Οι παραβάσεις είναι αισθητά υψηλότερες στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα, αλλά το γεγονός ότι επιβλήθηκε ένα σύστημα το οποίο θα απέτρεπε τις παραβάσεις, αλλά δεν τα καταφέρνει, αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας.
Τον μήνα Σεπτέμβριο, οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας επέβαλαν 980 κυρώσεις που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, εκ των οποίων οι 184 ή το 18,8%, αφορούσαν παραβάσεις στην εφαρμογή των κανόνων της Ψηφιακής Κάρτας. Στους παραβάτες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 499.800 ευρώ.
Επίσης, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, διαπιστώνεται ότι από τις 9.247 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που εντόπισαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ΑΑΕΕ, οι 1.531 ή στο 15,6% αφορούσαν επίσης επιχειρήσεις ενταγμένες στην Ψηφιακή Κάρτα. Στους εν λόγω παραβάτες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.065.490 ευρώ.
Συνολικά τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, συνολικά 6.311 έλεγχοι στους οποίους εντοπίστηκαν 1.417 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα αναλογούντα πρόστιμα, ύψους 3.361.168 ευρώ.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 57.741 έλεγχοι, πανελλαδικά και εντοπίστηκαν 13.102 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 35.123.245 ευρώ.
Οι ψηφιακές παραβάσεις
Από τις διαπιστώσεις των ελέγχων που διενεργούνται προκύπτει πως οι παραβάσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας καταγράφονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Σε εργαζόμενους που δουλεύουν για λογαριασμών τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών.
- Σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε super markets, logistics και πολυκαταστήματα με τις ειδικότητες του picker προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.
- Σε εργαζόμενους που καλούνται να χτυπάνε την κάρτα τους μία ή δύο ώρες αργότερα από την έναρξη της εργασίας τους.
- Δεν χορηγούνται επιδόματα νυχτερινής εργασίας σε εργαζόμενους που εργάζονται νύχτα, καθώς την κάρτα την χτυπάνε πολύ νωρίτερα.
- Επιχειρήσεις που οι προϊστάμενοι χτυπάνε οι ίδιοι κατά το δοκούν τις κάρτες των εργαζομένων τους.
- Ωρομίσθιοι εργαζόμενοι (μερική απασχόληση) υποχρεώνονται να χτυπούν την Ψηφιακή Κάρτα για 4ωρη απασχόληση, αλλά απασχολούνται περισσότερες ώρες.
Από τον Σεπτέμβριο εντάχθηκαν στο καθεστώς της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας η εστίαση και ο τουρισμός και έτσι οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στο νέο σύστημα ανέρχονται πλέον σε 1.500.000. Πρόκειται για πιλοτική ένταξη, ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί από την 1η Μαρτίου 2025.
Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα