Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Θέμα και ερώτηση για την πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλίες

Σε Καλό Νερό, Λαγκούβαρδο και Μάτι δεν έχει τοποθετηθεί ο εξοπλισμός
Θέμα και ερώτηση για την πρόσβαση των ΑμεΑ σε παραλίες της Τριφυλίας έθεσε προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης.
Σημειώνεται πως η πράξη «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5023739 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ, στις 16 Νοεμβρίου 2018, ενώ είχε δημοσιευθεί διακήρυξη. Ωστόσο, ο διαγωνισμός τον Απρίλιο του 2019 ματαιώθηκε ύστερα από έγγραφο του προϊστάμενου της Μονάδας Β3 ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης (αριθ. πρωτ. εισερχ. 4522/28-03-2019), στο οποίο αναφερόταν ότι η διακήρυξη θα πρέπει να ματαιωθεί και ο λόγος είχε να κάνει με την μη πλήρωση των προϋποθέσεων της πρόσκλησης περί της ύπαρξης αυτόνομων συστημάτων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ.
Στο ίδιο έγγραφο τονιζόταν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε τροποποίηση του ΤΔΠ με αύξηση του οικονομικού αντικειμένου της Πράξης, το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Υπηρεσία του υπουργείου, και να επαναληφθεί ο διαγωνισμός με τα νέα δεδομένα, ξεκαθαρίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση, από τη δική σας μεριά δεν έχετε κάνει οποιοδήποτε λάθος, αλλά πρόκειται για αβλεψία και λάθος της δικής μας Υπηρεσίας κατά τη διαδικασία Αξιολόγησης και Ένταξης».
Στις 19 Δεκεμβρίου 2019 έγινε η 2η τροποποίηση ένταξης της πράξης. Με την υπ’ αρ. 13/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, η εκτέλεση της προμήθειας με δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και καθορίστηκαν οι όροι της διακήρυξης.
Στις 7 Ιουλίου 2020 υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας για το Τμήμα 1: «Διάταξη αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα», ποσού 77.461,50 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%), με εκπρόσωπο της εταιρείας «Α. Μαντελάκης και ΣΙΑ Ο.Ε.». Την ίδια μέρα υπεγράφη η σύμβαση για το Τμήμα 2: «Σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα & στην ακτή ατόμων με προβλήματα όρασης», το Τμήμα 3: «Σύστημα πρόσβασης ΑμεΑ στην ακτή» και το Τμήμα 4: «Υποδομή βοηθητικού εξοπλισμού στην παραλία», ποσού 159.263,12 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), με εκπρόσωπο της εταιρείας «Ζουμπουλάκης Προμήθειες Α.Ε.».
Οι ράμπες ΑμεΑ και ο εξοπλισμός τοποθετήθηκαν τελικά τον Ιούνιο του 2021 στις παραλίες στον Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας, στο Καλό Νερό, στον Λαγκούβαρδο και στο Μάτι.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίτσης ανέφερε στο Σώμα στη συνεδρίαση της Τρίτης ότι ο Δήμος Τριφυλίας δαπάνησε ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να εξασφαλίσει προσβάσεις των ΑμεΑ σε Καλό Νερό, Κυπαρισσία, Λαγκούβαρδο και Μάτι. «Στην Κυπαρισσία έχει τοποθετηθεί. Στο Καλό Νερό γνωρίζω ότι είναι αποθηκευμένα στο σχολείο. Σε Λαγκούβαρδο και Μάτι δεν έχουν τοποθετηθεί, ούτε και ξέρω πού βρίσκονται. Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού. Πότε η Δημοτική Αρχή έχει σκοπό να τοποθετήσει τον εξοπλισμό στις παραλίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατρίτσης, αλλά δεν έλαβε απάντηση ούτε από το δήμαρχο ούτε από αντιδήμαρχο. Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα