Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΔΝΤ: Βλέπει μείωση του ελληνικού χρέους προειδοποιεί για το μείγμα δαπανών – εσόδων

Το έλλειμμα προβλέπεται να ξεκινήσει από -1,0% του ΑΕΠ το 2024, να μειωθεί ελαφρώς σε -0,9% το 2025, αλλά στη συνέχεια να αυξηθεί εκ νέου, φτάνοντας στο -1,5% του ΑΕΠ τα έτη 2028 και 2029.
Την εκτίμηση πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 19,6% μεταξύ 2025 και 2029 διατυπώνει η έκθεση «Δημοσιονομική Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει αρνητικό σε όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, κάτι που υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες δημοσιονομικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα προβλέπεται να ξεκινήσει από -1,0% του ΑΕΠ το 2024, να μειωθεί ελαφρώς σε -0,9% το 2025, αλλά στη συνέχεια να αυξηθεί εκ νέου, φτάνοντας στο -1,5% του ΑΕΠ τα έτη 2028 και 2029.
Παράλληλα, ένα από τα πιο θετικά σημεία στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι η σταθερή διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων επί του χρέους. Από το 2024 έως το 2029, η χώρα αναμένεται να διατηρεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Αυτό το πλεόνασμα είναι κρίσιμο, καθώς υποδηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύπτει τις υποχρεώσεις της και να εξυπηρετεί το χρέος της.
Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στη διατήρηση των εσόδων της σε υψηλά επίπεδα. Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν από 48,9% του ΑΕΠ το 2024 σε 44,2% το 2029, γεγονός που αποτελεί μείωση κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η μείωση αντανακλά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση του πληθωρισμού.
Ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες προβλέπεται να παραμείνουν υψηλές σε σχέση με τα έσοδα, αν και θα μειωθούν ελαφρώς. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αναμένεται να κυμανθούν από 48,6% του ΑΕΠ το 2024, σταδιακά μειούμενες στο 45,7% το 2029. Παρόλο που αυτή η μείωση δείχνει κάποια βελτίωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, το γεγονός ότι οι δαπάνες παραμένουν μεγαλύτερες από τα έσοδα σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τη χώρα.
Επιπλέον, το κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη τον οικονομικό κύκλο και τις διακυμάνσεις στην οικονομία, προβλέπεται να παραμείνει αρνητικό καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου. Το ισοζύγιο αναμένεται να ξεκινήσει από -1,3% του ΑΕΠ το 2024 και να επιδεινωθεί στο -1,5% το 2029. Αυτό υποδεικνύει ότι, ακόμη και με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, οι βασικές δημοσιονομικές πολιτικές δεν επαρκούν για να επιτύχουν την πλήρη εξισορρόπηση των εσόδων και των δαπανών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που παραμένει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, προβλέπεται σύμφωνα με το ΔΝΤ να μειωθεί σημαντικά, από το 159% του ΑΕΠ το 2024 στο 139,4% το 2029. Αυτή η μείωση των 19,6% μέσα σε πέντε χρόνια αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της χώρας στη δημοσιονομική σταθερότητα και την ορθή διαχείριση του χρέους από την πλευρά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα