Από σήμερα, με την ολοκλήρωση των τελετών παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, άπαντες στην κυβέρνηση στρώνονται στη δουλειά καθώς η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέχρι τα μέσα Αυγούστου να έχουν ψηφιστεί τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.
Τα ελληνοτουρκικά και η συνάντηση με Ερντογάν
Παράλληλα, η χθεσινή συνομιλία του ίδιου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ραντεβού που κλείστηκε για το διήμερο 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, σηματοδοτεί τη νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αυτές καθώς η Αθήνα διαμηνύει ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα ελληνοτουρκικά θα είναι και το πρώτο ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, άνθρωπος του στενού κύκλου του Πρωθυπουργού. Άλλωστε, με τίτλο «Στο ΥΠΕΞ ήρθε ο έμπιστος φίλος», η εφημερίδα σχολιάζει ότι ειδικά ο διορισμός στο ΥΠΕΞ συζητείται πολύ. «Τον Νίκο Δένδια τον μετέφερε στο ΥΠΑΜ και στο ΥΠΕΞ έφερε τον έμπιστο και "πιο στενό του άνθρωπο" Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως ο Ερντογάν έφερε στο ίδιο υπουργείο τον πιο στενό του άνθρωπο, τον Χακάν Φιντάν», αναφέρει.
Από εκεί και πέρα, μια σειρά επιλογών για κομβικά υπουργεία δείχνει πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα. Για παράδειγμα, η προσέγγιση σε πρόσωπα που στο παρελθόν ήταν στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με τον Γιώργο Φλωρίδη - από την λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα - να αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί «ανοίγματα» τα προηγούμενα χρόνια σε κεντρώα πρόσωπα, τα οποία στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι προτεραιότητες σε Υγεία και Παιδεία
Μπορεί ο νέος υπουργός υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να μη γνωρίζει επακριβώς τις λεπτομέρειες για τον τομέα της Υγείας, φρόντισε όμως όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr να ενημερωθεί για τις βασικές «γραμμές» της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει στην οδό Αριστοτέλους. Ο νέος υπουργός υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παραλαμβάνει σήμερα από την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου το νέο χαρτοφυλάκιο του, έχει λάβει μία πρώτη ενημέρωση από στελέχη της αγοράς υγείας καθώς και από κυβερνητικούς παράγοντες.
Άλλωστε οι αλλαγές που πρόκειται να προωθηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έτοιμες εδώ και καιρό από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ σε αυτήν την τετραετία αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί από το 2019. Πριν από οποιαδήποτε κίνηση πάντως ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το υπουργείο Υγείας.
Από τον Κυριάκο Πιερρακάκη περιμένουμε πολλά «κλικ» δηλώνει χαριτολογώντας η εκπαιδευτική κοινότητα καλωσορίζοντας, στο υπουργείο Παιδείας, έναν από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αν και λέγεται ότι η καρέκλα του υπουργού Παιδείας είναι «ηλεκτρική» όλοι περιμένουν από κ. Πιερρακάκη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να διορθώσει αστοχίες και λάθη, να προωθήσει καινοτομίες οι οποίες θα απαλλάξουν την εκπαίδευση από την αφόρητη γραφειοκρατία, η οποία έχει κάνει- κυρίως τη ζωή του εκπαιδευτικού προσωπικού- μαρτυρική και βέβαια να στηρίξει τη νέα γενιά. Φυσικά, όλοι περιμένουν να προχωρήσει και τις διαδικασίες για την υλοποίηση της υπόσχεσης του πρωθυπουργού, που αφορά στην αύξηση των μισθολογικών απολαβών του διδακτικού προσωπικού.
Το χρονοδιάγραμμα των πρώτων νομοσχεδίων
Μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, πλέον τη σκυτάλη παίρνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και φυσικά η εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Για το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει τον νυν ΠτΒ, Κώστα Τασούλα.
Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δύο είναι τα σενάρια που ακούγονται: είτε να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο, είτε την Παρασκευή και η τριήμερη διαδικασία να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.
Κατόπιν τούτων η Βουλή θα εκκινήσει κανονικά τις διαδικασίες της, με τη διαμόρφωση του τελικού αριθμού της Διάσκεψης των Προέδρων, τα μέλη της οποίας θα ξεπεράσουν τα 30. Στη συνέχεια η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει τα πρώτα τρία νομοσχέδια. Κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούσαν ότι στο τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις Αρχές Αυγούστου.
Τρία τουλάχιστον είναι τα νομοσχέδια που αναμένονται:ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος
η ΠΝΠ για τα επείγοντα ζητήματα Υγείας
τα μέτρα που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα