Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο - Τι περιλαμβάνει


Μεταξύ των πιο σημαντικών ρυθμίσεων που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το αφορολόγητο όριο για τα φιλοδωρήματα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για φυσικά πρόσωπα.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ακόμη και σήμερα, προτού προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάφορα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), καθώς και επιπλέον παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μεταξύ των πιο σημαντικών ρυθμίσεων είναι το αφορολόγητο όριο για τα φιλοδωρήματα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για φυσικά πρόσωπα και η αλλαγή στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων με ποινές για τους φορείς που καθυστερούν.
Φιλοδωρήματα
Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων είναι ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά στην πράξη δεν εφαρμοζόταν. Ωστόσο, με την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τα φιλοδωρήματα πλέον καταγράφονται και φορολογούνται. Για αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να θέσει ένα αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό το μέτρο θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2024. Επιπλέον, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι εργοδότες θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τα φιλοδωρήματα, εκτός αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη σε συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις.
Για να αποτραπεί η καταχρηστική χρήση του νέου αυτού μέτρου από τους εργοδότες, προβλέπεται ότι αν ένας εργοδότης μειώσει τον κανονικό μισθό του εργαζόμενου και αυξήσει αντίστοιχα τα φιλοδωρήματα, τότε θα πρέπει να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης του μισθού.
Τέλος επιτηδεύματος

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό το τέλος είχε ήδη μειωθεί κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά τώρα καταργείται εντελώς για όσους έχουν εισοδήματα από το 2024 και μετά. Η κατάργηση αυτή περιλαμβάνει και όσους εργαζόμενους δουλεύουν με «μπλοκάκι», δηλαδή όσους παρέχουν υπηρεσίες ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά απασχολούνται κυρίως από έναν εργοδότη.
Φορολογικές δηλώσεις
Μια σειρά αλλαγών θα γίνουν και στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι αλλά και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο. Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του φόρου τους εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους: 4% αν την υποβάλουν μέχρι το τέλος Απριλίου, 3% αν την υποβάλουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου και 2% αν την υποβάλουν μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Για πρώτη φορά, προβλέπονται ποινές για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που καθυστερούν να στείλουν τα αναγκαία δεδομένα στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), τα οποία είναι απαραίτητα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Αν κάποιος φορέας καθυστερήσει να στείλει τα στοιχεία αυτά, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ. Εάν η καθυστέρηση συνεχιστεί, το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αλλαγές στη διοικητική δομή της ΑΑΔΕ, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της. Θα δημιουργηθούν τρεις νέες θέσεις υποδιοικητών που θα ασχολούνται με την οργάνωση λειτουργιών, τις νομικές υποθέσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα