Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Σε εξέλιξη το σχέδιο «αποστασίας»



Οι πρόθυμοι βουλευτές και η διεύρυνση που επιχειρεί το ΜαξίμουΣχέδιο… «αποστασίας» με τη στήριξη βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλων και με εγκατάλειψη του Πάνου Καμμένου, ετοιμάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σχέδιο… «αποστασίας» με τη στήριξη βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλων και με εγκατάλειψη του Πάνου Καμμένου, ετοιμάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, και μετά τα συνεχή επεισόδια με τον υπουργό Αμυνας, το ποτήρι ξεχείλισε για τον κυβερνητική συνασπισμό. Κι αν κάποιοι επιμένουν ότι όλα θα μείνουν ως έχουν μέχρι τον Μάρτιο που έχουν δώσει ραντεβού Τσίπρας και Καμμένος, καθόλου σίγουρο δεν είναι αν θα κρατήσει η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως έχει.

Ειδικά στο κόμμα του Πάνου Καμμένου γίνονται διεργασίες για να υπάρξει από τώρα μια «αποστασία» βουλευτών και στελεχών που θα αποχωρήσουν για να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε κι αν έρθει αυτή στη Βουλή. Και βεβαίως να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης σε μια πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε αυτή να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι ο πρωθυπουργός να αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών.

Οι απειλές του Πάνου Καμμένου από το βήμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη δεν έπιασαν τόπο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε «Σας υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ. Τελειώσανε γιατί στην πλάτη μας πατήσανε και έγιναν τζάμπα μάγκες. Καλό ταξίδι».

Ο… αποχαιρετισμός στα στελέχη δεν ακούστηκε και πολύ μιας και απευθυνόταν σε όσους ήδη έχουν αποχαιρετήσει και δεν βρίσκονταν στη συνεδρίαση. Για διάφορους λόγους Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρις, Κόκκαλης, Κουίκ, απουσίαζαν και είναι αυτοί που ετοιμάζονται να ρίξουν «μαύρη πέτρα» πίσω τους.

Τα στελέχη αυτή είναι εδώ και καιρό μακριά από τους ΑΝΕΛ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κάνει ήδη συζητήσεις για να στηρίξουν την κυβέρνηση με αντάλλαγμα μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Με μερικούς από αυτούς μάλιστα να έχουν και καλές πιθανότητες να εκλεγούν λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους, ότι μπορούν να «κλέψουν» ψήφους από τη λαϊκή Δεξιά και γιατί ενδεχομένως να πριμοδοτηθούν από την Κουμουνδούρου που θέλει να διεισδύσει στον δεξιό χώρο κάνοντας ζημιά στη ΝΔ.

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος είναι με το ένα πόδι εκτός ΑΝΕΛ αν και αποφεύγει να μιλήσει πολύ τον τελευταίο καιρό. Θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, θα στηρίξει την κυβέρνηση και θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε τομέα της Β’ Αθήνας. Τώρα αν η φυγή του από τους ΑΝΕΛ γίνει νωρίτερα από τον Μάρτιο αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση του όλο αυτό το διάστημα. Όμως, μια δήλωση που μπορεί να ενοχλήσει τον Καμμένο, θα ήταν και η αφορμή αποχώρησής του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά η οποία έχει αποστασιοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ και το όνομά της «παίζει» τόσο για το δήμο της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το Επικρατείας. Εχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που εκλαμβάνεται ως ψήφο στήριξης όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Ο Κ. Ζουράρις μπορεί να λέει ότι δεν θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας, όμως, στο Μαξίμου τον μετράνε στη δεύτερη πλειοψηφία, αυτή της στήριξης για να μην πέσει η κυβέρνηση. Και μπορεί ο άλλοτε υφυπουργός Παιδείας να βρεθεί σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Οσο για τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ; Τα τυπικά απομένουν για την έξοδό του από τους ΑΝΕΛ. Η «εντολή» που έδωσε ο Καμμένος στον Τσίπρα να τον «τελειώσει» από την κυβέρνηση δεν έγινε αποδεκτή, ο Κουίκ παραμένει κι εντείνει τις επαφές του για να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αγνωστες είναι οι προθέσεις του υφυπουργού, Β. Κόκκαλη, ο οποίος περιμένει να δει τις εξελίξεις, δεν θα ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών ωστόσο, φαίνεται να συγκλίνει κι αυτός προς την αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ και τη συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ο Καμμένος ενδεχομένως να μείνει με τον… Κατσίκη.

Διεύρυνση
Αλλά το σχέδιο του Μαξίμου για στήριξη της συμφωνίας και της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Προσεγγίσεις έχουν γίνει και σε ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Οι δύο τους ή ο ένας μόνο θα ψήφιζαν τις Πρέσπες αλλά και μια ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.

Επαφές με το καραμανλικό στρατόπεδο έχουν γίνει τελευταία από στελέχη κοντά στον πρωθυπουργός. Για παράδειγμα, η Κατερίνα Παπακώστα και το κόμμα της είναι πλέον πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ως… εκπρόσωπος του καραμανλισμού εμφανίζεται ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος δεν αποκλείεται να «φιγουράρει» στα ψηφοδέλτια… διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ μιας και οι πόρτες της οδού Πειραιώς έχουν κλείσει οριστικά.

Το Μαξίμου πατά πόδι και στην κεντροαριστερά. Αλλωστε η υπουργοποίηση των κυριών Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά αυτή ακριβώς την έννοια είχαν. Πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης και ίσως και κάποιοι εντός του ΚΙΝΑΛ που δεν έχουν θέση πλέον στο κόμμα και «γκρινιάζουν» γιατί η Φ. Γεννηματά έχει επιλέξει σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ουσία είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν λίστες «προθύμων» βουλευτών και στελεχών από άλλους χώρους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πυκνοί πολιτικά κι αν οι εκλογές γίνουν τελικά τον Μάιο τότε οι ετοιμασίες για τις κρίσιμες συνεδριάσεις στη Βουλή, θα εντατικοποιηθούν.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού, Ιανουάριο ή Φεβρουάριο ώστε και η συμφωνία των Πρεσπών να πάει για την επόμενη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ να «καρπωθεί» οφέλη από την επιχείρηση «Κορυδαλλός» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το σενάριο αυτό θα επιταχύνει και τις πολιτικές ζυμώσεις και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να αλλάξει ριζικά ο χάρτης των βουλευτικών εδράνων.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα