία, δήθεν για να βοηθήσει τους «δικούς» του στην Αζάζ και στη Μαρέα, είτε τολμήσει στα μέσα Ιουνίου να βάλει τους Κούρδους βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης φυλακή ως τρομοκράτες, τότε -πραγματικά- τα πιο «κακά» σενάρια για την Τουρκία είναι μπροστά της και είναι αυτό το καλοκαίρι.
Σε εξέλιξη της προέλασης των Κούρδων προς τη Μανμπίτζ, συγκροτήθηκε και δημοτικό συμβούλιο της πόλης υπό την κουρδική και αμερικανική αιγίδα, το οποίο εξέδωσε και ανακοίνωση την Τετάρτη, στην οποία διαβεβαιώνει ότι η απελευθέρωση της πόλης είναι κοντά.
«Στον αντιστεκόμενο λαό μας στην πόλη της Μανμπίτζ, εμείς ως δημοτικό συμβούλιο της Μανμπίτζ και της υπαίθρου της, απευθυνόμαστε στους κατοίκους της πόλης που την εγκαταλείπουν και σας λέμε: Εσείς είστε τα τέκνα αυτής της χώρας, μην εγκαταλείπετε την πόλη σας, οι μισθοφόροι [Ισλαμικό Κράτος] που ήρθαν από όλο τον κόσμο θα εκδιωχθούν».
«Ερχόμαστε σε εσάς και η απελευθέρωση είναι κοντά, οι ήρωές μας [SDF] είναι πολύ κοντά στη Μανμπίτζ και θα απελευθερώσουν τον λαό από την καταπίεση των μισθοφορικών ομάδων και σας υποσχόμαστε ότι θα γυρίσουμε τη μαύρη σελίδα που ζήσατε για χρόνια και θεού θέλοντος θα οικοδομήσουμε από κοινού ένα καλό μέλλον για αυτή την πόλη».
Υπενθυμίζουμε ότι η Μανμπίτζ και η πόλη Τζαραμπλούς λίγο βορειοότερά της είναι οι δύο πόλεις από τις οποίες εισέρχονταν στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος εφόδια και εθελοντές από την Τουρκία. Με την απελευθέρωση της Μανμπίτζ το Ισλαμικό Κράτος «απομονώνεται» πλήρως και οδεύει τάχιστα στην καταστροφή του. Τουλάχιστον ως δύναμη κατοχής στη Συρία.
Το σημαντικό όμως εδώ δεν είναι τι θα απογίνει το Ισλαμικό Κράτος αλλά πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν. Διότι από το πώς θα αντιδράσει θα κριθεί εάν θα λυθεί η κρίση στη Συρία ή θα εισέλθουμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως έχουν προειδοποιήσει οι Ρώσοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα