Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Για τις σύγχρονες ανάγκες των Φιλιατρών και της Τριφυλίας γενικότερα

Του Ηλία Π. Γιαννόπουλου
Σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε όλοι να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που ως αντιστάθμισμα στην σταδιακή απαξίωση της πόλης των Φιλιατρών με την αποψίλωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, το κλείσιμο όλων των υποκαταστημάτων τραπεζών και την αθέτηση της δέσμευσης-υπόσχεσης για δημιουργία πολυδύναμου αστυνομικού κέντρου, δρομολογούνται επιτέλους έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα και προσανατολισμού.
Το τελευταίο ωστόσο διάστημα γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες οσμής σκανδάλων, που γνωρίζουν πανελλαδική δημοσιότητα δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα.
Δεν εξετάζω το ποιος κυβερνά τη χώρα, το ποιος καταγγέλλει. Δεν υιοθετώ κάποια κομματική οπτική. Μου είναι παγερά αδιάφορο μιας και για όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έχουν στο ενεργητικό τους σωρεία μικρών, μεσαίων ή και μεγαλύτερων σκανδάλων.
Αυτό που με ανησυχεί και με τρομάζει θα έλεγα είναι η θέση-στάση των πολιτών απέναντι σ’ αυτές τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Η απογοήτευσή τους, η αποχή-ανοχή τους, η φοβία τους, η αδιαφορία τους, η μη συμμετοχή τους στα κοινά.
Αφού πτώχευσαν ετσιθελικά έναν ολόκληρο λαό, αφού του στέρησαν σταδιακά τα ύψιστα αγαθά (θεμελιώδη αναφαίρετα δικαιώματα) της παιδείας, της υγείας, της δικαιοσύνης, της εργασίας, της ελεύθερης έκφρασης, της ελευθεροτυπίας, της πρόσβασης στο νερό, στην ενέργεια, στην στέγη. Αφού τον καθήλωσαν στον καναπέ αποχαυνωμένο, ανήμπορο και ανάλγητο. Τώρα μπορούν ανεμπόδιστα να διεκπεραιώνουν «ευγονικές», μη δημοκρατικής φύσεως εντολές, που σε καμία περίπτωση δεν προασπίζονται, δεν διευκολύνουν και δεν ευεργετούν τους πολίτες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση των τριών έργων μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, για υπέρογκα ποσά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για τη χάραξη στρατηγικής, σχεδιασμού, πραγματικής ανάπτυξης-απογείωσης με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της πόλης των Φιλιατρών και κατ’ επέκταση του Δήμου ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.
Η δημοτική αρχή ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ παραμένει μπροστά σε όλα αυτά εκκωφαντικά σιωπηλή. Το ίδιο και σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Δημιουργείται ένα καινούργιο πλαίσιο, στο οποίο είμαστε ΑΠΟΝΤΕΣ.
Υπάρχει άλλος δρόμος; Υπάρχει άλλο παράδειγμα; Υπάρχει προοπτική;
Η απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική ΦΤΑΝΕΙ να πάμε πίσω στο χρόνο, να εμπνευστούμε και να επικαιροποιήσουμε δικά μας μοντέλα ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Να θέσουμε τον πολίτη ξανά στο επίκεντρο. Να θωρακίσουμε τον πολίτη. Να ενδυναμώσουμε τον πολίτη. Να τον καταστήσουμε ενεργό, συμμετοχικό, ενημερωμένο.
Να αντιμετωπίσουμε-θεραπεύσουμε την αδιαφορία του, την κούραση του, τις πληγές του.
Να ξαναφτιάξουμε τον πολιτικό μας πολιτισμό με γνώση, αιδώ, δικαιοσύνη, συμπερίληψη, αλληλεγγύη ανθρωπιά και αισιοδοξία.
Όταν οι πολίτες είναι ενεργοί το ΤΕΡΑΣ (σε οποιοδήποτε όνομα και αν ακούει) που μας κυβερνά αυτοπεριορίζεται, μαζεύεται, σταματά να αυθαιρετεί, να αυθαδιάζει, να μας τρώει τις σάρκες.


Ηλίας Π. Γιαννοπουλος
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα