Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Ανακούφιση δημάρχων για τη μία ΔΕΥΑ ανά Νομό ή μήπως είναι το τυράκι στη φάκα;

Η ΔΕΥΑΚ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;
Στο πρώτο άκουσμα προκάλεσε ανακούφιση η ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, ότι η τελική εισήγηση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία μίας ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης) ανά Νομό. Στη συνέχεια ωστόσο προκαλούνται διάφορες σκέψεις, με κυριότερη, μήπως πρόκειται για το τυράκι στη φάκα, μήπως δηλαδή αυτές οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ είναι το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της πίσω πόρτας στους ιδιώτες που θα επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν και στο νερό, όπως ήδη το κάνουν στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην υγεία, στην παιδεία;...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος κ. Κυρίζογλου ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε το συμβούλιό του, από αγγελιοφόρο, όπως τον αποκάλεσε, ειδικό σύμβουλο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, ότι η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ ανά νομό, σε ειδικές περιπτώσεις και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των περιοχών και δεύτερης. Είπε ότι η επίσημη ενημέρωση θα γίνει τις επόμενες μέρες, σε συνάντηση του υπουργού με την εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ήταν σαφώς θετικός απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, δεδομένου, όπως πρόσθεσε, ότι το σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση των ΔΕΥΑ θα διοικείται όπως και σήμερα, από την αυτοδιοίκηση, χωρίς “συμβούλους, παρασυμβούλους, παρατρεχάμενους και σφουγκοκωλάριους”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο πρόεδρος ανέφερε ότι η μία ΔΕΥΑ που θα δημιουργηθεί ανά νομό θα έχει τη νομική μορφή των σημερινών ΔΕΥΑ και όχι ανώνυμης εταιρίας ή άλλη.
Ωστόσο άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου εξέφρασαν προβληματισμό, τονίζοντας ότι το θέμα θέλει προσοχή και πως δεδομένων όσων διέρρεαν στο παρελθόν από κυβερνητικές πηγές για ανώνυμες εταιρείες σε επίπεδο περιφερειών κ.ά, δεν αποκλείεται να πρόκειται για το πρώτο βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να ανοίξει η πίσω πόρτα των ΔΕΥΑ σε ιδιώτες και “πούμε τότε το νερό νεράκι”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτές οι εξελίξεις πάντως πρέπει να επαναφέρουν προς επανεξέταση την απόφαση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό από το αποθεματικό της ΔΕΥΑΚ για την αγορά ακινήτου για τη δημοτική επιχείρηση. Τώρα πια αλλάζουν όλα τα δεδομένα, ΔΕΥΑ άλλων Δήμων της Μεσσηνίας, με χρέη εκατομμυρίων, φαίνεται ότι θα συγχωνευθούν με τη ΔΕΥΑΚ και η διαχείριση των οικονομικών πρέπει λάβει υπόψιν τις εξελίξεις που έρχονται γρήγορα.   Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα