Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ζημίες σε Ζάκυνθο-Ηλεία από τα 6,4 Ρίχτερ – Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα (upd)

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερσημειώθηκε έξι λεπτά πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου στο Ιόνιο πέλαγος.

«Στο νησί επικρατεί πια ηρεμία. Ο κόσμος είχε βγει φυσικά στους δρόμους αλλά τώρα ήδη αρχίζουν να επιστρέφουν. Η Ζάκυνθος έχει αντισεισμική προστασία γιαυτό και σε κάθε μεγάλο σεισμό αντέχει» είπε πριν από λίγο ο Δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς σε νέο έκτακτο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε οι ζημιές εντοπίζονται σε πτώσεις τοίχων και ρωγμές, ενώ και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί.

Όπως είχε πει και νωρίτερα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο νησί Διονύσης Νέγκας δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημίες ή θύματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν μικροζημιές όπως ρωγμές στον προβλήτα του λιμανιού, και η πτώση ενός μικρού βράχου στο Κρυονέρι.
«Η ενέργεια του σεισμού κινήθηκε προς την Ιταλία» δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως ο κύριος σεισμός εκτιμάται τελικά στα 6,4 Ρίχτερ παρά τις αρχικές αναφορές για αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης επιβεβαίωσε τόσο την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όσο και την απόφαση να μη λειτουργήσουν σήμερα Παρασκευή τα σχολεία. Στην περιοχή Τσιλιβή σημειώθηκε κατολίσθηση όμως ο δρόμος άνοιξε και πάλι λίγη ώρα αργότερα από συνεργείο της πολιτικής Προστασίας που βρέθηκαν επί τόπου.

«Ο κόσμος έχει βγει αναστατωμένος στους δρόμους, όπως είναι φυσικό. Σοβαρές υλικές ζημιές δεν έχουν αναφερθεί. Έχει σημειωθεί κατάρρευση σταΣτροφάδια χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμό σε όλο το νησί. Υπάρχει διακοπή ρεύματος στην πόλη και Νότιες περιοχές του νησιού αλλά συνεργεία ήδη επιχειρούν εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.» είχει πει νωρίτερα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Δήμαρχος του Νησιού Παύλος Κολοκοτσάς που σημείωσε πως με απόφασή του προληπτικά δεν θα λειτουργήσουν στη Ζάκυνθο τα σχολεία σήμερα Παρασκευή.

Αναστάτωση και υλικές ζημίες

Στους δρόμους θα περάσουν τη νύχτα – όπως φαίνεται – οι κάτοικοι της Ζακύνθου. Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί ενώ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.


Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Μικρές υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στην Ηλεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντραστην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό, που έχει γίνει αισθητός και σε Αχαΐα. Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και σε περιοχές της Αττικής, αλλά και στις γειτονικές χώρες Ιταλία και Αλβανία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Η σεισμική ακολουθία

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον κ.Ευθύμιο Λέκκα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε πως η σεισμική ακολουθία άρχισε στη 01:34 με μια δόνηση 5,1 Ρίχτερ. Ακολούθησαν τα 6,4 R λίγο πριν από τις δύο ενώ στις δύο και πέντεσημειώθηκε η τρίτη μεγάλη δόνηση με μέγεθος 5,4 R.


Οι αρχικές εκτιμήσεις για 6,8 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ελαφρά προς κάτω (σε σχέση με την αρχική που έκανε λόγο για μέγεθος 6,9) εκτίμηση του αμερικανικού γεωλογικού ινστιτούτου (USGS) που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

πηγή: ΕΡΤ1 – Δημήτρης Καραστεφανής, Διονύσης Νέγκας, Γιώργος Μαρινόπουλος, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα