Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Σαν σήμερα 1/4, Εγκάθετοι του Μαυροκορδάτου δικάζουν τον Καραϊσκάκη με την κατηγορία του προδότη – Ο Εμφύλιος καλά κρατεί!

Εγκάθετοι δικαστές του Μαυροκορδάτου δικάζουν τον Καραϊσκάκη στο Μεσολόγγι με την κατηγορία του προδότη. Ο Εμφύλιος στα χρόνια της Επανάστασης!
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, Πρωταπριλιά του 1824, όταν Έλληνες απέδειξαν την ανωριμότητα και την μνησικακία τους, ξοδεύοντας απόθεμα μικρότητας για να δικάσουν, ποιον; Τον στρατάρχη Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Ήρωα της Αράχωβας, με την χαλκευμένη κατηγορία του «προδότη»! Και ποιος ο κατήγορος; Ο αμέμπτου ηθικής και άσπιλος κι αμόλυντος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος!
Η δίκη του Καραϊσκάκη έγινε στο Μεσολόγγι, μέσα στην εκκλησία της Παναγίας! Και ο Θεός συνένοχος…Ο Καραϊσκάκης κατηγορήθηκε από τον Μαυροκορδάτο ότι συνεργαζόταν με τους Τούρκους· οι συντελεστές της δίκης (δικαστές, ανακριτές) ήταν εγκάθετοι του Μαυροκορδάτου. Μια μέρα μετά, ο Καραϊσκάκης καταδικάστηκε ως «προδότης», τον καθαίρεσαν από όλα τα αξιώματα και τον υποχρέωσαν να αποχωρήσει από την περιοχή. Φεύγοντας από τη δίκη, ο Καραϊσκάκης, με τους πιστούς ενόπλους του (γεγονός που απέτρεψε τη σύλληψή του), έστειλε μήνυμα στον Μαυροκορδάτο: «Ωρέ Μαυροκορδάτο, εσύ την προδοσία μου την έγραψες στο χαρτί κι εγώ γρήγορα, ελπίζω, να στη γράψω εις το μέτωπον σου· να φανεί ποιος είσαι!»…

Στο τέλος ο Καραϊσκάκης ζήτησε συγγνώμη...

Δικαιοσύνη πάντα στην Ελλάδα...
Το γεγονός που έλυσε τα χέρια του Μαυροκορδάτου για να σύρει σε δίκη τον Καραϊσκάκη προέκυψε όταν ο Γιος της Καλογριάς έστειλε ανιψιό του στο Μεσολόγγι για μια υπόθεση, αλλά έπειτα από διαπληκτισμό με ναύτες που τον μετέφεραν, τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Καραϊσκάκης σε αντίποινα έστειλε στο Μεσολόγγι 150 άνδρες του, που έπιασαν αιχμάλωτους δύο προεστούς και κατέλαβαν τη νησίδα Βασιλάδι. Οι οπλαρχηγοί της περιοχής, από τον Μαυροκορδάτο υποκινούμενοι, υποχρέωσαν τον Καραϊσκάκη να παραδώσει τον έλεγχο της πόλης του Μεσολογγίου και τους αιχμαλωτισμένους προκρίτους. Και η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν ο Μαυροκορδάτος παρουσίασε ψευδομάρτυρα στη δίκη που- δήθεν- είχε επιστολές του Καραϊσκάκη οι οποίες είχαν ως παραλήπτη τον Ομέρ Βρυώνη. Ο ψευδομάρτυς, Βουλπιώτης στο όνομα, ήταν συγγενής του ανταγωνιστή του Καραϊσκάκη Γιαννάκη Ράγκου και συνεργάτης του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου... Δικαιοσύνη πάντα στην Ελλάδα!
Ο Καραϊσκάκης παρέστη στη δίκη αν και ασθενής. Ο αγωνιστής της Επανάστασης και ιστορικός Νικόλαος Κασομούλης, αυτόπτης μάρτυς της όλης διαδικασίας, έχει καταγράψει: «Χλωμός απ’ την αρρώστια του κι’ αποστεωμένος, με βαθουλωμένα στις κόγχες μάτια του … στάθηκε στη μέση της εκκλησίας».
Η ετυμηγορία των δικαστών χαρακτήριζε τον Καραϊσκάκη ως «επίβουλον της Πατρίδος και προδότην»· στερήθηκε όλων των βαθμών και των αξιωμάτων του και διατάχθηκε να αναχωρήσει άμεσα από τον τόπο. Οι πολίτες, δε, διατάχθηκαν να αποφεύγουν κάθε επικοινωνία με τον «εχθρό της πατρίδας», εφόσον αυτός «δεν μετανοήσει και προσπέσει στο έλεος των Ελλήνων και ζητήσει συγχώρησιν». Μετά 20 ημέρες ο Καραϊσκάκης ζήτησε συγγνώμη εγγράφως (ο Μαυροκορδάτος δεν την δέχτηκε) και η Κυβέρνηση του αναγνώρισε όλους τους βαθμούς και τα αξιώματα. Η συνέχεια; Γνωστή για τους ήρωες: θάνατος στα… σκοτεινά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα