Στο 2,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση από 2,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σημειώνεται, ότι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 3,2% από 3.1%, με τη διαφορά να οφείλεται στους διαφορετικούς συντελεστές στάθμισης στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
Αύξηση 1,5% στις τιμές των τροφίμων
Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 1,5% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, αποκλιμακώθηκαν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο, λόγω και του αποτελέσματος βάσης, στο 18,1%, ενώ αυξήσεις 8,5% σημειώθηκαν στις τιμές των ψαριών και 3,3% στις τιμές των λαχανικών.
Από την άλλη πλευρά, μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των γαλακτοκομικών και αυγών (-3,9%), των ζυμαρικών (-3%), του καφέ (-3,8%) και των νωπών φρούτων (-2,9%).
Ανοδικά το ρεύμα, πτωτικά καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης
Στον τομέα της ενέργειας, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του ρεύματος (12,9%) και του φυσικού αερίου (10,2%), ενώ χαμηλότερα διαμορφώθηκαν οι τιμές στα καύσιμα-λιπαντικά (-7,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (-16%). Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 1,6%, ενώ του φυσικού αερίου μειώθηκε 4,7%.
Στον τομέα της ενέργειας, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του ρεύματος (12,9%) και του φυσικού αερίου (10,2%), ενώ χαμηλότερα διαμορφώθηκαν οι τιμές στα καύσιμα-λιπαντικά (-7,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (-16%). Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 1,6%, ενώ του φυσικού αερίου μειώθηκε 4,7%.
Μεγάλες αυξήσεις στις υπηρεσίες
Στον τομέα των υπηρεσιών σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις, όπως στις τιμές των ενοικίων (6,5%), των ξενοδοχείων (16,9%), των αεροπορικών εισιτηρίων (25,6%), των πακέτων διακοπών (7,4%) και στα ασφάλιστρα υγείας (14%),
Στον τομέα των υπηρεσιών σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις, όπως στις τιμές των ενοικίων (6,5%), των ξενοδοχείων (16,9%), των αεροπορικών εισιτηρίων (25,6%), των πακέτων διακοπών (7,4%) και στα ασφάλιστρα υγείας (14%),
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα