Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Σεκιουριτάδες από το ΔΙΕΚ των Φιλιατρών, μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες ειδικότητες

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την κατάρτιση και την πιστοποίηση διαφόρων επαγγελμάτων το Δημόσιο ΙΕΚ Τριφυλίας που λειτουργεί στα Φιλιατρά από το 2014.
Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων, έχουν την δυνατότητα να καταρτιστούν σε ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν και να πάρουν πιστοποίηση.
Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτηση έχει η ειδικότητα Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών (Σεκιούριτι) μιας και οι εργαζόμενοι σε αυτό τον τομέα είναι πάρα πολλοί και εφοδιάζονται με την απαραίτητη πιστοποίηση.
Το ΔΙΕΚ Τριφυλίας λειτουργεί στο Λύκειο Φιλιατρών πλήρως στελεχωμένο με καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ προσελκύει νέους από πολλά μέρη της χώρας μας που επιλέγουν τις ειδικότητες τους. Ειδικότητες που συνάδουν με τις επαγγελματικές δραστηριότητες που μας χαρακτηρίζουν ως νομό, με στόχο να προκύπτουν καταρτισμένοι εργαζόμενοι που μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας της περιοχής.



Η φοίτηση συνολικά με την πρακτική άσκηση φτάνει τα 2,5 χρόνια.
Για τη λειτουργία του ΔΙΕΚ Τριφυλίας μας μίλησε ο Διευθυντής του Γιώργος Νικολόπουλος που επισήμανε: «Το ΙΕΚ ξεκίνησε το 2014, είμαστε στον 8ο χρόνο λειτουργίας του, πάμε για 9ο. Ξεκίνησε ως Δημόσιο ΙΕΚ Τριφυλίας με έδρα τα Φιλιατρά και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Λυκείου Φιλιατρών, μετά από πρόταση του Δήμου Τριφυλίας προς το υπουργείο Παιδείας.



Αυτή τη στιγμή οι ειδικότητες που έχουμε είναι Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας, Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου και Φοροτεχνικού Γραφείου, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Τεχνικός Αγροτουρισμού, Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ, συνολικά έξι ειδικότητες
Για το παράλληλο μηχανογραφικό του Ιουνίου έχουν εγκριθεί τρεις νέες ειδικότητες, Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου, Φύλακας Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. Τις οποίες μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά από όλη την Ελλάδα με το παράλληλο μηχανογραφικό. Για να έρθει κάποιος στο ΔΙΕΚ, μπορεί είτε με το παράλληλο μηχανογραφικό που δίνουν τώρα πανελλήνιες εξετάσεις, ή όσοι έχουν τελειώσει το Λύκειο (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) οι οποίοι κάνουν ηλεκτρονική αίτηση.
Οι ειδικότητες βγαίνουν το καλοκαίρι και οι αιτήσεις γίνονται το Σεπτέμβριο ηλεκτρονικά, εφόσον το τμήμα έχει εγκριθεί και υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός, τουλάχιστον 15 αιτήσεων, εγκρίνεται το τμήμα και ακολουθεί η εγγραφή με την κατάθεση των δικαιολογητικών, όπου πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 άτομα. Η εγγραφή είναι ανεξαρτήτως ηλικίας και φέτος έχουμε περίπου 70 σπουδαστές που έχουν έρθει από διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Κάποιος που θα σπουδάσει εδώ αποκτά βεβαίωση κατάρτισης και εν συνεχεία δίνει πιστοποίηση μέσω ΕΟΠΠΕΠ και αποκτά το πτυχίο επιπέδου πέντε. Το επόμενο επίπεδο είναι του ΑΕΙ, δίνουμε δηλαδή πτυχίο ένα επίπεδο πιο πίσω, γι’ αυτό και θεωρείται μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενώ πολλά τμήματα πανεπιστημίων δίνουν διέξοδο με ειδικές εξετάσεις στους αποφοίτους ΙΕΚ να περάσουν στα τμήματά τους σε αντίστοιχες ειδικότητες.
Το ΔΙΕΚ Τριφυλίας λειτουργεί όπως είπαμε στο Λύκειο Φιλιατρών και εργαστηριακά υποστηρίζεται από το Εργαστηριακό Κέντρο Κυπαρισσίας, το οποίο εξυπηρετεί το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας και εμάς.
Επίσης ανάλογα τις ειδικότητες εργαστήρια γίνονται και αλλού όπως παλιά στο ΚΕΦΙΑΠ, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια.
Μια από τις ειδικότητες που έχουμε είναι η Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση, λόγω και της ύπαρξης της Costa Navarino, αλλά και άλλων υποδομών στην περιοχή, πολλοί που εργάζονται στον τομέα ως σεκιούριτι έρχονται και παίρνουν την πιστοποίηση εδώ. Αλλά γενικά οι ειδικότητες που έχουμε, κοιτάζουμε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.
Το ΔΙΕΚ εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Μεσσηνία, κοιτάξαμε τι έχει η περιοχή αυτή, έχει ξενοδοχεία, κάμπινγκ, εστιατόρια, αρχαιολογικούς χώρους, μονάδες υγείας όπως το Νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, έχει φαρμακεία, τον αγροτικό τομέα. Γενικά οι ειδικότητες αφορούν την περιοχή, είναι συναφείς με τις επαγγελματικές δραστηριότητες που υπάρχουν. Κάθε επάγγελμα που θα ακολουθήσει κάποιος θέλει ένα πτυχίο, δεν είναι όλα από πανεπιστήμια, είναι και από Επαγγελματικά Λύκεια και από ΙΕΚ. Επίσης να πω ότι δεν κάνουμε ειδικότητες που έχει το Επαγγελματικό Λύκειο Κυπαρισσίας, δεν θα είχε κάποιο νόημα αυτό να έχουμε τις ίδιες ειδικότητες.
Η φοίτηση στο ΔΙΕΚ είναι 4 εξάμηνα, έχει δύο εξάμηνα το έτος, συν ένα εξάμηνο η πρακτική άσκηση, που γίνεται σε όλες τις ειδικότητες και δύναται να ξεκινήσει μετά το 2ο εξάμηνο, εκτός αν κάποιος έχει ένσημα πάνω στην ειδικότητα, τότε παίρνει απαλλαγή από την πρακτική άσκηση. Επίσης οι σπουδαστές πλέον αποκτούν φοιτητικό πάσο με τα ίδια δικαιώματα στις μετακινήσεις τους, όπως και στεγαστικό επίδομα, αλλά και αναβολή στράτευσης. Γενικά ισχύει ό,τι και για τους φοιτητές».
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Από τους σπουδαστές ο Διονύσιος Κλάδης από τη Ζάκυνθο επισήμανε: «Ηταν μια επιλογή μου από το παράλληλο μηχανογραφικό, δεν έγραψα όσα μόρια χρειαζόμουν στις πανελλήνιες και με επιλογή από το παράλληλο μηχανογραφικό ήρθα εδώ. Παρακολουθώ την ειδικότητα Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου και Φοροτεχνικού Γραφείου. Όλα είναι πολύ καλά και πιστεύω ότι το Δημόσιο ΙΕΚ είναι μια καλή επιλογή, είναι μια αρχή, όταν ειδικά δεν έχεις τίποτα».



Ο Ανδρέας Μίγγος από την Ακράτα, σημείωσε: «Πέρασα με το παράλληλο μηχανογραφικό, παρακολουθώ και εγώ την ειδικότητα Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου και Φοροτεχνικού Γραφείου. Είναι ενδιαφέρον το επάγγελμα του λογιστή για αυτό και το επέλεξα. Σαν ΙΕΚ εδώ είναι όλα τέλεια, είναι όλοι φιλόξενοι, νοιώθεις πραγματικά σαν το σπίτι σου.
Στο μέλλον μετά την αποφοίτηση θα κοιτάξω να δουλέψω σε κάποιο λογιστικό γραφείο και θα δούμε πως θα πάει».



Η Χρύσπα Μεθενίτη από την Αθήνα τόνισε: «Και εγώ ήρθα στο ΙΕΚ με το παράλληλο μηχανογραφικό, έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις, δεν έπιασα τα μόρια που χρειαζόμουν και ήρθα στο ΙΕΚ. Παρακολουθώ την ειδικότητα Τεχνικός Αγροτουρισμού, την επέλεξα γιατί είχα τελειώσει στο ΕΠΑΛ την ειδικότητα Τεχνολόγος Τροφίμων και είναι κάτι παρόμοιο, όποτε είπα να το δοκιμάσω. Το ΙΕΚ είναι πολύ καλή δομή, καθώς σου δίνει μια συνέχεια στην εκπαίδευσή σου. Μετά από εδώ σκέφτομαι να ανοίξω μια επιχείρηση πάνω στο κομμάτι στο οποίο σπουδάζω, στην Αθήνα».



Ο Στάθης Σταθόπουλος με καταγωγή από την Κόρινθο που μένει τα τελευταία δέκα χρόνια στη Μεσσηνία εργάζεται στον τομέα της ασφάλειας, σημείωσε πως προκειμένου να μάθει κάποια καινούργια πράγματα αποφάσισε να γραφτεί στο ΙΕΚ. «Είναι και το ανώτερο πτυχίο που μπορεί να πάρει κάποιος στον τομέα της ασφάλειας, δεν υπάρχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οπότε καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κενό που υπάρχει στο κομμάτι της εξειδίκευσης στον τομέα μας. Σίγουρα είναι μια σημαντική πιστοποίηση για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα. Στην εκπαίδευσή μας έχουμε έμπειρους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, δικηγόρους, έχουμε μια πολύ καλή κατάρτιση».   eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα