Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

H «ύποπτη» γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Χιλιάδες άτομα, παγκοσμίως, υποφέρουν από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η εν λόγω πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (αυχένα).
Ερευνητές του Κλινικού Ιδρύματος Ochsner στη Νέα Ορλεάνη, με επικεφαλής τον Δρ Εντουαρντ Μακ Κουλ, εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 13.805 ηλικιωμένους που είχαν εκδηλώσει καρίνους στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα, το διάστημα 2003-2011. Τα ιατρικά αρχεία τους συγκρίθηκαν με αυτά συνομηλίκων τους που δεν είχαν εκδηλώσει καρκίνο.
Το ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σχετίστηκε σχεδόν με τριπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του λάρυγγα, υπερδιπλάσιες πιθανότητες καρκίνου στον φάρυγγα, διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στις αμυγδαλές και 40% περισσότερες πιθανότητες καρκίνων στις ρινικές κοιλότητες.
Να σημειωθεί ότι, οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου του ανώτερου αναπνευστικού

και πεπτικού συστήματος προκαλούν περισσότερους από 360.000 θανάτους, παγκοσμίως.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι παρά την ύπαρξη σχέσης μεταξύ γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, δεν εξέτασαν στοιχεία που μπορεί να επηρέαζαν το αποτέλεσμα, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Και οι δύο αυτές συνήθειες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου.
Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery. aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα