Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Επιτόκια ΕΚΤ: Πιθανότητα 50% για jumbo μείωση τον Δεκέμβριο δίνουν οι επενδυτές

Οι επενδυτές αμφιταλαντεύονται για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε jumbo μείωση των επιτοκίων της, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Οι αγορές χρήματος αύξησαν την πιθανότητα για μία τέτοια απόφαση σε πάνω από το 50% για πρώτη φορά χθες, μετά τα αδύναμα στοιχεία PMI (υπεύθυνων προμηθειών επιχειρήσεων) της S&P Global για τη γαλλική οικονομία. Τα στοιχεία αυτά προστέθηκαν στην επιχειρηματολογία για μία πιο επιθετική χαλάρωση για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ωστόσο, υπήρξε κάποια αναδίπλωση καθώς τα στοιχεία για τη Γερμανία ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες, αν και συνέχισαν να δείχνουν σε ύφεση την οικονομία της, με τις πιθανότητες να είναι τώρα σχεδόν ίδιες για μία μείωση 50 μ.β και μία μικρότερη μείωση 25 μ.β.
Διχασμός στο Δ.Σ. της ΕΚΤ
Η στάση της αγοράς χρήματος αντανακλά τον διχασμό που υπάρχει στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με το θέμα αυτό. Τα «περιστέρια», όπως ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο υποστηρίζουν μεγαλύτερες μειώσεις εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές, ενώ τα γεράκια, όπως ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, θεωρούν ότι τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν μια μεγάλη μείωσης.
Τα στοιχήματα της αγοράς για μια μεγαλύτερη μείωση έχουν αυξηθεί μετά την απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη. «Πολλά στοιχεία απομένουν (έως τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου) και σε συνδυασμό με τα πρόσφατα σχόλια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αυτό θα επιτρέψει στις αγορές να ποντάρουν για την ώρα σε μια jumbo μείωση τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.
Η απόδοση των γερμανικών διετών ομολόγων, που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, υποχώρησε έως και οκτώ μονάδες βάσης στο 2,03%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου.
Επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου επενδυτή ομολόγων, Pimco, δήλωσαν ότι προτιμούν τους ευρωπαϊκούς τίτλους σταθερού εισοδήματος, με τα επιτόκια να βρίσκονται σαφώς σε καθοδική πορεία.
Σε δηλώσεις της αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι ενώ η κατεύθυνση της κίνησης των επιτοκίων είναι σαφής, ο ρυθμός θα καθορίζεται ανάλογα με τα νεότερα στοιχεία και ότι εξακολουθεί να δικαιολογείται προσοχή.
Με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα